Színház

Jogszerű az SZFE sztrájkja, folytatják

2020.11.19. 11:10
Ajánlom
Ez derült ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szarka Gábor már bent dolgozik a Vas utcai épületben.

Az SZFE sztrájkbizottsága tudatta, hogy „az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét.” Ez azt jelenti, hogy jogtalannak nevezték a követeléseiket, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét,

a Fővárosi Törvényszék azonban – első-, másod-, majd újra első fokon – az ellenkezőjét mondta ki.

A Zoomon megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az oktatók szerint az új kancellár, Szarka Gábor, illetve a két rektorhelyettes, Novák Emil és Zalán János ellehetlenítik az oktatást és kárt okoznak a hallgatóknak azzal, amikor az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik, az oktatóktól pedig elveszik az elektronikus oktatási rendszerhez, a Neptunhoz való hozzáférést, mindennek tetejébe pedig „törvénysértő módon” érvényteleníteni akarják a félévet.

Pedig az oktatás zajlik, a sztrájkoló tanárok úgy tiltakoznak, hogy tanítanak, mert „erre kötelezi őket a munkaszerződésük, és ezt várják tőlük a hallgatók is.”

A sajtótájékoztatóról azt is megtudtuk, hogy Szarka Gábor végre bejutott a Vas utcai épületbe, már dolgozik.

125273483_144047914125180_7768757108380883483_n-112605.jpg

Fullajtár Andrea, az SZFE oktatója a Katona József Színházba viszi az egyik Vas utcai zászlót. Támogató színházakhoz kerültek a #freeSZFE jelképek november 12-én. (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

Az SZFE dolgozói október 1-jén léptek sztrájkba, miután szeptember 10-én sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormányhoz, mivel szerintük az SZFE új fenntartója által az egyetem közösségére erőltetett alapító okirat és szervezeti és működési szabályzat (szmsz) „a munkavállalók érdekeit is sértik”, és olyan mértékben sértik az egyetemi autonómiát, hogy „ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet.”

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

A sztrájk 50 napja tart, az oktatók azt követelik, hogy a fenntartó és a munkáltató állítsa vissza a hozzáférést az adminisztrációs és oktatási rendszerekhez (pl. Neptun), állítsa vissza az SZFE Szenátusának jogköreit, garantálja  jogkörök sérthetetlenségét. Követelés továbbá, hogy a fenntartó garantálja, hogy a művészeti-oktatási-pedagógiai kérdésekről és a belső működésről a Szenátus döntsön és határozzon, az intézetvezetőket, osztályvezetőket a Szenátus maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa átlátható, demokratikus működés alapján. Kérik, hogy a fenntartó garantálja 2021-ben a 2020-as évben rendelkezésre álló forrásösszeget, a költségvetési tervet pedig a Szenátus állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak.

(HVG, Népszava)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.