Színház

József Attila Színház - Prológ vagy epilóg?

2011.07.26. 13:32
Ajánlom
A József Attila Színház igazgatói pályázatával kapcsolatban Horgas Péter nyilatkozatát változtatás nélkül tesszük közzé.

Mint ismeretes, július 21-én Tarlós István, Budapest főpolgármestere Nemcsák Károlyt nevezte ki a József Attila Színház élére. Hárman adtak be pályázatot, közülük a szakmai bizottság kettőt, Horgasét és Nemcsákét tartotta elfogadhatónak, 5-2 arányban az előbbit támogatva. Tarlós István ennek ellenére Nemcsák Károlyt bízta meg a színház vezetésével, mivel - áll az indolkásban - "a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető". Horgas Péter pályázata itt olvasható, Nemcsák Károly pályázati anyaga egyelőre ismeretlen.

"A sajtó útján értesültem - társaimmal együtt -, hogy a szakmai bizottság javaslata ellenére Tarlós István Főpolgármester úr nem a mi pályázatunkat fogadta el. Egyszemélyi döntését elfogadjuk, hiszen a pályázati kiírás ezt is tartalmazta.

Ugyanakkor sajnáljuk, hogy pályázatunk, s a ritkán tapasztalható széles körű szakmai, társadalmi és szakértői csapatunk, valamint ajánlásaink nem győzték meg a Főpolgármester urat és munkatársait, már csak azért is, mert tevékenységünket a Fővárosi Önkormányzattal szoros együttműködésben képzeltük. Így különös figyelemmel és érdeklődéssel várjuk a nyertes pályázó konkrét és gazdaságosabb, a színház hosszú távú működését biztosító elképzeléseit, terveit.

Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes, Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója és Megyeri László színházi főtanácsadó, a szakmai zsűri döntése után személyes megbeszélésre hívott, ahol minden felmerülő kérdésre pontosan válaszoltunk, a realitásokat hangsúlyoztuk. Ezen a találkozón mindenekelőtt közölték velünk, hogy mi most tulajdonképpen egy "liciten" veszünk részt, hogy a pályázati kiírással ellentétben a színház adóssága, pénzügyi kötelezettségei a megjelölt 120 millió forint helyett lényegesen nagyobb terhet ró a pályázóra. Megerősítettük a pályázatunkban leírtakat, hogy a szükséges felújításokat nem az Önkormányzat terhére terveztük, hogy az érvényben lévő szerződéseket betartjuk, azaz megtartjuk a társulatot, hogy átlátható, nyitott gazdálkodást biztosítunk, hogy közös megoldásokat keresünk az Önkormányzattal, hogy békét és konszolidációt kívánunk teremteni. A kialakult helyzetre kínált megoldásainkat széles körben egyeztettük, ajánlatunkban megerősítettek a különböző szakmai szervezetek is, például a Magyar Teátrumi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület márciusi nyilatkozatai, amelyek a társulat megtartása mellett érveltek.

A Főpolgármester-helyettes úr, a Főpolgármester döntését indokolva úgy fogalmazott, hogy pályázatunk "túlmutat a realitáson, túl kockázatos". Továbbra is azt gondolom, hogy - kétségtelen, igen sok és nehéz munkával - pályázatunk a reális lehetőségekkel számoló, az együttműködésre épülő ajánlás. Beadásakor a többi között ezért nyilvánosságra is hoztuk.

Természetesen nagyon sok pozitív élményben és találkozásban volt részünk és látjuk azt is, mekkora munkát jelent egy ilyen nehéz helyzetben lévő színház felelős működtetése. A pályázatírás kapcsán kötött együttműködési nyilatkozatok, a szakmai szervezetekkel, s szakértőkkel létrejött megállapodások és a közösen kialakított tervek reményeink szerint nem voltak hiábavalóak, bízunk abban, hogy alkalmunk lesz megvalósítani elképzeléseinket. Ilyen értelemben egy új szövetség, egy új gondolkodás egyik első lépésének tekinthetjük dolgozatunkat és a mögötte felsorakozókat.

Végezetül hálával és köszönettel tartozom mindazoknak, akik segítettek pályázatunkban, akik értették és támogatták elképzeléseinket.

Horgas Péter"

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.