Színház

Játék életre-halálra

2011.01.06. 02:46
Ajánlom
Vérbeli krimi-klasszikust mutat be január 14-én a Madách Színház a Tháliában, Gálvölgyi Jánossal és Nagy Sándorral a főszerepben.

Anthony Schaffer Ördöglakat című darabja nem csupán a világ színpadain arat újra és újra sikereket, hanem két filmváltozatát is érdeklődés és elismerés fogadta. Története meglehetősen csavaros, és a poén lelövése nélkül keveset árulhatunk el belőle: annyi mindenesetre nem titok, hogy két férfi párviadala az este, természetesen egy nő kegyeiért. Andrew Wyke, a befutott krimiszerző (Gálvölgyi János) beszélgetésre hívja vidéki kúriájába az ifjú és sármos hódítót, Milo Tindle-t (Nagy Sándor). Az ártatlannak induló beszélgetés hamarosan éles szópárbajba fordul, és a játékok bűvöletében élő házigazda újabb és újabb meglepetésekkel kápráztatja el a gyanútlannak tűnő fiatalembert. Ennél többet nem lenne fair elmesélni előre.

Évtizedekkel ezelőtt Márkus László és Mensáros László alakította a két harcoló felet. Filmen is parádés szereposztásokban mutatkozott be Schaffer krimije: az eredeti feldolgozásban Laurence Olivier mellett Michael Caine ifjú versenyzője küzdött, később ő már az idősebb szerepet alakította Jude Law oldalán, Harold Pinter új forgatókönyvében.

Szirtes Tamás rendezésében igazi, békebeli elegancia és stílus lengi körül ezt az Agatha Christie kedélyes rafináltságát idéző klasszikust. Az angol kastélyok világába érkezhetünk, ahol bármelyik pillanatban beléphetne a komornyik, hogy frissítőként arzénos teát kínáljon ezüsttálcájáról. Gálvölgyi János humorral, előzékeny mosollyal forgatja a tőrt az ifjú szerelmes szívében, Nagy Sándor cserében lezser könnyedséggel ragad golfütőt, hogy revansot vegyen. Ők ketten már a Producerekben is nyerő párosnak bizonyultak s most élesben, négyszemközt mérik össze erejüket, és hatalmas játékkedvvel készülnek a feladatra. Ahogy Milo megkérdezi Andrew-tól:"Kit is nevezel te játékosnak?", ő ezt a választ adja: "A tökéletes lényt. Akit ésszel és képzelőerővel áldott meg a sors, tele van termékeny szenvedéllyel és bölcs kíváncsisággal. Derűs és szabad lélek. Fegyvere a gyermeki nyitottság és a pengeéles elme - ezekkel néz szembe az élet rettenetével."

A teljes színlap és a további előadás időpontok 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.