Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

2023.01.26. 11:20
Ajánlom
A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.

„A játszás, a színészet a világ teteje. (…) Színészként játszanunk kell, nem belehalni a szerepbe” – így fogalmazta meg ars poeticáját Esztergályos Cecília, aki 2023. január 26-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az Állami Balettintézetben balettművészként végzett 1960-ban, majd szólótáncosként kezdte az előadói pályáját a Pécsi Balettben. 1964-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, ahol 1968-ban színművészként végzett. 1968-tól 1984-ig a Thália Színházban dolgozott, ezt követően 1990-ig a Nemzeti Színház, 1990-től 1991-ig pedig a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt. 

DSC_7610-1-110732.jpg

Esztergályos Cecília és Tordai Teri a Zserbótangó előadásában (Fotó/Forrás: Újszínház)

Színházi pályájával párhuzamosan rendszeresen szerepelt játékfilmekben és tévéfilmekben is: 1961-ben már ő játszott a frissen végzett Szabó István Te című kisjátékfilmjében, majd sorra találták meg a további filmes feladatok. A legjelentősebbek: Fiúk a térről (1967), A pendragon legenda (1974), Buék! (1978), Kabala (1982), Amerikából jöttem (1989).

Noha az 1990-es évekre már sztárnak számított, legtöbben mégis a Família Kft. című televíziós sorozatból ismerik, amelynek 1991-től 1999-ig volt állandó főszereplője. A színházi világ akkor elég nagy felháborodással fogadta ezt a szereplést: „Ugyanúgy reagáltak rá, mint amikor egy színész szerepet vállalt egy reklámfilmben. Az volt a vélekedés, hogy egy valamit is érő színész se reklámot, se sorozatot nem csinál. Na, most nézd meg, apukám! A sorozatok teli vannak a nagy, komoly, drámai színészeinkkel” – jegyezte meg Esztergályos Cecília egy évvel ezelőtt egy Nők Lapja Caféban megjelent interjúban. Azt is elárulta, hogy annyira élvezte azt a munkát, hogy

ha tehetné, mind a mai napig forgatná a Família Kft.-t.

Sari_biro146-111020.jpg

Esztergályos Cecília és Jászai László a Sári bíró előadásában (Fotó/Forrás: Újszínház)

A sorozat forgatása alatt nem tartozott egyetlen társulathoz sem, utána 2005-ig szabadúszóként dolgozott, majd 2011-ig a József Attila Színház társulati tagja volt. 2014-ben csatlakozott az Újszínház társulatához, és mindmáig ez az anyaszínháza. Emellett azonban több helyen vendégszerepelt, például a veszprémi Petőfi Színházban, a Vidám Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban és a Budaörsi Játékszínben.

Elsősorban komikaként ismerjük: kifinomult mozgáskultúráját inkább vígjátékokban kamatoztatja, de hosszú pályafutásában előfordultak drámai alakítások is. Jelenleg is játszik az Újszínház Császármorzsa, Feltámadás Makucskán, Hangemberek, Sári bíró, Se itt, se ott és Zserbótangó című előadásaiban. A 2000-es évektől képzőművészettel is foglalkozik: előbb kerámiatárgyakat készített, majd portrékat kezdett festeni, elsősorban színészkollégákról.

ujszinhazbol-110252.jpg

Esztergályos Cecília saját festményével a kezében (Fotó/Forrás: Újszínház)

Két alkalommal, 1979-ben és 1981-ben is elnyerte a Filmkritikusok díját, 1982-ben Érdemes Művész, 2013-ban Kiváló Művész díjat kapott, 2018-ban pedig színészi pályáját Kossuth-díjjal ismerték el. Festményeiből 80. születésnapján, január 26-án kiállítás is nyílik az Újszínházban.

Forrás: Fidelio, Nők Lapja Cafe

Fejléckép: Esztergályos Cecília és Bodrogi Gyula (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház)

Esztergályos Cecília, Oláh Zoltán és Sümegi Eszter is Kossuth-díjas

Kapcsolódó

Esztergályos Cecília, Oláh Zoltán és Sümegi Eszter is Kossuth-díjas

Március 15-én átadták a legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális kitüntetést. Az első Kossuth-díjakat 1948. március 14-én, az 1848-as forradalom centenáriumán adták át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.