Színház

Jubileumi drámapályázatot hirdet a Miskolci Nemzeti Színház

2021.02.14. 09:00
Ajánlom
Fennállásának 200. évfordulója alkalmából nyílt drámapályázatot hirdet a Miskolci Nemzeti Színház. A nyertes művet hattagú zsűri választja ki, bemutatójára a bicentenárium napján kerül majd sor.

198 évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én kezdte meg működését Miskolcon, a Déryné utcában Magyarország első állandó társulata. Ezt a jeles napot szeretné a teátrum méltó módon megünnepelni, és a 200. évfordulót egy új magyar színpadi mű bemutatójával megkoronázni.

A pályázatra műfaji és tematikus megkötés nélkül bárki jelentkezhet, a határon túlról is várják a magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi alkotásokat.

Fontos kitétel azonban, hogy csak olyan darabok versenyezhetnek, melyek sem nyomtatásban, sem digitális platformon nem jelentek még meg, illetve nem nyertek korábbi drámapályázaton. Szintén kiesnek most azok a drámák, melyeket bemutattak már színpadon, illetve közlési vagy előadási jogával más intézmény rendelkezik.

A benyújtott műveket a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsából álló zsűri – Béres Attila, Keszég László, Rusznyák Gábor, Szabó Máté és Szőcs Artur –, valamint a teátrum dramaturgja, Lőrinczy Attila bírálja el. A színpadi bemutatón túl a legjobb pályázat pénzjutalomban is részesül, a színház 10 ezer eurós fődíjat ítél oda a nyertes mű alkotójának.

A pályázatokat 2021. december 31-ig várják a színház e-mail címére, az eredményhirdetésre 2022. március 1-jén kerül sor. A győztes drámát várhatóan a 200. évfordulón, 2023. augusztus 24-én mutatják majd be.

Fejléckép: a Miskolci Nemzeti Színház színpada (forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.