Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

2023.01.26. 11:20
Ajánlom
A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.

„A játszás, a színészet a világ teteje. (…) Színészként játszanunk kell, nem belehalni a szerepbe” – így fogalmazta meg ars poeticáját Esztergályos Cecília, aki 2023. január 26-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az Állami Balettintézetben balettművészként végzett 1960-ban, majd szólótáncosként kezdte az előadói pályáját a Pécsi Balettben. 1964-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, ahol 1968-ban színművészként végzett. 1968-tól 1984-ig a Thália Színházban dolgozott, ezt követően 1990-ig a Nemzeti Színház, 1990-től 1991-ig pedig a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt. 

DSC_7610-1-110732.jpg

Esztergályos Cecília és Tordai Teri a Zserbótangó előadásában (Fotó/Forrás: Újszínház)

Színházi pályájával párhuzamosan rendszeresen szerepelt játékfilmekben és tévéfilmekben is: 1961-ben már ő játszott a frissen végzett Szabó István Te című kisjátékfilmjében, majd sorra találták meg a további filmes feladatok. A legjelentősebbek: Fiúk a térről (1967), A pendragon legenda (1974), Buék! (1978), Kabala (1982), Amerikából jöttem (1989).

Noha az 1990-es évekre már sztárnak számított, legtöbben mégis a Família Kft. című televíziós sorozatból ismerik, amelynek 1991-től 1999-ig volt állandó főszereplője. A színházi világ akkor elég nagy felháborodással fogadta ezt a szereplést: „Ugyanúgy reagáltak rá, mint amikor egy színész szerepet vállalt egy reklámfilmben. Az volt a vélekedés, hogy egy valamit is érő színész se reklámot, se sorozatot nem csinál. Na, most nézd meg, apukám! A sorozatok teli vannak a nagy, komoly, drámai színészeinkkel” – jegyezte meg Esztergályos Cecília egy évvel ezelőtt egy Nők Lapja Caféban megjelent interjúban. Azt is elárulta, hogy annyira élvezte azt a munkát, hogy

ha tehetné, mind a mai napig forgatná a Família Kft.-t.

Sari_biro146-111020.jpg

Esztergályos Cecília és Jászai László a Sári bíró előadásában (Fotó/Forrás: Újszínház)

A sorozat forgatása alatt nem tartozott egyetlen társulathoz sem, utána 2005-ig szabadúszóként dolgozott, majd 2011-ig a József Attila Színház társulati tagja volt. 2014-ben csatlakozott az Újszínház társulatához, és mindmáig ez az anyaszínháza. Emellett azonban több helyen vendégszerepelt, például a veszprémi Petőfi Színházban, a Vidám Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban és a Budaörsi Játékszínben.

Elsősorban komikaként ismerjük: kifinomult mozgáskultúráját inkább vígjátékokban kamatoztatja, de hosszú pályafutásában előfordultak drámai alakítások is. Jelenleg is játszik az Újszínház Császármorzsa, Feltámadás Makucskán, Hangemberek, Sári bíró, Se itt, se ott és Zserbótangó című előadásaiban. A 2000-es évektől képzőművészettel is foglalkozik: előbb kerámiatárgyakat készített, majd portrékat kezdett festeni, elsősorban színészkollégákról.

ujszinhazbol-110252.jpg

Esztergályos Cecília saját festményével a kezében (Fotó/Forrás: Újszínház)

Két alkalommal, 1979-ben és 1981-ben is elnyerte a Filmkritikusok díját, 1982-ben Érdemes Művész, 2013-ban Kiváló Művész díjat kapott, 2018-ban pedig színészi pályáját Kossuth-díjjal ismerték el. Festményeiből 80. születésnapján, január 26-án kiállítás is nyílik az Újszínházban.

Forrás: Fidelio, Nők Lapja Cafe

Fejléckép: Esztergályos Cecília és Bodrogi Gyula (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház)

Esztergályos Cecília, Oláh Zoltán és Sümegi Eszter is Kossuth-díjas

Kapcsolódó

Esztergályos Cecília, Oláh Zoltán és Sümegi Eszter is Kossuth-díjas

Március 15-én átadták a legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális kitüntetést. Az első Kossuth-díjakat 1948. március 14-én, az 1848-as forradalom centenáriumán adták át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.