Színház

Junior Prima: Boross Martin

2016.09.29. 11:44
Ajánlom
„Emberibben kellene elhagynunk a színházat, mint ahogy bejöttünk” – idézi Ariane Mnouchkine-t a fiatal rendező, aki számára a függetlenség az egyik legfontosabb.

Budapesten született 1988-ban. Színházi dramaturg szakon végzett, majd 2011-től három éven át dolgozott az Artusban, Goda Gábor társulatában mint alkotó és előadó. Nagy hatással voltak rá ottani kollégái és egyik egykori színművészetis osztályfőnöke, Kárpáti Péter színházcsinálói szemlélete. 2013-ban Rácz Anikó producerrel megalakította kortárs színházi produkciós műhelyét, a STEREO Aktot. „A független lét nekem mindig evidencia volt. Fontos számomra az ezzel járó szabadság és felelősség is.”

Legtöbbször nem drámák, hanem talált témák, egyedi koncepciók mentén kezd dolgozni olyan alkotótársakkal, akikkel egy-egy munka kapcsán találják meg egymást, és akikből sokszor vissza-visszatérő munkapartnerek lesznek. Ezek a találkozások jelentik neki a legnagyobb iskolát. „Számomra a képek, a hang, a helyszín, a mozgás, a szöveg és a néző pozíciója, jelenléte együttesen alakítja ki azt az eseményt, amit előadásnak hívunk. Sokszor hagyatkozom nézői részvételre, a nézők által vitt »szerepekre«, a velük folytatott párbeszédre. Előadásaim felét nem színházteremben, hanem valamilyen »talált helyszínen« mutattuk be, ha az adott téma vagy ötlet ezt kívánta.”

Úgy gondolja, a nemzetköziség függetlenként szükség, ugyanakkor művészileg nagyon inspiráló: a közönség és az alkotótársak egymásra hangoltsága, az azonos érdeklődés nem lehet földrajzi kérdés. Koprodukciók révén volt lehetősége Dániában, Spanyolországban dolgozni, s legközelebb az Egyesült Államokba utazik majd.

Idei bemutatóit társadalmi kérdéseknek, közösségi ügyeknek szenteli: a Mentőcsónak Egységgel közös színházi társasjátékot készítenek a hajléktalanságról, aztán egy politikai science fiction következik a propagandáról, tavasszal egy dokumentumfilmet forgat négy Baranya megyei falucska lakóival, végül pedig Baltimore-ban csinál egy helyszínspecifikus előadást a színes bőrű lakosság szegregációjáról.

Az FHB Bank támogatásával odaítélt Junior Prima Díjat 2016-ban tíz fiatal tehetség vehette át. Ismerje meg őket>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.