Színház

Ismét Nagyszebenben a Maladype

2012.05.31. 08:23
Ajánlom
Bár a gazdasági válság miatt a romániai Nagyszeben nemzetközi színházi fesztiválja tucatnyinál több programját kényszerült törölni, a Maladype Tojáséjéről nem mondtak le.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált május 25. és június 3. között rendezik, ennek keretében a színházi és táncelőadások mellett ezúttal is sor kerül utcaszínházi produkciókra, klasszikus zenei koncertekre, könyvbemutatókra, alkotói beszélgetésekre, filmvetítésekre. Az idei vendégek között ott lesz George Banu, Peter Stein, román,  lengyel, brit, francia, osztrák, olasz, belga, svéd, ausztrál, izraeli, mexikói, kanadai, japán, tajvani színházak, együttesek is fellépnek. A rendezői és a szerzői "felhozatal" 2012-ben gazdag: a helyi Radu Stanca Nemzeti Színházból (a márciusi Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Farsang című előadásukkal vendégszerepeltek) láthatók azok az előadások, amelyeket Silviu Purcarete vitt színre, valamint Gavriil Pinte nem hagyományos helyszínekre, villamosra, erdőbe, város melletti faluba álmodott előadásai, lesz Grzegorz Jarzyna rendezte lengyel produkció, a berlini Maxim Gorkij Színház egy Armin Petras-előadással vesz részt.

A Maladype Színház a 2011-es meghívás után - akkor a Leonce és Lénával szerepeltek - idén a Tojáséj című előadásaikkal mutatkoznak be május 31-én. (A társulatvezető-rendezővel, Balázs Zoltánnal készült interjúnk ide kattintva olvasható.) A Maladype Színháznak eredetileg két előadása, a Tojáséj mellett a Platonov is vendégszerepelt volna, ám fesztivál mottójául választott válság közbeszólt: a Román Kulturális Minisztérium egy héttel a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitója előtt drámaian, mintegy 12-13 millió forintnak megfelelő összeggel lecsökkentette a fesztivál támogatására szánt összeget, ennek következtében a szervezők több társulat, köztük a Katona József Színház meghívását is kénytelenek voltak visszamondani. A Weöres Sándor egysorosa által ihlettett Tojáséj című előadáson kívül a szebeni nézők másnap, egy sajtótájékoztató keretében is találkozhatnak a Maladypével, akkor a társulat jubileumi évfordulójára készült kétnyelvű könyvet mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

146 nap

Hét ember harmincas éveinek elején, a háttér Prága. Vannak, akik pénzfeldobással döntik el, hogy együtt élnek-e tovább. Van, aki álruhában követi a másikat. Van, aki ufókra vár. Van, aki füvezik. Sokat. Túl sokat.
Színház magazin

Mit kezd a múlttal a magyar színház?

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozata második évada is izgalmas kérdéseket feszeget a Katona József Színház K:antinjában. Januárban telt ház előtt, Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, Lovas Rozi színművész és Tasnádi István író véleményét, tapasztalatait ismerhettük meg arról, hogyan dolgozza fel a múltat a magyar színház. A beszélgetést Szemere Katalin újságíró vezette.
Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.