Színház

Jogszerű az SZFE sztrájkja, folytatják

2020.11.19. 11:10
Ajánlom
Ez derült ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szarka Gábor már bent dolgozik a Vas utcai épületben.

Az SZFE sztrájkbizottsága tudatta, hogy „az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét.” Ez azt jelenti, hogy jogtalannak nevezték a követeléseiket, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét,

a Fővárosi Törvényszék azonban – első-, másod-, majd újra első fokon – az ellenkezőjét mondta ki.

A Zoomon megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az oktatók szerint az új kancellár, Szarka Gábor, illetve a két rektorhelyettes, Novák Emil és Zalán János ellehetlenítik az oktatást és kárt okoznak a hallgatóknak azzal, amikor az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik, az oktatóktól pedig elveszik az elektronikus oktatási rendszerhez, a Neptunhoz való hozzáférést, mindennek tetejébe pedig „törvénysértő módon” érvényteleníteni akarják a félévet.

Pedig az oktatás zajlik, a sztrájkoló tanárok úgy tiltakoznak, hogy tanítanak, mert „erre kötelezi őket a munkaszerződésük, és ezt várják tőlük a hallgatók is.”

A sajtótájékoztatóról azt is megtudtuk, hogy Szarka Gábor végre bejutott a Vas utcai épületbe, már dolgozik.

125273483_144047914125180_7768757108380883483_n-112605.jpg

Fullajtár Andrea, az SZFE oktatója a Katona József Színházba viszi az egyik Vas utcai zászlót. Támogató színházakhoz kerültek a #freeSZFE jelképek november 12-én. (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

Az SZFE dolgozói október 1-jén léptek sztrájkba, miután szeptember 10-én sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormányhoz, mivel szerintük az SZFE új fenntartója által az egyetem közösségére erőltetett alapító okirat és szervezeti és működési szabályzat (szmsz) „a munkavállalók érdekeit is sértik”, és olyan mértékben sértik az egyetemi autonómiát, hogy „ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet.”

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

A sztrájk 50 napja tart, az oktatók azt követelik, hogy a fenntartó és a munkáltató állítsa vissza a hozzáférést az adminisztrációs és oktatási rendszerekhez (pl. Neptun), állítsa vissza az SZFE Szenátusának jogköreit, garantálja  jogkörök sérthetetlenségét. Követelés továbbá, hogy a fenntartó garantálja, hogy a művészeti-oktatási-pedagógiai kérdésekről és a belső működésről a Szenátus döntsön és határozzon, az intézetvezetőket, osztályvezetőket a Szenátus maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa átlátható, demokratikus működés alapján. Kérik, hogy a fenntartó garantálja 2021-ben a 2020-as évben rendelkezésre álló forrásösszeget, a költségvetési tervet pedig a Szenátus állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak.

(HVG, Népszava)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.