Színház

Jókai Mór feleségéből a realista magyar színjátszás úttörője – Laborfalvi Róza

2022.04.08. 16:20
Ajánlom
A korszak egyik legjelentősebb színésznője legendás szépségével, tehetségével és botrányos házasságával vált szóbeszéd tárgyává, pályája csúcsán pedig nem akadt vetélytársa.

Laborfalvi Róza Benke Judit néven született Miskolcon 1817. április 8-án. Székely – laborfalvi Benke – származására mindig büszke volt, ezért amikor felvette a Róza keresztnevet, vezetéknevét is megváltoztatta.

Színészcsaládba született, édesapja színész-nemesember, édesanyja színésznő volt, így a színpad világa hamar magába szippantotta.

Először 1833-ban lépett fel a budai Várszínházban Komlóssy Ferenc társulatával.

Döbrentei Gábor, látva a lány tehetségét, színjátszásra biztatta, de a társulatban is hamar felfigyeltek rá. Bár eleinte csak kisebb szerepeket játszott, például Náni szobalányt a Benjamin Lengyelországból, vagy a nyolcgarasos atyafi című darabban, hamarosan már a nagyobb lehetőségek is megtalálták.

Amikor a társulat Budáról Székesfehérvárra tette át székhelyét, Róza példaképe, az országszerte ismert Kántorné Engelhardt Anna nem tartott a csapattal. Szerepeit a „világszép Rózának” adta át, aki Budára visszatérve már kiforrott színésznőként mutatkozott be.

Első komolyabb szerepe a Rolla halála című színműben Elvira szerepe volt.

LaborfalviRoza-162130.jpg

Laborfalvi Róza (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Nemcsak itt láthatta a közönség: álnéven, Benke Rozália néven fellépett a kassai társulatban is. 1837-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol elsősorban tragikus szerepeket játszott, átütő sikerrel.

1848. március 15-én, a Bánk bán előadásán találkozott a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórral, akinek kokárdát tűzött a kabátjára. A találkozásból szerelem lett, fél évvel később pedig oltár elé álltak.

A házasságot a pár környezete ellenezte, kapcsolatuk nagy botrányt kavart, különösen mert Rózának volt egy házasságon kívül született 12 éves lánya a kor ünnepelt színészétől, Lendvay Mártontól.

Róza népszerűségét azonban még a botrány sem rendítette meg,

visszavonulásáig, 1859-ig nem akadt vetélytársa, sőt volt olyan színésznő is, aki külföldre költözött, mert nem kapott a tehetségéhez méltó lehetőségeket.

1857. szeptember 3-án az ő vendégjátékával nyitott a Miskolci Nemzeti Színház. Róza két évvel később visszavonult, utolsó fellépése 1869. március 7-én volt Szigligeti Ede A trónkereső című drámájában, melyben Predszláva szerepében volt látható.

Fejléckép: Barabás Miklós festménye Laborfalvi Rózáról (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.