Színház

Jordán Tamás: "Azt hiszik, befelé forduló vagyok"

2013.05.31. 10:00
Ajánlom
A Weöres Sándor Színház igazgatójának egy perc szabadideje sincsen, ha nem éppen a színházban van, akkor vagy vidékre utazik előadóestet tartani, vagy újabb ötletein dolgozik, vagy dupla előadással lepi meg a közönségét, mint most vasárnap, június 2-án a KékSzobaHallban. INTERJÚ

Az idén hetven éves Jordán Tamás a hétköznapokban már sokszoros nagyapa, de színházi aktivitásából egy cseppet sem adott lejjebb. Vasárnap például egymás után kétszer lép színpadra a KékSzobaHallban. Elsőként egy olyan előadással, amit először több, mint harminc éve adtak elő Sebő Ferenccel.

- A József Attila estet már legalább kétszázszor játszottuk, engem mindig feltölt. József Attilának ugyanis mindig van aktualitása, amikről ő írt, vagyis a szeretethiány, az elveszettség, a küzdelem, ezek örökérvényűek, és az ember mindig talál mondandót benne a saját életére. Talán ezért érinti meg a közönséget is annyira ez az előadás. Nehéz volna ezek közül a versek közül kedvencet választani, úgy fogalmaznék, hogy a legaktuálisabb ma A számokról című, ha utánanéz a kedves olvasó, biztosan megérti, miért.

Jordán Tamás kreatív harcosa a verseknek. Stand-up műsorában elrejtett verseivel olyanokat is közel hoz a régi nagy költőinkhez, akik maguktól talán sosem nyúltak volna egy-egy verseskötethez, a kisebbeknek pedig évről-évre olyan izgalmas programokat szervez, amiken valahol az országban egyszerre, egy időben mondja ugyanazt a verset ezer gyerek.

- Nagyon fontosnak tartom ezeket, hiszen ma már más a világ, mint régen. A gyerekek a neten lógnak, a fiataloknak sincs sok lehetőségük a versekkel találkozni. De ha elvisszük hozzájuk, akkor megtalálják bennük azt, amit anno az én korosztályom is felfedezett. Ráadásul én imádom a kicsiket, a színházban is, ha valamelyik kolléga behozza a gyerekét, unokáját, azzal én biztosan pillanatok alatt játékba keveredek. Érdekes, mert sokan éppen a színházi szerepeim miatt azt gondolják, hogy olyan befelé forduló lehetek, pedig pont az ellenkezője igaz. Az unokáimmal - szerencsére most már hat is van - mindig bolondozunk.

A József Attila-est után a KékSzobaHallban egy szintén elévülhetetlen másik előadással is színpadra áll Jordán Tamás, ez pedig Szókratész védőbeszéde.

- Platón művére is igaz, hogy megállja ma a helyét, olyan erkölcsi értékekről szól, amikre ha nem figyelünk, akkor elvesznek. Egy rövid időre feltűnik majd mellettem a Katona József Színház hatalmas tehetségű fiatal színésze, Keresztes Tamás is, aki persze nem mellesleg Adél lányom párja - meséli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.