Színház

Ismét Szegeden találkoznak a függetlenek

2023.07.20. 13:25
Ajánlom
Július 25-30. között rendezik meg a 33. Thealter színházi fesztivált Szegeden. Az idén hatnapos rendezvényen klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat, zenés színházat láthatnak a nézők. De lesznek performanszok és közösségi színházi előadások is. Megismerhetik a társadalom perifériáján élők problémáit, és új formációkkal, fiatalokból szerveződő társulatokkal is találkozhatnak.

Július 25-én a budapesti Katona József Színház Médeia című előadásával indul a fesztivál a Régi Zsinagógában. Bagossy Júlia rendezésében a mitológia modern történetté válik. Médeia egy ma is élő anya és szerelmes nő. Az első nap Bagossy Júlia másik rendezésével zárul. A Freeszfe Egyesület Az üvegbura című előadásában, egy újabb sokoldalú női karaktert emel színpadra Sylvia Plath regénye nyomán.

A nézők két Freeszfe-performanszt is láthatnak: Kozma Zsófia Rebeka Present Imperfectje a visszautasítás témája köré épül,

Fodor Orsolya Johannája pedig a Régi Zsinagóga terére alakítva vizsgálja, milyen volt valójában Jeanne D'Arc.

katonajozsefszinhaz_medeia_horvathjudit_print-3196_kicsi-1024x582-131249.jpg

Jelenet a Katona József Színház Médeia című előadásából (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Az énkeresés és a bátor női karakterek vonalát erősíti a Manna Produkció Anya születik! előadása, ahol humorral nézünk az anyaszerepre, valamint a FÜGE Produkció, a Manna Produkció és a Szentendrei Teátrum közös előadása, a Született: Wágner Emese. Ez utóbbiban Szalontay Tünde, az előadás színésznője, saját örökbefogadásának felismerése után kénytelen újra felépíteni önmagát.

Két rendezéssel érkezik a fesztiválra Fábián Péter:

a győri RÉV Színház Jókedvvel, bőséggel előadása szatirikusan visz közel saját kultúránkhoz egy szavalóverseny zsűrijén keresztül.

A Háda Fruzsina által előadott – és vele közösen rendezett – Budapest-Záhony pedig megmutatja, mit jelentett egy kislány, egy város, és az oda visszatérő felnőtt színésznő számára a rendszerváltás.

A fiatalokból álló DanteCasino két előadással vesz részt a fesztiválon: a Régi Zsinagóga kertjében Az Ízetlen Paprikáskrumpli című mesejátékukban az Üveghegyen túlra vezetik a közönséget,

míg az Osztályfőnöki című előadáson a nézők egy osztályközösség tagijaként beszélnek át jelentős problémákat.

Az idén tíz éves FAQ Színház Bálvány című koncert-színházi előadása közös emlékezés, személyes élményközlés, reflexió a jelenre. Színház és zene másképpen kapcsolódik a Közmunka Színház Zenekatasztrófájában, aminek középpontjában a bohóc archetípusa áll: esendő, tétlen, naiv, tudatos bolond – mi a viszonya hozzánk, a tevékeny emberhez?

Az érvényesülés, a kiállás, a kapcsolódás, a világ megértésének vágyához vezetnek a Tér 12 Kulturális Egyesület, a Sajátszínház-Szívhang Társulat és a Ferencvárosi Pinceszínház-Freeszfe Egyesület előadásai. A Párker Péter címszereplője Youtube-csatornán teszi fel kérdéseit és mondja el gondolatait a világról.

FAQ_Balvany_Foto_NyoszolyAkos_4_kicsi-1024x576-131602.jpg

A FAQ Színház Bálvány című előadása (Fotó/Forrás: Nyoszoly Ákos)

A Mindennek ellenére?! színházi workshopon saját és másokért tanúsított kiállásukról gondolkodhatnak a résztvevők, míg a Mirad, egy fiú Boszniából a délszláv háború tereibe emeli be a nézőket, miközben az emberi kapcsolatokra figyel.

Szegedi kezdeményezéseket is láthat a közönség:

a Homo Ludens Project Jaj a legyőzötteknek előadása egy Cserna-Szabó András ihlette lakomára invitál.

A Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér Szövet Alkotóműhelyének Özönvize a szegedi nagyárvíz személyes történeteit dolgozza fel közösségi színházi formájában, a Metanoia Artopédia A Kert című tárgy-színházi produkciója az ember és természet viszonyáról gondolkodik. A Thealter művészeti vezetője, Balog József és a Kooperálót irányító Kállai Ákos Színházállítás címmel workshopot tart, amely ingyenes munkabemutatóval zárul.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület idén nem kapott működési támogatást, és a meghívottak közül ugyanebbe a helyzetbe került a Homo Ludens Project, a Metanoia Artopédia, az FAQ Színház és a RÉV Színház is. A szervezők közleményükben hangsúlyozták, velük is szolidaritást vállalnak, amikor jóval kevesebb pénzből, de a megszokott színvonalon rendezik meg a Thealtert.

A Kritikus Szekció Proics Lillával és Jászay Tamással idén is Zoomon jelentkezik délutánonként, és ők ketten fognak napi blogban tudósítani az előadásokról.

Részletes program a Thealter honlapján.

Fejléckép: Jelenet a Katona József Színház Médeia című előadásából (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.