Színház

Jótékonysági előadáson látta vendégül a Vörösmarty Színház a beregszászi társulatot

2022.12.06. 13:35
Ajánlom
A kárpátaljai művészek a Tóték után ezúttal A helység kalapácsát hozták el Székesfehérvárra december 2-án, a Petőfi Emlékévhez csatlakozva. Az előadás az Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est teljes bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A háború kitörése óta, az elmúlt kilenc hónapban másodszor vendégszerepelt a beregszászi társulat a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítvány igazgatója szerint ennél nagyobb támogatás és biztatás nem is lehetne, és nem is kell: Ez az előadásunk azóta született meg. Mi töretlenül, az otthoni helyzet ellenére is igyekszünk újat alkotni. Egyre nehezebb dolgunk van, 

az állandó légiriadók, a fűtési nehézségek, az áramellátás akadozása és a bizonytalanság is nehezíti az állandó összpontosítást,

de igyekszünk a művészet erejébe kapaszkodva új dolgokat létrehozni.

bereg_asc_2415-115027.jpg

A beregszászi társulat a Vörösmarty Színházban (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A helység kalapácsának Petfőije, Séra Dániel másodévesként került ebbe a darabba, hatalmas kihívásokkal küzdött, így ez a szerep valódi mélyvíz volt számára: „Petőfi ezzel a fricskával visszatér a másvilágról, és

egy komédiát hoz ebbe a háborús helyzetbe.

A darab már tarsolyban volt, viszonylag hosszabb ideje, és Vidnyánszky Attila most érezhette megfelelőnek az időt a kibontakozásra" – mesélte.

Az előadás az  Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est teljes bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel. A vastapssal zárult előadást követően a társulatot dr. Szikora János igazgató köszöntötte a társalgóban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A beregszászi társulat a Vörösmarty Színházban (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Az öröm útját járhatjuk be a székesfehérvári színház adventi kiállításán

Kapcsolódó

Az öröm útját járhatjuk be a székesfehérvári színház adventi kiállításán

Via Lucis – A feltámadás, az öröm és a világosság útja címmel nyílt meg Párkányi Raab Péter és Sárba Katalin fotográfus fotókiállítása advent első vasárnapján a Vörösmarty Színházban. Az eseményen az aulában lévő adventi koszorú első gyertyájának meggyújtására is sor került, majd megkezdődött a X. Újszövetség Maraton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.