Színház

Junior Prima Díj – 2010

2014.11.10. 12:56
Ajánlom
Egy év kihagyás után, 2010-ben újból átadták a Junior Prima-díjat színművészet kategóriában. Tíz fiatal tehetség: öt színművész, két táncművész és egy-egy énekes, díszlettervező, illetve vágó vehette át ebben az évben a díjat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját a zsűri Bata Évának (Vígszínház), Petrik Andreának (Radnóti Színház), Szandtner Annának (Örkény István Színház), Tenki Rékának (budapesti Katona József Színház) és Tompos Kátyának (Nemzeti Színház) színművészeknek, Feke Pál színész-énekesnek, Felméry Lili balettművésznek, Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezőnek, Jancsó Dávid vágó, film editornak, valamint Nyári Gábor (Magyar Fesztivál Balett) táncművésznek ítélte oda.

Bata Éva 2009-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, majd rögtön a Vígszínház Társulatának tagja lett. A Junior Prima-díj átvétele óta megkapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt, átvehette a Soós Imre-díjat, az Ajtay Andor-emlékdíjat, a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt és tavaly az Érték-díjat is. A Vígszínház számos jelenlegi előadásában szerepel, köztük a Fátyol nélkül, a Danton halála, a Hegedűs a háztetőn, és a Popfesztivál 40 című darabokban.

Petrik Andrea Bata Éva osztálytársaként végzett a Színművészetin, majd a Radnóti Színházba szerződött. 2010-ben Radnóti-díjban részesült, 2011-ben átvehette az Őze Lajos díjat, 2013-ban pedig a Soós Imre díjat. Játszott a Rubens és a nem-euklidészi asszonyok című tévéjátékban, a Társas játék című magyar Tv-sorozatban, legutóbb pedig Zomborácz Virág Utóélet című filmjében tűnt fel. Jelenleg többek között a Horváth Csaba rendezte fizikai színházi előadásban, az Oresztészben látható, a Zsótér Sándor nevével fémjelzett Vágyvillamosban, valamint a Hedda Gablerben és a Mohácsi testvérek Bolha a fülben című rendezésében.

Szandtner Anna 2003-ban végzett az egyetemen, ezt követően két évig a Katona Társulatát erősítette. Háromévnyi szabadúszó lét után 2009-ben szerződött le az Örkény Színházba, amelynek azóta az egyik legfontosabb alakja lett. Jól indult pályája, már 2004-ben a legígéretesebb pályakezdő díjával jutalmazták, a Junior Prima Díj óta pedig átvehette a Mensáros László-díjat 2013-ban, 2014-ben pedig a legjobb női főszereplőnek választották a színikritikusok a Stuart Máriában nyújtott teljesítményéért. Filmszínészként láthatta a közönség a Szabó Magda regényéből készült magyar-német filmdrámában, Az ajtóban, idén pedig a Megdönteni Hajnal Tímeát epizódszereplőjeként is látható volt. Színházi szerepeit, köztük A Kék angyal című előadás főszerepét, ideiglenesen mások veszik át, ugyanis a színésznő gyermeket vár.

Tenki Réka ugyancsak azon színésznők közé tartozik, akiket ideiglenesen nélkülöznie kell a közönségnek, mivel Csányi Sándor feleségeként épp az anyaság szerepében brillíroz. 2008-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, gyakorlati idejét is a Katonában töltötte, ezután a Katona József Színház társulatához szerződött, többek között a Barbárokban nyújtott teljesítményével ebben az időszakban érdemelte ki a Junior Prima Díjat. A 2012/13-as évadtól a Nemzeti Színház tagjává vált, ahol Alföldi Róbert távozása után is maradt. Még Alföldi igazgatása alatt formálta meg Évát Az Ember tragédiájában, de szerepelt az Angyalok Amerikában és az Amphitryon című előadásokban is. A filmekben is jó szerepekhez juttatták: a Poligamy című 2009-es film után több produkcióban vállalt munkát, legutóbbi alakítása Pálfy György Szabadesés című filmjéhez fűződik.

Tompos Kátya A József Attila Színház és a Bárka Színház után 2008-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött. A Junior Prima Díj után, idén 2014-ben Jászai Mari-díjjal és Szörényi Éva-díjjal jutalmazták. Alföldi igazgatása alatt sok fontos előadásban játszott, jelenleg a Nemzeti Színház szinte össze produkciójában szerepel, ő alakítja a Johanna a máglyán címszerepét, A Szentivánéji álomban pedig Heléna eleven figuráját formálja meg. Igazán ismertté filmjei tették, 2008-ban a Valami Amerikában ismerte meg az ország, mint kiemelkedően tehetséges énekes-színészt, majd játszott a Köntörfalakban, a Nőm, nejem csajom című filmben, és a Coming Outban is.

Felméry Lili 2009-től a Magyar Állami Operaház, Budapest ösztöndíjasa, majd 2010 őszétől címzetes magántáncosa. 2010-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán. 2008 és 2009 között fél évig tanult a londoni Royal Ballet Schoolban, majd Szentpéterváron a Vaganova Ballet Academy továbbképzésén. Táncolta többek között a Diótörő Cukortündérét, Júlia szerepét Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjában, a Giselle címszerepét, és Swanildát a Coppéliából.

Nyári Gábort A Táncművészeti befejeztével rögtön szerződtette a Magyar Fesztivál Balett, melynek azóta vezető balettmestere és próbavezetője is. Számos táncos főszerepet eltáncolt, úgymint A nap szeretteinek címszerepét, a Mennyegző vőlegényét, a Trisztán és Izolda férfi főszerepét, a Káin és Ábel című darabban pedig Káint alakította.

Izsák Lili díszlet- és jelmeztervező építésznek tanult, innen keveredett át a színház világába. Az építészeti látásmód azonban azóta is áthatja a színpadi terekről való gondolkodásmódját. 2007-ben megkapta a legjobb jelmeztervezőnek járó díjat a POSzT-on. Olyan fontos előadásokhoz tervezett díszletet, mint az Örkény Színház Jógyerekek képeskönyve című előadása, a Peer Gynt, a Stuart Mária, vagy a Kék Angyal. 2014-ben Kálmán Eszterrel közösen vehették át a legjobb jelmeznek járó Színikritikusok Díját, amelyet az Örkény István Színház Stuart Mária című produkciójáért ítéltek oda nekik.

FB0BAA85-927A-4A2D-BD56-35A865F109AA

Veled, Uram! - Feke Pál

Feke Pál musicalszínész a legtöbbeknek talán A Társulat című tévés tehetségkutatóból lehet ismerős. Fiatal kora ellenére eljátszotta a világ musicalirodalmának legnagyobb szerepeit. Az ország legtöbb színházában és szabadtéri színpadán fellépett már, húsz hanglemezen volt közreműködő. A 2010-es évben igazi díjeső zúdult rá: kortárs zenében nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Artisjus-díjat is kapott, a Művészek Magyarországért Díjat az év könnyűzenei előadója kategóriában kapta meg, és bezsebelte a Pepita Díj közönségdíját is.

Jancsó Dávid Jancsó Miklós fia, 2009-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem vágó szakán. Szakmai tudása átlagon felüli. Munkái szerteágazók és minőségiek, a legbonyolultabb vágási feladatokat is érzékenyen oldja meg. Ő volt Jancsó Miklós Ede megevé ebédem és Oda az igazság című filmjeinek vágója, de nevéhez fűződik Mundruczó Kornél Delta, Szelíd Teremtés - A Frankenstein Terv, valamint a Niebelung-lakópark című filmjeinek vágási utómunkálata is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.