Színház

Junior Prima Díj - 2008

2014.11.10. 12:43
Ajánlom
A Junior Prima-díjat az alapítás utáni második évben, 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában.

A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész ország megismerhette azokat a tehetségeket, akiket addigi szorgalmuk és teljesítményük elismeréseként, valamint a jövőbeli munkára való biztatásként az alapítók Junior Prima-díjjal jutalmaztak. Ekkor tíz színházi és filmes területen dolgozó művész és háttérmunkás vehette át az elismerést. Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt hat évben a díjazott művészekkel!

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2008-ban Farkas Tamás világosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás (Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán (Vígszínház) színművészek vehették át.

Érdi Tamás koraszülött volt és az inkubátorban elvesztette látását. Ötévesen kezdett el zongorázni, nyolc évesen már nívós koncerttermekben lépett fel. Bécsben kezdte felsőfokú zenei tanulmányait, majd Vásáry Tamás javaslatára Kanadába folytatta a zongorázást. Tanulmányai mellett a világ számos pontján adott koncerteket, szólóestjei voltak többek között Budapesten, Kolozsvárott, Bejrútban, Kuvaitban, Bangkokban, Buffaloban, New Yorkban, Chicagoban és Torontoban. Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett már. A 2008-as Junior Prima-díj után 2010-ben már Prima Primissima díjat kapott, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt a Diótörőben hercegként, Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget.

Hámori Gabriella 2004 óta az Örkény István Színház társulatának a tagja. A színház mellett filmszerepek is ismertté tették, játszottak például az I love Budapest, a Magyar szépség, a Szezon, a Csodálatos vadállatok, az Állítsátok meg Terézanyut! és az Eszter hagyatéka című alkotásokban. 2007-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2010-ben pedig megkapta a POSzT legjobb epizódszereplőnek járó díját Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabjában nyújtott teljesítményérért. Legutóbbi kiemelkedő színházi alakítása az Örkény István színházban a Stuart Máriában volt címszereplőként, Szandtner Anna mellett.  Nemrég Los Angelesben próbált szerencsét, ahol több nagy produkció castingjának, köztük a Mission: Impossible női főszerepének válogatásában is a második fordulóig jutott. Játszott Berlinben a Volksbühnén a Macbethban, jelenleg pedig rendezésen és forgatókönyvíráson töri a fejét.

Jordán Adél 2006 óta a budapesti Katona József Színház tagja. Színpadi szerepei mellett több filmben, például a Csak szex és más semmi, az S.O.S. Szerelem, valamint a 9 és fél randi című alkotásokban is játszott a 2008-as díj átvételéig. Azóta megszámlálhatatlan felejthetetlen alakítás kötődik a nevéhez, a Katonában többek között az Anamnesisben, a Fényevőkben és az Illaberekben játszik, a Centrál Színházban pedig énekes képességeit is kamatoztatva alakítja a Chicago musical Velma Kelly-jét.

Keresztes Tamás: A Katona József Színház vezető színészeként főként szélsőséges alakok megformálása kötődik nevéhez, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is. A szakma összes díját átvehette: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben.

Tornyi Ildikó színművész 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Vígszínház tagja. 2006-ban elnyerte a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában, 2007-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott. A Vígszínházban jelenleg az iraki háborút feldolgozó Fátyol nélkül című előadásban játszik, de látható még többek között a Sógornőkben, a Mephistóban és a Mikvében is. A tévéképernyőkön pedig a Társasjáték című sorozat szereplőjeként köszön vissza.

Varju Kálmán szintén a Vígszínház tagja. Színpadi szerepei mellett a televízióban is láthatta a közönség a Tűzvonalban című sorozat egyik rendőreként. Szerepelt többek között a Cinka Panna és a Fej vagy írás című filmekben. Elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a színikritikusok díját, 2008-ban pedig Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott. Jelenleg Hegedűs Gyula mellett Octavius Caesarként látható a Vígszínház Julius Caesar című előadásában.

Pálmai Anna Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett. Gyakorlatát a budapesti Katona József Színházban töltötte, amelynek immár kilenc éve tagja. A színpad mellett több filmben, többek között a Rosszfiúk, a 9 és fél randi, a Szezon és a Para, az Ivanovék karácsonya és az Inkább én veled című alkotásában is láthatta őt a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.