Színház

Ismét Nagyszebenben a Maladype

2012.05.31. 08:23
Ajánlom
Bár a gazdasági válság miatt a romániai Nagyszeben nemzetközi színházi fesztiválja tucatnyinál több programját kényszerült törölni, a Maladype Tojáséjéről nem mondtak le.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált május 25. és június 3. között rendezik, ennek keretében a színházi és táncelőadások mellett ezúttal is sor kerül utcaszínházi produkciókra, klasszikus zenei koncertekre, könyvbemutatókra, alkotói beszélgetésekre, filmvetítésekre. Az idei vendégek között ott lesz George Banu, Peter Stein, román,  lengyel, brit, francia, osztrák, olasz, belga, svéd, ausztrál, izraeli, mexikói, kanadai, japán, tajvani színházak, együttesek is fellépnek. A rendezői és a szerzői "felhozatal" 2012-ben gazdag: a helyi Radu Stanca Nemzeti Színházból (a márciusi Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Farsang című előadásukkal vendégszerepeltek) láthatók azok az előadások, amelyeket Silviu Purcarete vitt színre, valamint Gavriil Pinte nem hagyományos helyszínekre, villamosra, erdőbe, város melletti faluba álmodott előadásai, lesz Grzegorz Jarzyna rendezte lengyel produkció, a berlini Maxim Gorkij Színház egy Armin Petras-előadással vesz részt.

A Maladype Színház a 2011-es meghívás után - akkor a Leonce és Lénával szerepeltek - idén a Tojáséj című előadásaikkal mutatkoznak be május 31-én. (A társulatvezető-rendezővel, Balázs Zoltánnal készült interjúnk ide kattintva olvasható.) A Maladype Színháznak eredetileg két előadása, a Tojáséj mellett a Platonov is vendégszerepelt volna, ám fesztivál mottójául választott válság közbeszólt: a Román Kulturális Minisztérium egy héttel a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitója előtt drámaian, mintegy 12-13 millió forintnak megfelelő összeggel lecsökkentette a fesztivál támogatására szánt összeget, ennek következtében a szervezők több társulat, köztük a Katona József Színház meghívását is kénytelenek voltak visszamondani. A Weöres Sándor egysorosa által ihlettett Tojáséj című előadáson kívül a szebeni nézők másnap, egy sajtótájékoztató keretében is találkozhatnak a Maladypével, akkor a társulat jubileumi évfordulójára készült kétnyelvű könyvet mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

17 programmal jön a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál

Két héten keresztül, szeptember 10-23. között a zsidó kultúra szinte valamennyi műfaja terítékre kerül a Spinoza fesztiválján: drámák, zenés játékok, kabarék, filmek, beszélgetések, koncertek.
Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.