Színház

Isten előszobája először Kőszegen

2012.07.06. 07:12
Ajánlom
Az idén harmincéves Kőszegi Várszínház első bemutatója, egy kortárs amerikai darab, a premier július 6-án lesz.

A FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, a produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség. Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Rusznák Adrienn, Fekete Györgyi láthatók. A darab szerkezete és az ehhez kitalált minimalista színpadi tér egy különleges színpadi kísérletre ad lehetőséget.

A darab írója, Ashlin Halfnight Londonban született, de Torontóban nevelkedett. A Harvardon angol és amerikai irodalomból, később a Columbia Egyetemen drámaírásból szerzett diplomát. Darabjait különböző amerikai színházakban állították színre. Több workshopot és felolvasóestet is tartott ugyanott. 2006-ban a Nemzeti Színházban dolgozott a Fullbright-ösztöndíj nyerteseként. Az írás mellett két kanadai jégkorongcsapatnak is tagja volt. Egyetemi évei alatta kapitánya volt a Harvard hokicsapatának, majd két évadot a Hartford Whalersnél töltött profi játékosként. Jelenleg New Yorkban él és tanít.

Egy repülőszerencsétlenség után vagyunk. Maguk a nézők lesznek a "baleset áldozatai", ahogy sorban, egymás után megérkeznek a nézőtérre - maga a játéktér valójában a Pokol tornáca - ez az a bizonyos "Isten előszobája". Itt fogadja őket négy "bentlakó", három nő és egy férfi. Két nő és a férfi egy szokványosnak mondható szerelmi háromszög szereplői. Itt és most - és ez a Pokol tornácán nem más, mint az örökké valóság - újraélik szerelmük és haláluk egész történetét. Nem a maga linearitásában, persze - immár végérvényesen egymásba, és önmagukba zárva.

A történetükhöz tartozik még egy furcsa "Kháron", egy félig angyal, félig emberi lény, ő is halott, illetve pontosabban két sík határmezsgyéjén áll - az orosz-amerikai származású, vallási fanatikus Bordo. Történetük felvillanó életképekben elevenedik meg. A darab két világ határán játszódik. Az egyik rész a purgatórium, a másik a "reális" világ - vagy amit korábban annak tartottunk.  A nézők és a játszó személyek egyaránt a purgatóriumban foglalnak helyet -  vagyis a színészek is a nézők közt foglalnak helyet, hozzájuk beszélnek - mind a purgatórium "részei". Amikor belépnek a voltaképpeni játéktárbe - régebbi életükbe -  mint egy "belső darabban", eljátsszák, megmutatják korábbi életük eseményeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.