Színház

Járó Zsuzsa: "Rengeteget tanultam magamról"

2013.07.12. 13:15
Ajánlom
Az AlkalMáté Trupp első előadása tíz évvel ezelőtt volt Zsámbékon a Színházi Bázison. Három évvel ezután Máté Gábor első egyetemi osztályából összeállt alkalmi társulat elhatározta, hogy nyaranta valamelyik osztálytárs életéből előadást készít. Hét éve Járó Zsuzsával indult ez a sorozat, akit a kezdetekről kérdeztünk. INTERJÚ

- Ennek az élveboncolásnak te voltál az első alanya. Volt bármi fogalmad arról, hogy milyen is lesz az előadás?

- Nem, semmi fogalmam nem volt róla. Emlékszem, a Kamrába mentünk át, Máté Gábor ott húzta ki a nevet. Körbeálltuk Gábort - nem volt ott mindenki, de a többség igen. Arra emlékszem, hogy kihúzott egy nevet és megláttam egy J betűt. Eléggé csendben voltam végig, nagyon lapítottam, valahogy tényleg benne volt a levegőben, hogy én leszek.

- Máté Gábor azt mondta, nagyon szerencsésen jött ki a sorsolás, mert addig te éltél a legtöbbet. Mit jelent ez, az időhatározón túl?

- Én vagyok a legidősebb a lányok közül, sőt majdnem az osztályban is, egyedül Mészáros Máté idősebb nálam. Amikor a főiskolára bekerültem, már volt egy házasságom, tizenhat éves koromtól stúdióztam Nyíregyházán, Verebes István volt akkor az igazgató, utána jött az Új Színház. Sok minden történt velem, tényleg. A többiekhez viszonyítva lehet, hogy sokat éltem, de igazából azt sem tudtam, mi történik velem.

- Hogy élted meg az előadást?

- Rengeteget tanultam magamról, ahogy szerintem mindenki. Talán olyanoknak is hasznos lenne, akik nem színészek, csak vannak feldolgozatlan problémáik.

- A te előadásod 2007-ben volt. Azóta sok minden történt, például született egy gyereked, például már nem vagy az Örkényben, de már Egerben sem.

- Akkor jöttem el az Örkény Színházból, utána öt évet voltam Egerben, aztán megszületett a gyerekem és közben átszerződtem a Vígbe.

- Ezek külön-külön is jelentős változások. Ha most te lennél a soros, nagyon más lenne az előadás?

- Igen, nagyon. Egyébként nagyon örülök, hogy túl vagyok rajta. Most már annyi minden van, hogy nem tudom, mire fókuszálnék. Egyébként sokat lágyultam azóta, sokat értem, sokat visszavettem a harciasságomból. Akkor például kaktuszt kaptam a premieren. Nagyon tüskés vagyok, voltam, szerintem most már annyira nem.

- Idén Száraz Dénes lesz terítéken. Ő ki szerinted? Nem kell lelőni semmi poént, elég egy mondat, egy jellemző tulajdonság. Persze az is kérdés, hogy milyen lesz az az előadás, amiben nincs benne akiről szól.

- Számomra mindig olyan valaki volt, akinek jó a közelében lenni, jó a kisugárzása, soha nem éreztem benne semmi rosszat, még legzaklatottabb időszakaiban sem. Önazonos ember, ami a szívén, az a száján.

- Végigcsinálod?

- A tizennégy évet? Én végig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

146 nap

Hét ember harmincas éveinek elején, a háttér Prága. Vannak, akik pénzfeldobással döntik el, hogy együtt élnek-e tovább. Van, aki álruhában követi a másikat. Van, aki ufókra vár. Van, aki füvezik. Sokat. Túl sokat.
Színház magazin

Mit kezd a múlttal a magyar színház?

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozata második évada is izgalmas kérdéseket feszeget a Katona József Színház K:antinjában. Januárban telt ház előtt, Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, Lovas Rozi színművész és Tasnádi István író véleményét, tapasztalatait ismerhettük meg arról, hogyan dolgozza fel a múltat a magyar színház. A beszélgetést Szemere Katalin újságíró vezette.
Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.