Színház

Jászai-díj után, évad vége előtt

2010.05.04. 16:25
Ajánlom
A rendszeres budapesti vendégjátékoknak köszönhetően Balázs Áron, Kézdi Imola és Pálfi Ervin nem csak az újvidéki, a kolozsvári vagy a szabadkai közönség ismerőse. A három színészben az is közös, hogy idén márciusban kaptak Jászai-díjat.

A három művésznek ugyanazt a három kérdést tettük fel:

1. Mit jelent számodra a Jászai-díj?

2. A budapesti vendégjátékoknak milyen (szakmai) jelentősége van?

3. Milyen évad áll mögötted?

Válaszaikat alább olvashatják.

Balázs Áron, az Újvidéki Színház tagja

1. A Jászai-díj egy igen magas szakmai elismerés, aminek nagyon örülök! Mivel minden díj újabb elvárásokat hoz magával, próbálok nem ragröcsölni, hanem továbbra is úgy dolgozni, mint eddig. Élvezettel.

2. Egy előadás szerintem akkor jó, ha beszélnek róla (lehetőleg jókat), ha emlegetik, ha híre megy. Így van ez a színházzal is. Gondolom, a hírek Budapesten is gyorsan terjednek. :-)

3. Még nem tekinthetem befejezettnek az évadot, mivel most kezdődnek egy újabb darab próbái. Június közepe táján már tudni fogom.

Kézdi Imola, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja

1. Nagy megtiszteltetés egy ilyen díj! Fontos számomra,hogy Magyarországon is elismerik a munkámat. Minden visszajelzésnek örülök akár a szakma, akár a publikum részéről, de ez a díj mindennek a koronája. Természetesen a nagy öröm utan jönnek a "dolgos hétköznapok", amikor kezdem érezni ennek a megtiszteltetésnek a súlyát, a kihívását, és remélem, hogy eleget tudok tenni az elvárásoknak, de elsősorban az általam felállított mércét szeretném átugrani.

2. A vendégjátékainknak mindig van egy különleges hangulata akár a román fővárosban, akár Budapesten lépünk fel. Soha nem sikerül százszázalékosan "elszállítanunk" az előadásokat, így mindig új dolgok születnek, átértékelődnek, ami nem feltétlenül rossz. Az izgalom,a más térbe való helyezés gyakran ad szárnyakat az előadásoknak, amik felfrissülhetnek, vagy szerencsétlenebb esetben elveszítik a lényegüket. De úgy erzem, hogy mind a szakma,mind a közönség szeretettel fogad bennünket. Persze mindig "késve" érkezünk, egy-egy előadás csak a bemutatója után egy évvel látható Pesten.

3. Az előzőekhez képest ez az évadom nem volt nagyon sűrű. Műsoron maradtak a kedvenceim (Három nővér, Ványa bácsi, III. Richárd), és mindehhez csatlakozott egy újabb Andrei Serban-előadás, aminek január végén volt a bemutatója: Bergman kultuszfilmje, a Suttogások és sikolyok adaptációja. Most van egy kis szünet, amit nagyon vartam. Jól esik "csak előadni", és nem próbálni, de már készülök az augusztus végén kezdődő próbákra, Visky Andras Alkoholisták című darabjának főszerepére Tompa Gábor rendezésében.

Pálfi Ervin, a Szabadkai Népszínház tagja

1. A Jászai-díj elég fiatalon talált meg. Ez nem tudom hogy jó-e, de mindenesetre örülök neki. Az utóbbi években három Jászai-díj is került  a Szabadkai Népszínház magyar társulatához (2006-ban Hernyák György, Kovács Frigyes pedig 2008-ban kapta meg), és ez szerintem az elmúlt 14-15 év "összmunkásságának" köszönhető. A kilencvenes évek közepétől teljesen a nulláról kellett felípeteni a szabadkai társulatot, és azt gondolom hogy a társulat minden tagja kivétel nélkül részese ezen elismeréseknek.

2. A budapesti vendégjátékokra azért van szükségünk, hogy ott lehessünk a magyar színjátszás áramlatában, így a szakma nyilván sokkal könnyebben nézheti meg az előadásainkat. Minden anyaországi vendégjáték jót tesz nekünk azzal hogy megmutathatjuk hogy mi idelenn hogyan is gondolkodunk.

3. Kemény, dolgos évad áll mögöttem, de az előzőek is hasonlóak voltak. Nem mondhatnám hogy túl sokat unatkozom. De ez lehet hogy nem baj. Vagy? Nem tudom. Nincs recept.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.