Színház

Játék életre-halálra

2011.01.06. 02:46
Ajánlom
Vérbeli krimi-klasszikust mutat be január 14-én a Madách Színház a Tháliában, Gálvölgyi Jánossal és Nagy Sándorral a főszerepben.

Anthony Schaffer Ördöglakat című darabja nem csupán a világ színpadain arat újra és újra sikereket, hanem két filmváltozatát is érdeklődés és elismerés fogadta. Története meglehetősen csavaros, és a poén lelövése nélkül keveset árulhatunk el belőle: annyi mindenesetre nem titok, hogy két férfi párviadala az este, természetesen egy nő kegyeiért. Andrew Wyke, a befutott krimiszerző (Gálvölgyi János) beszélgetésre hívja vidéki kúriájába az ifjú és sármos hódítót, Milo Tindle-t (Nagy Sándor). Az ártatlannak induló beszélgetés hamarosan éles szópárbajba fordul, és a játékok bűvöletében élő házigazda újabb és újabb meglepetésekkel kápráztatja el a gyanútlannak tűnő fiatalembert. Ennél többet nem lenne fair elmesélni előre.

Évtizedekkel ezelőtt Márkus László és Mensáros László alakította a két harcoló felet. Filmen is parádés szereposztásokban mutatkozott be Schaffer krimije: az eredeti feldolgozásban Laurence Olivier mellett Michael Caine ifjú versenyzője küzdött, később ő már az idősebb szerepet alakította Jude Law oldalán, Harold Pinter új forgatókönyvében.

Szirtes Tamás rendezésében igazi, békebeli elegancia és stílus lengi körül ezt az Agatha Christie kedélyes rafináltságát idéző klasszikust. Az angol kastélyok világába érkezhetünk, ahol bármelyik pillanatban beléphetne a komornyik, hogy frissítőként arzénos teát kínáljon ezüsttálcájáról. Gálvölgyi János humorral, előzékeny mosollyal forgatja a tőrt az ifjú szerelmes szívében, Nagy Sándor cserében lezser könnyedséggel ragad golfütőt, hogy revansot vegyen. Ők ketten már a Producerekben is nyerő párosnak bizonyultak s most élesben, négyszemközt mérik össze erejüket, és hatalmas játékkedvvel készülnek a feladatra. Ahogy Milo megkérdezi Andrew-tól:"Kit is nevezel te játékosnak?", ő ezt a választ adja: "A tökéletes lényt. Akit ésszel és képzelőerővel áldott meg a sors, tele van termékeny szenvedéllyel és bölcs kíváncsisággal. Derűs és szabad lélek. Fegyvere a gyermeki nyitottság és a pengeéles elme - ezekkel néz szembe az élet rettenetével."

A teljes színlap és a további előadás időpontok 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.
Színház ajánló

Tíz éve viszi el a színházat az iskolákba a Nézőművészeti

A Nézőművészeti Kft. tíz éves múltjáról is szó esik a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában, szeptember 14-én, a 92.1-en. A Scherer Péter színművésszel készült interjú mellett beszélgetés hallható Bak Lajossal és Bazsinka Ágnessel.
Színház hír

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Színház ajánló

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.