Színház

Junior Prima Díj – 2011

2014.11.10. 13:03
Ajánlom
2011-ben is átadták a Junior Prima-díjakat a kiemelkedően tehetséges színházi alkotóknak és előadóknak. Ebben az évben az előző két év Junior Prima és Prima Primissima díjazottjai nevezték meg a jelölteket.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját végül Cziegler Balázs díszlettervező, Göttinger Pál rendező, Grisnik Petra színművész (kaposvári Csiky Gergely Színház), Józan László színművész (Vígszínház), Kovács Lehel színművész (Katona József Színház), Ötvös András színművész (Katona József Színház), Pál András színművész (Radnóti Miklós Színház), Pazár Krisztina balettművész (Magyar Állami Operaház), Polgár Csaba színművész, rendező (Örkény István Színház), Tóth Orsi szabadúszó színművész.

Cziegler Balázs a Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakának elvégzésétől a díj elnyeréséig eltelt négy évben több mint negyven előadáshoz tervezett díszletet. Tervez kőszínházaknak és alternatívoknak egyaránt, de operettet és gyermekelőadást is vállal. Díszleteit új, különleges látásmódban és kiváló dramaturgiai érzékkel hozza létre. Begyűjtött számos díjat, szerepelt hazai és nemzetközi kiállításokon. Ő tervezte például a Katona József Színházban A kétfejű fenevad című Weöres Sándor darabhoz a díszletet, a Bányavakság több bemutatójához, legutóbb pedig a Katonában bemutatott A két Korea újraegyesítése című darab látványvilágát álmodta meg. 2014-ben a POSZT-on az év díszlettervezőjének választották meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház Bulgakov Mester és Margarita című előadásához tervezett díszletéért.

Göttinger Pál 2007-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakán. A diplomaszerzése utáni években nagyrészt kortárs szerzők drámáit állította színpadra. Több magyar ősbemutatót is készített Erdős Virág, Szabó Borbála, Varró Dániel, Esterházy Péter és Háy János új írásaiból, Dinyés Dániel és Lovasi András zeneműveiből. 2009-től az Ördögkatlan Fesztivál egyik szervezője. Időről időre szerepel is, 2014-ben színészként díjat is nyert Szabó Borbála Telefondoktor című szórakoztató monodrámájával. Legutóbbi nagy sikert aratott rendezése a Gerlóczy Márton regénye alapján készült A csemegepultos naplója című monodráma, amit Ötvös András ad elő a színházi eszközök rendkívül széles skálájának felmutatásával. 2008-2014 között a Firkin zenekar tagja volt énekesként, akusztikus gitáron, ír furulyán és dalszövegíróként is. 2014-től tiszteletbeli Firkin-tag.

Grisnik Petra 2008-ban végzett Kaposváron Rusznyák Gábor osztályában, majd a Csiky Gergely színház nagy múltú társulatához szerződött, ahol azóta is töretlenül játszik. Kiemelkedő alakításai voltak Szikora János A nagymama rendezésében Piroska szerepe, a Valló Péter rendezte Tisztogatásban Zara szerepe, vagy Mohácsiék Játék a kastélyban rendezésében Annie szerepe.

A díj átvétele óta eljátszhatta többek között Rusznyák Gábor Antigoné rendezésének címszerepét, a Bérczes László által Kaposváron színre vitt Bányavakságban Izabella szerepét, de játszik az Éjjeli menedékhelyben és a Thália színházban jelenleg is futó Hétköznapi őrületek című komédiában Molnár Piroska mellett.

37FB2876-665E-406F-8070-F716F0B1B7D9

Józan László és Szikra József

A kárpátaljai születésű Józan László Vidnyánszky Attila beregszászi társulatánál kezdte az ismerkedést a színházzal, akkor még "mindenesként". Első próbálkozásra bejutott a Színművészeti Egyetemre, ahol 2009-ben a legjobb prózai színésznek választották és a TEVA-ösztöndíjat is megkapta. A Vígszínházban töltötte gyakorlatát, ahol szerződést is ajánlottak neki a gyakorlati idő lejártával. Trombitázik és zenét szerez, a prózai szerepek mellett gyakran kap zenés szerepeket is. Jelenleg játszik például a Popfesztivál 40, a Hegedűs a háztetőn, A dzsungel könyve, A zöld kilences című musicalekben és zenés előadásokban. Látható ugyanakkor a Tévedések vígjátékában, valamint A lovakat lelövik, ugye? című Eszenyi-rendezésben.

110F4633-B1BF-451D-8510-7551B79EFE03

Kovács Lehel

Kovács Lehel a Vajdaságban született, majd a szentesi drámatagozaton kezdte kóstolgatni a színházat. 2006-ban szerezte színész diplomáját a Színművészeti Egyetemen, ahonnan egyenes útja vezetett a budapesti Katona József Színházba. Munkája legjava azóta is oda köti, de vendégszerepel a Madách és a Thália Színház egy-egy előadásán, és aktív tagja a TÁP Színháznak is. Népszerűségét filmes munkáinak is köszönheti, ahogy talán azt is, hogy gyakran hasonlítják Al Pacino-hoz. 2009-ben elnyerte a filmkritikusok díját.  Látható volt a Made in Hungaria, az Intim fejlövés, a Pánik, az Off Hollywood, a Bloody Mary filmekben, valamint a Hajónapló, a Chilli vagy Mango és a jelenleg is vetített Munkaügyek című magyar filmsorozatokban.

Ötvös András 2007-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályában. Ezt követően a Krétakörrel dolgozott, részt vett a KoMa társulat alapításában, majd az egri Gárdonyi Géza Színháznál töltött három évadot. Vendégként szerepelt az Örkény István Színházban. 2011-től a Katona társulatának a tagja. A Junior Prima Díj elnyerése előtt már kétszer megkapta a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznek járó díjat 2008-ban és 2010-ben, A színikritikusok pedig a legígéretesebb pályakezdőnek választották 2010-ben. Számos fontos szerep kötődik a nevéhez, legutóbbi kiugró teljesítménye a már említett A csemegepultos naplója című egy személyes előadásban volt, ahol többek között báboznia is kellett. Filmekben is fel-feltűnik, legutóbb például a 2012-es Isteni műszak című komédiában volt látható Milán szerepében.

6953757E-CDD9-43D5-927E-B033E054E0B9

A Fidelio díja - A legjobb 30 év alatti színész: Pál András - A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjátadó gálája

Pál András Kaposváron végzett 2006-ban, ebben az évben Balikó Tamás leszerződtette Pécsre. A pécsi évek alatt saját társulatot is alapított KeresztHuzat néven, mellyel több előadást és performanszot hoztak létre. Ezek mellett játszott a Spinoza Házban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Kolibri Színházban, a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, az Ódry Színpadon, a Pécsi Harmadik Színházban és a Pécsi Szabadtéri Játékokon.  2010-től 2013-ig a Magyar Színház társulatának tagja volt, ahonnan 2013-ban a Radnótiba szerződött. 2012-ben a legjobb 30 év alatti színésznek választották a POSZT-on. Jelenleg látható például a Mohácsiék-rendezte Bolha a fülben című vígjátékban, és a szintén Mohácsi-név által fémjelzett A csillagos ég avagy a nemzetközi sikerre való tekintet című darabban is.

Pazár Krisztina a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa. Röviddel tanulmányai befejezése, és a Magyar Nemzeti Balettnél töltött néhány év után lehetővé vált számára, hogy a Stuttgarter Ballet-hez szerződjön, ahol a magyar iskolától eltérő módszertant ismert meg. Hazatérése után ismét a Magyar Állami Operaházhoz került. Ekkor kezdett intenzív közös munkába Bajári Leventével. Az ő koreográfiáival (Point, Way of words, Attack) bejárták a világot, és a nemzetközi gálákon is rengeteg szakmai megerősítést kaptak. Mindeközben az Operaházban előadhatta szerepálmait.

Polgár Csaba prózai színésznek jelentkezett, de az utolsó pillanatban az Ascher-Novák zenés-színész osztályban találta magát. 2007-ben, a diploma évében megalakította osztálytársaival a HOPPart Társulatot, akikkel olyan formabontó zenés színművekkel jelentkezett, mint a Varázsfuvola, a Korijolánusz, a Chicago, stb. Polgár Csaba kivételes tehetségének, szakmai alázatának és hatalmas munkabírásának köszönheti, hogy a HOPPart-os munkák mellett anyaszínháza, az Örkény Színház prózai szerepeiben is bizonyít. 2013-ban megkapta a POSZT-on a legjobb férfi főszereplő díját a Peer Gynt című előadásban Peer Gynt szerepéért, de felejthetetlent alakít a Hamlet címszerepében is. A német színházi szcénában is kezdi megvetni lábát: 2013-ban Berlinben megrendezte a HOPPart és a berlini Neuköllner Oper együttműködésében a Válasszunk párt! című darabot Ödön von Horváth Délszaki éj című darabja alapján, ugyanebben az évben Shakespeare Julius Caesarát vitte színre Münchenben.

Tóth Orsit 2000-ben vették fel a Színház- és Fillmművészeti Egyetemre és már elsőévesen játszott Mundruczó Kornél Szép Napok című filmjében, amiért 2002-ben megkapta a Magyar Filmszemlén a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést. 2006-ban ugyanitt a Johanna, valamint az Egyetleneim című filmekben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb női főszereplő díját. 2009-ben beválasztották a Berlini Filmfesztivál fiatal színészeket bemutató Shooting Star programjába. Jelentős alakítása volt a Mundruczó Kornél által rendezett, Cannes-ban FRIPESCI-díjjal kitüntetett Delta című filmben nyújtott női főszerep. Szintén az egyik női főszerepet játszotta Shirin Neshat iráni rendezőnő Nők férfiak nélkül című filmjében, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert. Színpadon többek között szerepelt a Krétakör előadásaiban, Zsótér Sándor több darabjában, a Pesti Színházban, Alföldi igazgatása alatt a Nemzeti Színházban, valamint Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című előadásaiban. Legutóbb Szász János Karlovy Varyban kitüntetett A nagy füzet című filmjében volt látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.