Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

2020.11.28. 10:30
Ajánlom
Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

Miután november 6-án Szarka Gábor, az SZFE új vezetéséhez tartozó, az egyetemfoglalók és a tanári kar által el nem ismert kancellár belső levélben tett lépéseket az őszi félév beszüntetésére, és azt írta, az őszi félévben elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, a hallgatók bírósághoz fordultak az oktatás felfüggesztése miatt. Az Oktatási Hivatal ugyanis nem fogadta el a tanköztársaság alatt folyó oktatásról szóló dokumentációt, és nem engedett bepillantást abba a végzésbe, amely alapján az oktatást felfüggesztik, noha ez törvényi kötelességük lenne a diákok szerint.

A diákok által indított pernek eddig halasztó hatálya volt a félév beszüntetésében. Miután Szarka Gábor kancellárnak kevés volt a belső levél, hogy az új kuratórium akaratát érvényesítse,

jött a szerda éjszaka kiadott kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozik ugyan, de a koronavírushoz semmi köze.

Ebben az áll, hogy ha egy felsőoktatási intézmény fenntartója egy félévet valamilyen rendkívüli okból nem ismer el, akkor a félév beszüntetése, érvénytelenítése azonnal végrehajtható. Ilyen rendkívüli ok lehet közegészségügyi vagy közbiztonsági ok, természeti csapás vagy a tanév rendjét fenyegető helyzet.

Erre hivatkozik most a Vidnyánszky által elnökölt (a diákok által illegitimnek tartott) kuratórium, amikor indokolja, miért érvénytelenítik a diákok és a tanárok (köztük a szakma által nagyra tartott, díjakkal kitüntetett művészek) őszi munkáját.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn”

– írja a kuratórium péntek esti tájékoztatójában. Ebben szerepel, hogy a tanítás csak 2021 február 1-én indulhat újra, az intézmény vezetését pedig arra kérik, hogy „intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.”

121190693_1134026446992908_6476198282756453159_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Feketén-fehéren: a magyar országgyűlés bizalmat adott a kormánypártnak ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt rendeleti úton kormányozhasson a koronavírus okozta válság megfékezése, a halálozások számának csökkentése, emberek gyógyulása, a járvány megfékezése érdekében. A kormány a felhatalmazást ehelyett ütőkártyának használja az SZFE megszerzéséhez.

Az Orbán Viktor aláírását viselő szerdai éjjeli rendelet nélkül Vidnyánszky nem tudta volna jogsértés nélkül érvényteleníteni a félévet, a kormánynak hála viszont szabad az út.

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Kapcsolódó

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

Hiába adta hírül tegnap este az SZFE hallgatói önkormányzata, hogy „az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására”, illetve hiába állapította meg ugyanezt az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos is. A szerdai rendelet éppen elég homályosan fogalmaz ahhoz, hogy a kuratórium akár egy, a Vas utcában talált papírzsebkendőre hivatkozva is érvényteleníthesse a félévet.

A hallgatók csütörtökön a kormányrendeletre reagálva úgy nyilatkoztak: „A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.
Színház szfe

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház hír

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház szfe

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.
Színház magazin

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.