Színház

Isten, kabinetfőnök, bankigazgató és édesapa – a főszerepben: Alföldi Róbert

2022.12.23. 11:20
Ajánlom
Az Átrium 2022/23-as évada elindul a közönség példátlan összefogásának köszönhetően, így januárban és februárban Alföldi Róbert is több tucatszor áll különböző szerepeiben a deszkákra. Hol a Mindenható, hol egy kabinetfőnök, hol egy bankigazgató, hol pedig egy édesapa bőrébe bújik a téli hónapok alatt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az Isteni végjáték című előadásban Isten látogat meg bennünket, hogy megossza gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és ezzel kapcsolatos tapasztalatairól. A Magyarországon hatalmas sikerrel futó David Javerbaum-darab a szerző által indított Twitter-csatorna, a @TheTweetOfGod ötletéből született. Január végén a produkció Londonban is színre kerül, az ott élő magyar közönség kedvéért.

Igenis_01-111553.jpg

Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Alföldi elegáns és kimért a minden hájjal megkent Sir Humphrey Appleby kabinetfőnök szerepében. Az Igenis, miniszterelnök úr! szürke eminenciása a háttérből irányítja a brit birodalmat egy nyámnyila kormányfőn keresztül. Nagy-Britannia nyakig van a gazdasági, a kormányzati és az energiaválságban, és

csak egyetlen kiút létezik, egy etikailag némileg megkérdőjelezhető, ám olajban meglehetősen gazdag keleti ország képében.

Nagy-Britannia és Európa nem sejti, hogy sorsa egy fiatal lányokra éhező külügyminiszter és egy bevándorló magyar szakácsnő kezében van, és ezen az éjszakán minden eldől...

A Molnár Ferenc által írt Egy, kettő, három című előadásban Alföldi Róbert a darab elejétől a végéig színpadon van, iszonyatos tempót diktálva Norrison bankigazgató szerepében. Az általa alakított gazdag bankár épp pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány – jó nevű amerikai milliomosházaspár egyetlen gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment, már úton a gyerek, a férj pedig egyáltalán nem gazdag. Norrisonnak egyetlen órája van, hogy kifordítsa a sarkából a világot. Beindul hát a gépezet,

mi pedig szemtanúi lehetünk annak, hogyan válik egy külvárosi proliból gazdag, konzervatív arisztokrata bankvezér egyetlen óra leforgása alatt.

Isteni_03-113849.jpg

Alföldi Róbert az Isteni végjáték című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az Átrium és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház 2022 tavaszán mutatta be A trianoni csata című közös produkcióját, amelyben arra vállalkoztak, hogy megvizsgálják: miképp hatnak a történelmi események korunkra és mindennapjainkra. A darab egyik főszereplője a munkáját elvesztő sztárszínész (Alföldi Róbert), aki a határon túli kollégákkal történt találkozás után, egy sorsdöntő választást követően

azt próbálja bebizonyítani, hogy ő már megváltozott, és kigyógyult abból a romlottságból, amit korábban képviselt: életét gyökeresen megváltoztatta.

Egy családi ebéd alkalmával még a Magyar Újjászületés Pártját is létrehozza, és politikai programot is hirdet: mindent vissza! Megélt szituációk, fontos történetek, amelyek nem nélkülözik a fekete humort – vajon elegendő minden határt eltörölni egy estére?

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Alföldi Róbert az Egy, kettő, három című előadásban (fotó/forrás: Mészáros Csaba / Átrium)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.