Színház

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

2021.12.02. 13:10
Ajánlom
November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.

Siklós Endre, A színpad örök játékosának szerkesztője a kötet összeállításakor egy mindenki számára élvezetes kiadvány létrehozására törekedett, amely egy szép életutat, tartalmas művészpályát tár az olvasók elé.

„[…] mint e kötet életre hívója, nagy volt a felelősségem, azonban valamennyi írással elértem célomat, azokból egyszerű, felejthetetlenül nemesen tiszta Venczel Vera kép rajzolódik ki a jelen és az utókor színházszerető embere számára, felhőtlen örömére.” – írta köszöntőjében a szerkesztő, aki a könyv létrehozásába Venczel Verát is aktívan bevonta.

„Tárcsázom a számot, a vonal végén Venczel Vera művésznő jelentkezik be. Beszélgetni kezdünk sok mindenről, a világ jó, rossz dolgairól, az ember felborult értelmi és érzelmi világáról, majd előrukkolok szívet, lelket melengető vers, gondolatok, rövid történetek felolvasásával. Nem volt olyan alkalom, hogy ne dicsérte volna meg irodalmi válogatásaimat”

idézte Siklós Endre könyvbemutatón elhangzott szavait Major Edit, megidézve Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró személyes visszaemlékezését is: „Verocska, az én Venczel Verám. Kimondom a nevét és határtalan gyöngédséget érzek. Igen, ez a legjobb szó rá, »gyöngédség«, s valami megsimogatja a szívemet, éppen, hogy csak érintve, mintha egy kismadarat tartanék a tenyeremben, s érezném testének vibráló lüktetését kezem között, s azonnal féltőn, óva megejti lelkem.”

Az eseményen Majsai-Nyilas Tünde Ruttkai Éva, Hullan Zsuzsa, Benkő Péter, Kovács István, Ferenczy Andrea, valamint a nézők képviseletében Bank Zsuzsa sorai is elhangzottak, egy-egy anekdotával, érdekes előadás-beszámolóval egészítve ki a kötetben szereplő történeteket. Benkő Péter visszaemlékezése például arról tanúskodik, hogy Venczel Vera mennyire káprázatos személyiség volt. „Fiatal színészként sokan szerelmesek voltunk beléd. Az ártatlanság, a tisztaság, a tisztesség megtestesítője voltál és vagy a szemünkben” – emlékezett vissza a színművész.

A könyvbemutatót Venczel Vera 2014-ben elmondott karácsonyi üdvözlete zárta.

A színpad örök játékosa megvásárolható Budaörsön a Glória boltban és a LIBRARIUM Könyvesboltban, valamint Budapesten a Krisztina körúti Püski Könyvesboltban és a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnél.

Fejléckép: Venczel Vera (Fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Elhunyt Venczel Vera

Kapcsolódó

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.