Színház

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

2019.01.15. 15:10
Ajánlom
Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?

A Halhatatlan a negyedik bemutatója volt az ősszel nyílt belvárosi színháznak, ám nem ősbemutató, hiszen néhány éve már láthatták a nézők az Orczy úti régi helyükön, más szereposztásban, más környezetben. Az állandóságot – a szerző-rendező, és alkotótársai, a FÉM-alapítói Jendrics Anikó és Horváth Máté mellett – Andai Kati Elvirája jelentette.

Andai Kati egyébként is kultikus figurája a FÉMnek, mondhatni vezetőszínésznője, hiszen a Halhatatlan mellett játszik az Iza és Krisztián (Iza), az Édes Dezső! (Ilona), a Weekend (Ditke), az Annuska2.0 (Anna) előadásokban, s már próbál a februárban bemutatásra kerülő „névadó” abszurd drámában, a Fémben (Mama).

foto1-150520.jpg

Andai Kati (Elvira) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

A Halhatatlan a legkomorabb, ugyanakkor leglíraibb előadása is a FÉMnek. A szerző-rendező mesélt a dráma keletkezéséről: „A halállal, ahogy ebben a keresztény kultúrkörben szinte minden élőember, jómagam is harcban állok. Szeretteimnek, de még az idegenebbek jórészének is két szó jut eszébe, ha a halál kerül szóba: félelem, fájdalom.

Amikor ezt a drámát megírtam, éppen anyukám elvesztésének drámáját élte apukám.

Félt, s fájdalomban élt. Ennyi a személyesség csupán a darabban, hiszen bármilyen furcsa, a halál, mint »szereplő«, csupán katalizátorként szerepel szándékom szerint, hiszen sokkal fontosabb, s kortárs téma társadalmunkban a család, a család széthullása, vagy éppen a család életben tartása. Ezért írtam meg a Halhatatlant, mert szeretek a máról írni, a mával foglalkozni, ugyanakkor tudom, hogy a jelen lesz a múltunk, s a tisztán látó visszatekintést talán pont a halál társasága segítheti meg.”

foto2-150519.jpg

Márton András (Dönci) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

A történet szerint az ország legnépszerűbb meseírója, a hatvanontúli Dönci másodszor találkozik a halállal: kisebbik lánya, Olga, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, tizenkilenc évesen rohant bele szakadt Opeljával „abba” a szakadékba. Akkor megszakadt valami Dönciben. Képmutató bánattal játszotta a magába zárkózó, hallgatagon figyelmes - ünnepnapokon még kedves is - férj és apa szerepét. Feldolgozás, elfogadás és magához való közelebb kerülés helyett, erőszakosan rendezte saját életét, melyben ő, a főhős, drámai fájdalommal viseli leánya elvesztését. Teátrálisan várta a finálét. A halált. Ebbe az idillinek kevésbé mondható helyzetbe rondított bele Elvira, a feleség elvesztése. Dönci nem így tervezte...

Dönci szerepében Márton András debütál a FÉM színpadán, s az általa életre keltett özvegy férfiember fájdalmasan hű tükörképet állít kortársainak, ugyanakkor megmutatja, hogy a férfi a legelutasítóbb pillanataiban is lehet szerethető, elfogadható, s ami a legfontosabb: elfogadó.

Gerda szerepében a horvát nemzetiségű Čarna Kršul, Vatta, a „kisonoka” szerepében pedig a KIMI növendéke, Nagy Zita Mária látható.

foto3-150521.jpg

Nagy Zita Mária (Vatta) és Čarna Kršul (Gerda) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

Cziczó Attila így összegez a dráma színpadra kerülése kapcsán: „Sokan mondják, akik ellátogatnak hozzánk a Váci utcába, hogy Berlinben, Párizsban, New Yorkban vannak ilyen hangulatú kisszínházak, mint a FÉM. De mi Budapesten élünk, magyarul beszélünk, ebben az országban próbáljuk megvalósítani a lehetetlent. Nagyon kétségbeejtő a helyzetünk, de nem akarunk tudomást venni erről, mert mi élni, létezni akarunk. S tudjuk nagyon jól, hogy minket csak a nézőink menthetnek meg, ha sikerül megszerettetnünk magunkat, s elfogadnak bennünket, akkor csinálhatjuk tovább ezt a színházat.

S a Halhatatlannál szerethetőbb előadást most nem nagyon tudok ajánlani senkinek.

foto4-150520.jpg

Márton András és Nagy Zita Mária (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

Az előadás legközelebb január 22-én este 7 órakor látható a FÉMben, majd februártól havonta több alkalommal is.

Részletek

Szereplők:

  • Dönci / Márton András
  • Elvira / Andai Kati
  • Gerda / Čarna Kršul
  • Vatta / Nagy Zita Mária

Jelmez: Jendrics Anikó

Díszlet: Jendrics Anikó

Zene: Cziczó Attila

Rendezőasszisztens: Horváth Máté és Varga-Amár Rudolf

Szcenika: Horváth Máté

Írta és rendezte: Cziczó Attila

További információ: www.femszinhaz.hu

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.
Színház szfe

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Színház hír

Felolvasószínházi előadással mutatkozik be Kelemen Kristóf új drámája

A járványhelyzet elmúltával az Örkény Színház műsorra tűzi Kelemen Kristóf legújabb drámáját, melyet az 1956 és 1989 közötti romániai események – Nagy Imre és körének sznagovi fogsága – ihlettek. A darab alapját az a napokig tartó rituálé adja, melyben özvegyek és gyermekeik nézték végig a 301-es parcella felnyitását. A mindezidáig jeltelen tömegsírból 1989 előtt eltemetett férfiak csontjait, foszlott ruhadarabjait emelték ki.
Színház ajánló

Összművészeti gálaműsorral ünnepli a Vörösmarty Színház a Magyar Kultúra Napját

A székesfehérvári teátrum a komolyzene, a balett, a néptánc és a színművészet legmeghatározóbb alkotásaiból válogat január 22-én.
Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.