Színház

Jeltolmácsolt előadás Dunaújvárosban

2012.04.19. 11:08
Ajánlom
A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy az ország színházaiban az előadások elérhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára is.

Hazánk lakosságának körülbelül tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük körülbelül hatvanezren teljesen siketek, háromszázezren pedig súlyos fokban nagyothallók. Magyarországon új országos projekt indult, amelynek célja, hogy az ország kisebb-nagyobb színházaiban az előadások ne csak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen, évadokon át hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára. A projekt neve: 90 decibel Projekt (a névválasztás oka, hogy a siketség általában 90 decibelnél kezdődik).

A Bartók Kamaraszínház nagy hangsúlyt fektet az integrációra és a társadalmi felelősségvállalásra: az utolsó nagy felújításnál a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítették az épületet és most a 90 decibel Projektjéhez is csatlakoztak: április 21-én egy nagy sikerű bűnügyi komédiát, Alfonso Paso Mennyből a hulla című darabját fogják jeltolmács segítségével bemutatni. A jelnyelvi tolmács Keglovics Zsuzsanna lesz, aki dunaújvárosi gyökerekkel rendelkezik, s így kiemelten fontos számára az első jelnyelven tolmácsolt előadás sikere. Halló és siket nézők ezen az alkalmon együtt ülnek a nézőtéren, tehát az előadás az integráció jegyében jön létre. A nézők a színpad oldalán láthatják a jelelő szakembert, aki egy kivetítő segítségével (is) látja és jeleli az előadást.

A 90 decibel Projekthez vidéki és budapesti színházak is csatlakoztak: többek között a Centrál Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház két alkalommal, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a debreceni Csokonai Színház. A 2011 januárjában indult kezdeményezés széles műfaji skálán mozgó előadásokat tekinthettek meg ily módon a hallássérültek: a Centrál Színházban egy gyerekeknek szóló produkciót - a rendező, Simon Kornél tapasztalatai itt olvashatók -, a Nemzeti Színházban a Pánikot mutatták be - az előadást rendezte és annak egyik szereplője Rába Roland, aki szintén beszámolt élményeiről -, míg a Pécsi Nemzeti Színházban és a Kecskeméti Katona József Színházban musicalt tűztek műsorra a 90 dB Projekt segítségével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.