Színház

Isten előszobája először Kőszegen

2012.07.06. 07:12
Ajánlom
Az idén harmincéves Kőszegi Várszínház első bemutatója, egy kortárs amerikai darab, a premier július 6-án lesz.

A FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, a produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség. Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Rusznák Adrienn, Fekete Györgyi láthatók. A darab szerkezete és az ehhez kitalált minimalista színpadi tér egy különleges színpadi kísérletre ad lehetőséget.

A darab írója, Ashlin Halfnight Londonban született, de Torontóban nevelkedett. A Harvardon angol és amerikai irodalomból, később a Columbia Egyetemen drámaírásból szerzett diplomát. Darabjait különböző amerikai színházakban állították színre. Több workshopot és felolvasóestet is tartott ugyanott. 2006-ban a Nemzeti Színházban dolgozott a Fullbright-ösztöndíj nyerteseként. Az írás mellett két kanadai jégkorongcsapatnak is tagja volt. Egyetemi évei alatta kapitánya volt a Harvard hokicsapatának, majd két évadot a Hartford Whalersnél töltött profi játékosként. Jelenleg New Yorkban él és tanít.

Egy repülőszerencsétlenség után vagyunk. Maguk a nézők lesznek a "baleset áldozatai", ahogy sorban, egymás után megérkeznek a nézőtérre - maga a játéktér valójában a Pokol tornáca - ez az a bizonyos "Isten előszobája". Itt fogadja őket négy "bentlakó", három nő és egy férfi. Két nő és a férfi egy szokványosnak mondható szerelmi háromszög szereplői. Itt és most - és ez a Pokol tornácán nem más, mint az örökké valóság - újraélik szerelmük és haláluk egész történetét. Nem a maga linearitásában, persze - immár végérvényesen egymásba, és önmagukba zárva.

A történetükhöz tartozik még egy furcsa "Kháron", egy félig angyal, félig emberi lény, ő is halott, illetve pontosabban két sík határmezsgyéjén áll - az orosz-amerikai származású, vallási fanatikus Bordo. Történetük felvillanó életképekben elevenedik meg. A darab két világ határán játszódik. Az egyik rész a purgatórium, a másik a "reális" világ - vagy amit korábban annak tartottunk.  A nézők és a játszó személyek egyaránt a purgatóriumban foglalnak helyet -  vagyis a színészek is a nézők közt foglalnak helyet, hozzájuk beszélnek - mind a purgatórium "részei". Amikor belépnek a voltaképpeni játéktárbe - régebbi életükbe -  mint egy "belső darabban", eljátsszák, megmutatják korábbi életük eseményeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.