Színház

Junior Prima 2015 - Dömölky Dániel

2015.11.16. 16:16
Ajánlom
A Junior Prima Díj a szárnyaikat bontogató fiatal tehetségeknek kíván jelentős ösztönzést adni. 2015-ben Dömölky Dániel fotográfus, art director is megkapta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank által adományozott elismerést.

1985-ben születtem Budapesten. Gyerekként állandóan rajzoltam, olyan miliőben nőttem fel, ahol a képek nyelvén való közlés egyfajta közös nyelv volt. Az ezredfordulón apám polcáról vettem le első kisfilmes gépemet, amelyikkel fotózni kezdtem. 2002-ben a Subscribe együttes fotósa lettem, és a következő hét évben a fotózás szinte összes területébe belekóstoltam egy kicsit. Közben 2009-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész szakán, tanulmányaim során 2008-ban a törökországi Marmara Egyetem Művészeti karán belsőépítészetet tanultam, amelynek hatása még mindig tart.

Dömölky Dániel

Dömölky Dániel (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Úgy gondolom, a fotózás megtanulható, sok olyan ismeret van, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy az emberből jó fotós váljon. Becsülöm a nagy elődök munkásságát, Helmut Newton képei közel állnak hozzám, és persze apám, Dömölky János filmrendező is hatással volt rám mind a műveltségemet, mind a munka iránti tiszteletemet tekintve.

„A fényképészet ellensége a konvenció, a »hogyan készítsük« rögzített szabályai. A fényképészet megváltása a kísérletezésben rejlik.” (Moholy-Nagy László)

Igyekszem precíz lenni. Munka közben a fotózás annyira feltölt, hogy sokszor az adott eseményre is csak a képeimen keresztül emlékszem vissza. Fontos, hogy jelen legyen a fotós. Ennek egyik legjobb példája a színházi fotózás, ahol azáltal, hogy több próbán is ott vagyok és ráhangolódom a színészekre, különleges pillanatokat lehet lencsevégre kapni. A színész ilyenkor érzi, hogy bízhat bennem, együtt mozgunk, velük vagyok a színpadon is, ami teljesen más világot nyit meg, mintha lentről, a sötétből fotóznék.

2009 óta a Katona József Színház és a Duda Éva Társulat, 2011 óta a Radnóti Miklós Színház, 2013 óta a Vígszínház hivatalos fotósaként is dolgozom. Ezek mellet jelenleg szabadúszó épületfotósként és reklámfotósként is dolgozom, és számos művészeti projektben jelen vagyok társalkotóként. Több egyéni és csoportos kiállításon vettem már részt, szakmai díjjakkal és elismerésekkel is büszkélkedhetek.

2015-ben öt színművész, egy rendező és egy fotográfus vehette át a Junior Prima Díjat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyát az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.