Színház

Isten előszobája először Kőszegen

2012.07.06. 07:12
Ajánlom
Az idén harmincéves Kőszegi Várszínház első bemutatója, egy kortárs amerikai darab, a premier július 6-án lesz.

A FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, a produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség. Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Rusznák Adrienn, Fekete Györgyi láthatók. A darab szerkezete és az ehhez kitalált minimalista színpadi tér egy különleges színpadi kísérletre ad lehetőséget.

A darab írója, Ashlin Halfnight Londonban született, de Torontóban nevelkedett. A Harvardon angol és amerikai irodalomból, később a Columbia Egyetemen drámaírásból szerzett diplomát. Darabjait különböző amerikai színházakban állították színre. Több workshopot és felolvasóestet is tartott ugyanott. 2006-ban a Nemzeti Színházban dolgozott a Fullbright-ösztöndíj nyerteseként. Az írás mellett két kanadai jégkorongcsapatnak is tagja volt. Egyetemi évei alatta kapitánya volt a Harvard hokicsapatának, majd két évadot a Hartford Whalersnél töltött profi játékosként. Jelenleg New Yorkban él és tanít.

Egy repülőszerencsétlenség után vagyunk. Maguk a nézők lesznek a "baleset áldozatai", ahogy sorban, egymás után megérkeznek a nézőtérre - maga a játéktér valójában a Pokol tornáca - ez az a bizonyos "Isten előszobája". Itt fogadja őket négy "bentlakó", három nő és egy férfi. Két nő és a férfi egy szokványosnak mondható szerelmi háromszög szereplői. Itt és most - és ez a Pokol tornácán nem más, mint az örökké valóság - újraélik szerelmük és haláluk egész történetét. Nem a maga linearitásában, persze - immár végérvényesen egymásba, és önmagukba zárva.

A történetükhöz tartozik még egy furcsa "Kháron", egy félig angyal, félig emberi lény, ő is halott, illetve pontosabban két sík határmezsgyéjén áll - az orosz-amerikai származású, vallási fanatikus Bordo. Történetük felvillanó életképekben elevenedik meg. A darab két világ határán játszódik. Az egyik rész a purgatórium, a másik a "reális" világ - vagy amit korábban annak tartottunk.  A nézők és a játszó személyek egyaránt a purgatóriumban foglalnak helyet -  vagyis a színészek is a nézők közt foglalnak helyet, hozzájuk beszélnek - mind a purgatórium "részei". Amikor belépnek a voltaképpeni játéktárbe - régebbi életükbe -  mint egy "belső darabban", eljátsszák, megmutatják korábbi életük eseményeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.
Színház ajánló

„A bilincs a szabadság legyen” - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Zsámbékon

Pontosan hetven évvel ezelőtt, augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője. 52 évig voltak házasok. 50 évnyi levelezésük kötetben jelent meg pár éve, Seres Tamás rendezett felolvasószínházat belőle.