Színház

Ismét szemléznek a legjobb alternatív színházi előadások

2012.05.25. 16:09
Ajánlom
A július 23. és 29. között megrendezésre kerülő szegedi seregszemle idén megújult formában jelentkezik.

A szegedi MASZK Egyesület és a megújult FESZ (Független Előadó-művészeti Szövetség) együttműködésében megvalósuló nemzetközi színházi találkozót 22. alkalommal rendezik meg Szegeden, ezúttal megújult formában és tartalommal. A szervezők idén vezetik be először A fesztivál díszvendége kitüntetést, melyet a FESZ tagságának szavazatai alapján idén Pintér Béla és Társulata nyert el, ők két előadással szerepelnek a programban. További hat szemleprodukciót is kiválogatottak: a fesztivál vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedetei, Réti Anna a Vis-a-vis, Duda Éva Társulata a Stop 'n' Go, a Hodworks a Basse Danse, Ágens a nőInTime című előadás és a TÁP Színház és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkció.

A fesztiválra új darabok is készülnek a Thealter helyszín specifikus, nyílt alkotói pályázatára. Így négy jellegzetes szegedi színhelyen - egy 101 éves bérházban, a Szabadság úszóházon, a bölcsészkar Auditórium Maximumában és egy romkocsmában - születnek majd produkciók. Az így létrejött új alkotásokból választják ki a fesztivál fődíjas produkcióját. A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is. Idén visszatér Szegedre Ivo Dimcsev egy szólóprodukcióval, valamint a Derevóból jól ismert Tatyjana Kabarova az izraeli Yael Karavan társaságában, de ismét láthatja a szegedi közönség a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó Bitef Teatar fiatal táncosait, valamint az Aradi Kamaraszínház új produkcióját. Továbbá különleges és provokatív előadásával első alkalommal lép fel Magyarországon a szlovén Via Negativa csapata.

A rendezvény nyitó előadása a MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a határ menti létet és kapcsolatokat bemutató Pass-port projektjének második, a magyar oldalon gyűjtött tapasztalatokat feldolgozó darabja lesz. Ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: egyaránt szerveznek utcaszínházat és workshopot, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.