Színház

Junior Prima Díj - 2008

2014.11.10. 12:43
Ajánlom
A Junior Prima-díjat az alapítás utáni második évben, 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában.

A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész ország megismerhette azokat a tehetségeket, akiket addigi szorgalmuk és teljesítményük elismeréseként, valamint a jövőbeli munkára való biztatásként az alapítók Junior Prima-díjjal jutalmaztak. Ekkor tíz színházi és filmes területen dolgozó művész és háttérmunkás vehette át az elismerést. Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt hat évben a díjazott művészekkel!

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2008-ban Farkas Tamás világosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás (Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán (Vígszínház) színművészek vehették át.

Érdi Tamás koraszülött volt és az inkubátorban elvesztette látását. Ötévesen kezdett el zongorázni, nyolc évesen már nívós koncerttermekben lépett fel. Bécsben kezdte felsőfokú zenei tanulmányait, majd Vásáry Tamás javaslatára Kanadába folytatta a zongorázást. Tanulmányai mellett a világ számos pontján adott koncerteket, szólóestjei voltak többek között Budapesten, Kolozsvárott, Bejrútban, Kuvaitban, Bangkokban, Buffaloban, New Yorkban, Chicagoban és Torontoban. Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett már. A 2008-as Junior Prima-díj után 2010-ben már Prima Primissima díjat kapott, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt a Diótörőben hercegként, Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget.

Hámori Gabriella 2004 óta az Örkény István Színház társulatának a tagja. A színház mellett filmszerepek is ismertté tették, játszottak például az I love Budapest, a Magyar szépség, a Szezon, a Csodálatos vadállatok, az Állítsátok meg Terézanyut! és az Eszter hagyatéka című alkotásokban. 2007-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2010-ben pedig megkapta a POSzT legjobb epizódszereplőnek járó díját Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabjában nyújtott teljesítményérért. Legutóbbi kiemelkedő színházi alakítása az Örkény István színházban a Stuart Máriában volt címszereplőként, Szandtner Anna mellett.  Nemrég Los Angelesben próbált szerencsét, ahol több nagy produkció castingjának, köztük a Mission: Impossible női főszerepének válogatásában is a második fordulóig jutott. Játszott Berlinben a Volksbühnén a Macbethban, jelenleg pedig rendezésen és forgatókönyvíráson töri a fejét.

Jordán Adél 2006 óta a budapesti Katona József Színház tagja. Színpadi szerepei mellett több filmben, például a Csak szex és más semmi, az S.O.S. Szerelem, valamint a 9 és fél randi című alkotásokban is játszott a 2008-as díj átvételéig. Azóta megszámlálhatatlan felejthetetlen alakítás kötődik a nevéhez, a Katonában többek között az Anamnesisben, a Fényevőkben és az Illaberekben játszik, a Centrál Színházban pedig énekes képességeit is kamatoztatva alakítja a Chicago musical Velma Kelly-jét.

Keresztes Tamás: A Katona József Színház vezető színészeként főként szélsőséges alakok megformálása kötődik nevéhez, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is. A szakma összes díját átvehette: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben.

Tornyi Ildikó színművész 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Vígszínház tagja. 2006-ban elnyerte a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában, 2007-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott. A Vígszínházban jelenleg az iraki háborút feldolgozó Fátyol nélkül című előadásban játszik, de látható még többek között a Sógornőkben, a Mephistóban és a Mikvében is. A tévéképernyőkön pedig a Társasjáték című sorozat szereplőjeként köszön vissza.

Varju Kálmán szintén a Vígszínház tagja. Színpadi szerepei mellett a televízióban is láthatta a közönség a Tűzvonalban című sorozat egyik rendőreként. Szerepelt többek között a Cinka Panna és a Fej vagy írás című filmekben. Elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a színikritikusok díját, 2008-ban pedig Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott. Jelenleg Hegedűs Gyula mellett Octavius Caesarként látható a Vígszínház Julius Caesar című előadásában.

Pálmai Anna Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett. Gyakorlatát a budapesti Katona József Színházban töltötte, amelynek immár kilenc éve tagja. A színpad mellett több filmben, többek között a Rosszfiúk, a 9 és fél randi, a Szezon és a Para, az Ivanovék karácsonya és az Inkább én veled című alkotásában is láthatta őt a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.