Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

2020.11.28. 10:30
Ajánlom
Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

Miután november 6-án Szarka Gábor, az SZFE új vezetéséhez tartozó, az egyetemfoglalók és a tanári kar által el nem ismert kancellár belső levélben tett lépéseket az őszi félév beszüntetésére, és azt írta, az őszi félévben elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, a hallgatók bírósághoz fordultak az oktatás felfüggesztése miatt. Az Oktatási Hivatal ugyanis nem fogadta el a tanköztársaság alatt folyó oktatásról szóló dokumentációt, és nem engedett bepillantást abba a végzésbe, amely alapján az oktatást felfüggesztik, noha ez törvényi kötelességük lenne a diákok szerint.

A diákok által indított pernek eddig halasztó hatálya volt a félév beszüntetésében. Miután Szarka Gábor kancellárnak kevés volt a belső levél, hogy az új kuratórium akaratát érvényesítse,

jött a szerda éjszaka kiadott kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozik ugyan, de a koronavírushoz semmi köze.

Ebben az áll, hogy ha egy felsőoktatási intézmény fenntartója egy félévet valamilyen rendkívüli okból nem ismer el, akkor a félév beszüntetése, érvénytelenítése azonnal végrehajtható. Ilyen rendkívüli ok lehet közegészségügyi vagy közbiztonsági ok, természeti csapás vagy a tanév rendjét fenyegető helyzet.

Erre hivatkozik most a Vidnyánszky által elnökölt (a diákok által illegitimnek tartott) kuratórium, amikor indokolja, miért érvénytelenítik a diákok és a tanárok (köztük a szakma által nagyra tartott, díjakkal kitüntetett művészek) őszi munkáját.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn”

– írja a kuratórium péntek esti tájékoztatójában. Ebben szerepel, hogy a tanítás csak 2021 február 1-én indulhat újra, az intézmény vezetését pedig arra kérik, hogy „intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.”

121190693_1134026446992908_6476198282756453159_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Feketén-fehéren: a magyar országgyűlés bizalmat adott a kormánypártnak ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt rendeleti úton kormányozhasson a koronavírus okozta válság megfékezése, a halálozások számának csökkentése, emberek gyógyulása, a járvány megfékezése érdekében. A kormány a felhatalmazást ehelyett ütőkártyának használja az SZFE megszerzéséhez.

Az Orbán Viktor aláírását viselő szerdai éjjeli rendelet nélkül Vidnyánszky nem tudta volna jogsértés nélkül érvényteleníteni a félévet, a kormánynak hála viszont szabad az út.

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Kapcsolódó

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

Hiába adta hírül tegnap este az SZFE hallgatói önkormányzata, hogy „az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására”, illetve hiába állapította meg ugyanezt az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos is. A szerdai rendelet éppen elég homályosan fogalmaz ahhoz, hogy a kuratórium akár egy, a Vas utcában talált papírzsebkendőre hivatkozva is érvényteleníthesse a félévet.

A hallgatók csütörtökön a kormányrendeletre reagálva úgy nyilatkoztak: „A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Színház ajánló

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.