Színház

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

2021.12.02. 13:10
Ajánlom
November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.

Siklós Endre, A színpad örök játékosának szerkesztője a kötet összeállításakor egy mindenki számára élvezetes kiadvány létrehozására törekedett, amely egy szép életutat, tartalmas művészpályát tár az olvasók elé.

„[…] mint e kötet életre hívója, nagy volt a felelősségem, azonban valamennyi írással elértem célomat, azokból egyszerű, felejthetetlenül nemesen tiszta Venczel Vera kép rajzolódik ki a jelen és az utókor színházszerető embere számára, felhőtlen örömére.” – írta köszöntőjében a szerkesztő, aki a könyv létrehozásába Venczel Verát is aktívan bevonta.

„Tárcsázom a számot, a vonal végén Venczel Vera művésznő jelentkezik be. Beszélgetni kezdünk sok mindenről, a világ jó, rossz dolgairól, az ember felborult értelmi és érzelmi világáról, majd előrukkolok szívet, lelket melengető vers, gondolatok, rövid történetek felolvasásával. Nem volt olyan alkalom, hogy ne dicsérte volna meg irodalmi válogatásaimat”

idézte Siklós Endre könyvbemutatón elhangzott szavait Major Edit, megidézve Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró személyes visszaemlékezését is: „Verocska, az én Venczel Verám. Kimondom a nevét és határtalan gyöngédséget érzek. Igen, ez a legjobb szó rá, »gyöngédség«, s valami megsimogatja a szívemet, éppen, hogy csak érintve, mintha egy kismadarat tartanék a tenyeremben, s érezném testének vibráló lüktetését kezem között, s azonnal féltőn, óva megejti lelkem.”

Az eseményen Majsai-Nyilas Tünde Ruttkai Éva, Hullan Zsuzsa, Benkő Péter, Kovács István, Ferenczy Andrea, valamint a nézők képviseletében Bank Zsuzsa sorai is elhangzottak, egy-egy anekdotával, érdekes előadás-beszámolóval egészítve ki a kötetben szereplő történeteket. Benkő Péter visszaemlékezése például arról tanúskodik, hogy Venczel Vera mennyire káprázatos személyiség volt. „Fiatal színészként sokan szerelmesek voltunk beléd. Az ártatlanság, a tisztaság, a tisztesség megtestesítője voltál és vagy a szemünkben” – emlékezett vissza a színművész.

A könyvbemutatót Venczel Vera 2014-ben elmondott karácsonyi üdvözlete zárta.

A színpad örök játékosa megvásárolható Budaörsön a Glória boltban és a LIBRARIUM Könyvesboltban, valamint Budapesten a Krisztina körúti Püski Könyvesboltban és a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnél.

Fejléckép: Venczel Vera (Fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Elhunyt Venczel Vera

Kapcsolódó

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.