Színház

Jogszerű az SZFE sztrájkja, folytatják

2020.11.19. 11:10
Ajánlom
Ez derült ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szarka Gábor már bent dolgozik a Vas utcai épületben.

Az SZFE sztrájkbizottsága tudatta, hogy „az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét.” Ez azt jelenti, hogy jogtalannak nevezték a követeléseiket, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét,

a Fővárosi Törvényszék azonban – első-, másod-, majd újra első fokon – az ellenkezőjét mondta ki.

A Zoomon megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az oktatók szerint az új kancellár, Szarka Gábor, illetve a két rektorhelyettes, Novák Emil és Zalán János ellehetlenítik az oktatást és kárt okoznak a hallgatóknak azzal, amikor az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik, az oktatóktól pedig elveszik az elektronikus oktatási rendszerhez, a Neptunhoz való hozzáférést, mindennek tetejébe pedig „törvénysértő módon” érvényteleníteni akarják a félévet.

Pedig az oktatás zajlik, a sztrájkoló tanárok úgy tiltakoznak, hogy tanítanak, mert „erre kötelezi őket a munkaszerződésük, és ezt várják tőlük a hallgatók is.”

A sajtótájékoztatóról azt is megtudtuk, hogy Szarka Gábor végre bejutott a Vas utcai épületbe, már dolgozik.

125273483_144047914125180_7768757108380883483_n-112605.jpg

Fullajtár Andrea, az SZFE oktatója a Katona József Színházba viszi az egyik Vas utcai zászlót. Támogató színházakhoz kerültek a #freeSZFE jelképek november 12-én. (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

Az SZFE dolgozói október 1-jén léptek sztrájkba, miután szeptember 10-én sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormányhoz, mivel szerintük az SZFE új fenntartója által az egyetem közösségére erőltetett alapító okirat és szervezeti és működési szabályzat (szmsz) „a munkavállalók érdekeit is sértik”, és olyan mértékben sértik az egyetemi autonómiát, hogy „ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet.”

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / SZFE)

A sztrájk 50 napja tart, az oktatók azt követelik, hogy a fenntartó és a munkáltató állítsa vissza a hozzáférést az adminisztrációs és oktatási rendszerekhez (pl. Neptun), állítsa vissza az SZFE Szenátusának jogköreit, garantálja  jogkörök sérthetetlenségét. Követelés továbbá, hogy a fenntartó garantálja, hogy a művészeti-oktatási-pedagógiai kérdésekről és a belső működésről a Szenátus döntsön és határozzon, az intézetvezetőket, osztályvezetőket a Szenátus maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa átlátható, demokratikus működés alapján. Kérik, hogy a fenntartó garantálja 2021-ben a 2020-as évben rendelkezésre álló forrásösszeget, a költségvetési tervet pedig a Szenátus állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak.

(HVG, Népszava)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.