Színház

Jordán Tamás: "Azt hiszik, befelé forduló vagyok"

2013.05.31. 10:00
Ajánlom
A Weöres Sándor Színház igazgatójának egy perc szabadideje sincsen, ha nem éppen a színházban van, akkor vagy vidékre utazik előadóestet tartani, vagy újabb ötletein dolgozik, vagy dupla előadással lepi meg a közönségét, mint most vasárnap, június 2-án a KékSzobaHallban. INTERJÚ

Az idén hetven éves Jordán Tamás a hétköznapokban már sokszoros nagyapa, de színházi aktivitásából egy cseppet sem adott lejjebb. Vasárnap például egymás után kétszer lép színpadra a KékSzobaHallban. Elsőként egy olyan előadással, amit először több, mint harminc éve adtak elő Sebő Ferenccel.

- A József Attila estet már legalább kétszázszor játszottuk, engem mindig feltölt. József Attilának ugyanis mindig van aktualitása, amikről ő írt, vagyis a szeretethiány, az elveszettség, a küzdelem, ezek örökérvényűek, és az ember mindig talál mondandót benne a saját életére. Talán ezért érinti meg a közönséget is annyira ez az előadás. Nehéz volna ezek közül a versek közül kedvencet választani, úgy fogalmaznék, hogy a legaktuálisabb ma A számokról című, ha utánanéz a kedves olvasó, biztosan megérti, miért.

Jordán Tamás kreatív harcosa a verseknek. Stand-up műsorában elrejtett verseivel olyanokat is közel hoz a régi nagy költőinkhez, akik maguktól talán sosem nyúltak volna egy-egy verseskötethez, a kisebbeknek pedig évről-évre olyan izgalmas programokat szervez, amiken valahol az országban egyszerre, egy időben mondja ugyanazt a verset ezer gyerek.

- Nagyon fontosnak tartom ezeket, hiszen ma már más a világ, mint régen. A gyerekek a neten lógnak, a fiataloknak sincs sok lehetőségük a versekkel találkozni. De ha elvisszük hozzájuk, akkor megtalálják bennük azt, amit anno az én korosztályom is felfedezett. Ráadásul én imádom a kicsiket, a színházban is, ha valamelyik kolléga behozza a gyerekét, unokáját, azzal én biztosan pillanatok alatt játékba keveredek. Érdekes, mert sokan éppen a színházi szerepeim miatt azt gondolják, hogy olyan befelé forduló lehetek, pedig pont az ellenkezője igaz. Az unokáimmal - szerencsére most már hat is van - mindig bolondozunk.

A József Attila-est után a KékSzobaHallban egy szintén elévülhetetlen másik előadással is színpadra áll Jordán Tamás, ez pedig Szókratész védőbeszéde.

- Platón művére is igaz, hogy megállja ma a helyét, olyan erkölcsi értékekről szól, amikre ha nem figyelünk, akkor elvesznek. Egy rövid időre feltűnik majd mellettem a Katona József Színház hatalmas tehetségű fiatal színésze, Keresztes Tamás is, aki persze nem mellesleg Adél lányom párja - meséli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!