Színház

Isten előszobája először Kőszegen

2012.07.06. 07:12
Ajánlom
Az idén harmincéves Kőszegi Várszínház első bemutatója, egy kortárs amerikai darab, a premier július 6-án lesz.

A FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, a produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség. Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Rusznák Adrienn, Fekete Györgyi láthatók. A darab szerkezete és az ehhez kitalált minimalista színpadi tér egy különleges színpadi kísérletre ad lehetőséget.

A darab írója, Ashlin Halfnight Londonban született, de Torontóban nevelkedett. A Harvardon angol és amerikai irodalomból, később a Columbia Egyetemen drámaírásból szerzett diplomát. Darabjait különböző amerikai színházakban állították színre. Több workshopot és felolvasóestet is tartott ugyanott. 2006-ban a Nemzeti Színházban dolgozott a Fullbright-ösztöndíj nyerteseként. Az írás mellett két kanadai jégkorongcsapatnak is tagja volt. Egyetemi évei alatta kapitánya volt a Harvard hokicsapatának, majd két évadot a Hartford Whalersnél töltött profi játékosként. Jelenleg New Yorkban él és tanít.

Egy repülőszerencsétlenség után vagyunk. Maguk a nézők lesznek a "baleset áldozatai", ahogy sorban, egymás után megérkeznek a nézőtérre - maga a játéktér valójában a Pokol tornáca - ez az a bizonyos "Isten előszobája". Itt fogadja őket négy "bentlakó", három nő és egy férfi. Két nő és a férfi egy szokványosnak mondható szerelmi háromszög szereplői. Itt és most - és ez a Pokol tornácán nem más, mint az örökké valóság - újraélik szerelmük és haláluk egész történetét. Nem a maga linearitásában, persze - immár végérvényesen egymásba, és önmagukba zárva.

A történetükhöz tartozik még egy furcsa "Kháron", egy félig angyal, félig emberi lény, ő is halott, illetve pontosabban két sík határmezsgyéjén áll - az orosz-amerikai származású, vallási fanatikus Bordo. Történetük felvillanó életképekben elevenedik meg. A darab két világ határán játszódik. Az egyik rész a purgatórium, a másik a "reális" világ - vagy amit korábban annak tartottunk.  A nézők és a játszó személyek egyaránt a purgatóriumban foglalnak helyet -  vagyis a színészek is a nézők közt foglalnak helyet, hozzájuk beszélnek - mind a purgatórium "részei". Amikor belépnek a voltaképpeni játéktárbe - régebbi életükbe -  mint egy "belső darabban", eljátsszák, megmutatják korábbi életük eseményeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?