Színház

Játék életre-halálra

2011.01.06. 02:46
Ajánlom
Vérbeli krimi-klasszikust mutat be január 14-én a Madách Színház a Tháliában, Gálvölgyi Jánossal és Nagy Sándorral a főszerepben.

Anthony Schaffer Ördöglakat című darabja nem csupán a világ színpadain arat újra és újra sikereket, hanem két filmváltozatát is érdeklődés és elismerés fogadta. Története meglehetősen csavaros, és a poén lelövése nélkül keveset árulhatunk el belőle: annyi mindenesetre nem titok, hogy két férfi párviadala az este, természetesen egy nő kegyeiért. Andrew Wyke, a befutott krimiszerző (Gálvölgyi János) beszélgetésre hívja vidéki kúriájába az ifjú és sármos hódítót, Milo Tindle-t (Nagy Sándor). Az ártatlannak induló beszélgetés hamarosan éles szópárbajba fordul, és a játékok bűvöletében élő házigazda újabb és újabb meglepetésekkel kápráztatja el a gyanútlannak tűnő fiatalembert. Ennél többet nem lenne fair elmesélni előre.

Évtizedekkel ezelőtt Márkus László és Mensáros László alakította a két harcoló felet. Filmen is parádés szereposztásokban mutatkozott be Schaffer krimije: az eredeti feldolgozásban Laurence Olivier mellett Michael Caine ifjú versenyzője küzdött, később ő már az idősebb szerepet alakította Jude Law oldalán, Harold Pinter új forgatókönyvében.

Szirtes Tamás rendezésében igazi, békebeli elegancia és stílus lengi körül ezt az Agatha Christie kedélyes rafináltságát idéző klasszikust. Az angol kastélyok világába érkezhetünk, ahol bármelyik pillanatban beléphetne a komornyik, hogy frissítőként arzénos teát kínáljon ezüsttálcájáról. Gálvölgyi János humorral, előzékeny mosollyal forgatja a tőrt az ifjú szerelmes szívében, Nagy Sándor cserében lezser könnyedséggel ragad golfütőt, hogy revansot vegyen. Ők ketten már a Producerekben is nyerő párosnak bizonyultak s most élesben, négyszemközt mérik össze erejüket, és hatalmas játékkedvvel készülnek a feladatra. Ahogy Milo megkérdezi Andrew-tól:"Kit is nevezel te játékosnak?", ő ezt a választ adja: "A tökéletes lényt. Akit ésszel és képzelőerővel áldott meg a sors, tele van termékeny szenvedéllyel és bölcs kíváncsisággal. Derűs és szabad lélek. Fegyvere a gyermeki nyitottság és a pengeéles elme - ezekkel néz szembe az élet rettenetével."

A teljes színlap és a további előadás időpontok 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.