Színház

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

2019.01.15. 15:10
Ajánlom
Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?

A Halhatatlan a negyedik bemutatója volt az ősszel nyílt belvárosi színháznak, ám nem ősbemutató, hiszen néhány éve már láthatták a nézők az Orczy úti régi helyükön, más szereposztásban, más környezetben. Az állandóságot – a szerző-rendező, és alkotótársai, a FÉM-alapítói Jendrics Anikó és Horváth Máté mellett – Andai Kati Elvirája jelentette.

Andai Kati egyébként is kultikus figurája a FÉMnek, mondhatni vezetőszínésznője, hiszen a Halhatatlan mellett játszik az Iza és Krisztián (Iza), az Édes Dezső! (Ilona), a Weekend (Ditke), az Annuska2.0 (Anna) előadásokban, s már próbál a februárban bemutatásra kerülő „névadó” abszurd drámában, a Fémben (Mama).

foto1-150520.jpg

Andai Kati (Elvira) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

A Halhatatlan a legkomorabb, ugyanakkor leglíraibb előadása is a FÉMnek. A szerző-rendező mesélt a dráma keletkezéséről: „A halállal, ahogy ebben a keresztény kultúrkörben szinte minden élőember, jómagam is harcban állok. Szeretteimnek, de még az idegenebbek jórészének is két szó jut eszébe, ha a halál kerül szóba: félelem, fájdalom.

Amikor ezt a drámát megírtam, éppen anyukám elvesztésének drámáját élte apukám.

Félt, s fájdalomban élt. Ennyi a személyesség csupán a darabban, hiszen bármilyen furcsa, a halál, mint »szereplő«, csupán katalizátorként szerepel szándékom szerint, hiszen sokkal fontosabb, s kortárs téma társadalmunkban a család, a család széthullása, vagy éppen a család életben tartása. Ezért írtam meg a Halhatatlant, mert szeretek a máról írni, a mával foglalkozni, ugyanakkor tudom, hogy a jelen lesz a múltunk, s a tisztán látó visszatekintést talán pont a halál társasága segítheti meg.”

foto2-150519.jpg

Márton András (Dönci) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

A történet szerint az ország legnépszerűbb meseírója, a hatvanontúli Dönci másodszor találkozik a halállal: kisebbik lánya, Olga, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, tizenkilenc évesen rohant bele szakadt Opeljával „abba” a szakadékba. Akkor megszakadt valami Dönciben. Képmutató bánattal játszotta a magába zárkózó, hallgatagon figyelmes - ünnepnapokon még kedves is - férj és apa szerepét. Feldolgozás, elfogadás és magához való közelebb kerülés helyett, erőszakosan rendezte saját életét, melyben ő, a főhős, drámai fájdalommal viseli leánya elvesztését. Teátrálisan várta a finálét. A halált. Ebbe az idillinek kevésbé mondható helyzetbe rondított bele Elvira, a feleség elvesztése. Dönci nem így tervezte...

Dönci szerepében Márton András debütál a FÉM színpadán, s az általa életre keltett özvegy férfiember fájdalmasan hű tükörképet állít kortársainak, ugyanakkor megmutatja, hogy a férfi a legelutasítóbb pillanataiban is lehet szerethető, elfogadható, s ami a legfontosabb: elfogadó.

Gerda szerepében a horvát nemzetiségű Čarna Kršul, Vatta, a „kisonoka” szerepében pedig a KIMI növendéke, Nagy Zita Mária látható.

foto3-150521.jpg

Nagy Zita Mária (Vatta) és Čarna Kršul (Gerda) (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

Cziczó Attila így összegez a dráma színpadra kerülése kapcsán: „Sokan mondják, akik ellátogatnak hozzánk a Váci utcába, hogy Berlinben, Párizsban, New Yorkban vannak ilyen hangulatú kisszínházak, mint a FÉM. De mi Budapesten élünk, magyarul beszélünk, ebben az országban próbáljuk megvalósítani a lehetetlent. Nagyon kétségbeejtő a helyzetünk, de nem akarunk tudomást venni erről, mert mi élni, létezni akarunk. S tudjuk nagyon jól, hogy minket csak a nézőink menthetnek meg, ha sikerül megszerettetnünk magunkat, s elfogadnak bennünket, akkor csinálhatjuk tovább ezt a színházat.

S a Halhatatlannál szerethetőbb előadást most nem nagyon tudok ajánlani senkinek.

foto4-150520.jpg

Márton András és Nagy Zita Mária (Fotó/Forrás: Palotai Misi / FÉM Arts & Café)

Az előadás legközelebb január 22-én este 7 órakor látható a FÉMben, majd februártól havonta több alkalommal is.

Részletek

Szereplők:

  • Dönci / Márton András
  • Elvira / Andai Kati
  • Gerda / Čarna Kršul
  • Vatta / Nagy Zita Mária

Jelmez: Jendrics Anikó

Díszlet: Jendrics Anikó

Zene: Cziczó Attila

Rendezőasszisztens: Horváth Máté és Varga-Amár Rudolf

Szcenika: Horváth Máté

Írta és rendezte: Cziczó Attila

További információ: www.femszinhaz.hu

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.