Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

2020.11.28. 10:30
Ajánlom
Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

Miután november 6-án Szarka Gábor, az SZFE új vezetéséhez tartozó, az egyetemfoglalók és a tanári kar által el nem ismert kancellár belső levélben tett lépéseket az őszi félév beszüntetésére, és azt írta, az őszi félévben elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, a hallgatók bírósághoz fordultak az oktatás felfüggesztése miatt. Az Oktatási Hivatal ugyanis nem fogadta el a tanköztársaság alatt folyó oktatásról szóló dokumentációt, és nem engedett bepillantást abba a végzésbe, amely alapján az oktatást felfüggesztik, noha ez törvényi kötelességük lenne a diákok szerint.

A diákok által indított pernek eddig halasztó hatálya volt a félév beszüntetésében. Miután Szarka Gábor kancellárnak kevés volt a belső levél, hogy az új kuratórium akaratát érvényesítse,

jött a szerda éjszaka kiadott kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozik ugyan, de a koronavírushoz semmi köze.

Ebben az áll, hogy ha egy felsőoktatási intézmény fenntartója egy félévet valamilyen rendkívüli okból nem ismer el, akkor a félév beszüntetése, érvénytelenítése azonnal végrehajtható. Ilyen rendkívüli ok lehet közegészségügyi vagy közbiztonsági ok, természeti csapás vagy a tanév rendjét fenyegető helyzet.

Erre hivatkozik most a Vidnyánszky által elnökölt (a diákok által illegitimnek tartott) kuratórium, amikor indokolja, miért érvénytelenítik a diákok és a tanárok (köztük a szakma által nagyra tartott, díjakkal kitüntetett művészek) őszi munkáját.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn”

– írja a kuratórium péntek esti tájékoztatójában. Ebben szerepel, hogy a tanítás csak 2021 február 1-én indulhat újra, az intézmény vezetését pedig arra kérik, hogy „intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.”

121190693_1134026446992908_6476198282756453159_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Feketén-fehéren: a magyar országgyűlés bizalmat adott a kormánypártnak ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt rendeleti úton kormányozhasson a koronavírus okozta válság megfékezése, a halálozások számának csökkentése, emberek gyógyulása, a járvány megfékezése érdekében. A kormány a felhatalmazást ehelyett ütőkártyának használja az SZFE megszerzéséhez.

Az Orbán Viktor aláírását viselő szerdai éjjeli rendelet nélkül Vidnyánszky nem tudta volna jogsértés nélkül érvényteleníteni a félévet, a kormánynak hála viszont szabad az út.

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Kapcsolódó

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

Hiába adta hírül tegnap este az SZFE hallgatói önkormányzata, hogy „az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására”, illetve hiába állapította meg ugyanezt az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos is. A szerdai rendelet éppen elég homályosan fogalmaz ahhoz, hogy a kuratórium akár egy, a Vas utcában talált papírzsebkendőre hivatkozva is érvényteleníthesse a félévet.

A hallgatók csütörtökön a kormányrendeletre reagálva úgy nyilatkoztak: „A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.”

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.