Színház

Junior Prima Díj - 2008

2014.11.10. 12:43
Ajánlom
A Junior Prima-díjat az alapítás utáni második évben, 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában.

A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész ország megismerhette azokat a tehetségeket, akiket addigi szorgalmuk és teljesítményük elismeréseként, valamint a jövőbeli munkára való biztatásként az alapítók Junior Prima-díjjal jutalmaztak. Ekkor tíz színházi és filmes területen dolgozó művész és háttérmunkás vehette át az elismerést. Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt hat évben a díjazott művészekkel!

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2008-ban Farkas Tamás világosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás (Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán (Vígszínház) színművészek vehették át.

Érdi Tamás koraszülött volt és az inkubátorban elvesztette látását. Ötévesen kezdett el zongorázni, nyolc évesen már nívós koncerttermekben lépett fel. Bécsben kezdte felsőfokú zenei tanulmányait, majd Vásáry Tamás javaslatára Kanadába folytatta a zongorázást. Tanulmányai mellett a világ számos pontján adott koncerteket, szólóestjei voltak többek között Budapesten, Kolozsvárott, Bejrútban, Kuvaitban, Bangkokban, Buffaloban, New Yorkban, Chicagoban és Torontoban. Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett már. A 2008-as Junior Prima-díj után 2010-ben már Prima Primissima díjat kapott, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt a Diótörőben hercegként, Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget.

Hámori Gabriella 2004 óta az Örkény István Színház társulatának a tagja. A színház mellett filmszerepek is ismertté tették, játszottak például az I love Budapest, a Magyar szépség, a Szezon, a Csodálatos vadállatok, az Állítsátok meg Terézanyut! és az Eszter hagyatéka című alkotásokban. 2007-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2010-ben pedig megkapta a POSzT legjobb epizódszereplőnek járó díját Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabjában nyújtott teljesítményérért. Legutóbbi kiemelkedő színházi alakítása az Örkény István színházban a Stuart Máriában volt címszereplőként, Szandtner Anna mellett.  Nemrég Los Angelesben próbált szerencsét, ahol több nagy produkció castingjának, köztük a Mission: Impossible női főszerepének válogatásában is a második fordulóig jutott. Játszott Berlinben a Volksbühnén a Macbethban, jelenleg pedig rendezésen és forgatókönyvíráson töri a fejét.

Jordán Adél 2006 óta a budapesti Katona József Színház tagja. Színpadi szerepei mellett több filmben, például a Csak szex és más semmi, az S.O.S. Szerelem, valamint a 9 és fél randi című alkotásokban is játszott a 2008-as díj átvételéig. Azóta megszámlálhatatlan felejthetetlen alakítás kötődik a nevéhez, a Katonában többek között az Anamnesisben, a Fényevőkben és az Illaberekben játszik, a Centrál Színházban pedig énekes képességeit is kamatoztatva alakítja a Chicago musical Velma Kelly-jét.

Keresztes Tamás: A Katona József Színház vezető színészeként főként szélsőséges alakok megformálása kötődik nevéhez, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is. A szakma összes díját átvehette: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben.

Tornyi Ildikó színművész 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Vígszínház tagja. 2006-ban elnyerte a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában, 2007-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott. A Vígszínházban jelenleg az iraki háborút feldolgozó Fátyol nélkül című előadásban játszik, de látható még többek között a Sógornőkben, a Mephistóban és a Mikvében is. A tévéképernyőkön pedig a Társasjáték című sorozat szereplőjeként köszön vissza.

Varju Kálmán szintén a Vígszínház tagja. Színpadi szerepei mellett a televízióban is láthatta a közönség a Tűzvonalban című sorozat egyik rendőreként. Szerepelt többek között a Cinka Panna és a Fej vagy írás című filmekben. Elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a színikritikusok díját, 2008-ban pedig Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott. Jelenleg Hegedűs Gyula mellett Octavius Caesarként látható a Vígszínház Julius Caesar című előadásában.

Pálmai Anna Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett. Gyakorlatát a budapesti Katona József Színházban töltötte, amelynek immár kilenc éve tagja. A színpad mellett több filmben, többek között a Rosszfiúk, a 9 és fél randi, a Szezon és a Para, az Ivanovék karácsonya és az Inkább én veled című alkotásában is láthatta őt a közönség.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház hír

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.