Színház

Junior Prima Díj – 2013

2014.11.10. 13:39
Ajánlom
Tavaly ismét nyolc fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2013-ban Balázs Juli látványtervező, Keresztes Gábor zeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság), Medvecz József címzetes magántáncos (Magyar Állami Operaház), valamint Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház), Réti Adrienn (Vígszínház), Molnár Áron (Vígszínház), Krisztik Csaba (Forte Társulat) és Schruff Milán színművész vehette át.

Balázs Juli 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Már az egyetem alatt dolgozott együtt a Szputnyik Hajózási Társasággal, akikkel az elmúlt években olyan produkciókban működött közre, mint a Mainzban bemutatott Halál az Orient expresszen, a katonás Anamnesis, a Kafka Amerikája, a Social Errors, a Reflex, valamint a Vígszínházban idén bemutatott A revizor, amiért 2014-ben Színikritikusok Díját is átvehette. Ugyanitt Boross Lőrinccel közösen tervezte az Átutazók díszletét Eszenyi Enikő rendezéséhez.

Keresztes Gábor a 2008-as megalakulás óta tagja a Szputnyik Hajózási Társaságnak, ahol az előadások zenéiért és hangvilágáért felel. Bodó Viktor 2010-ben bemutatott nagy sikerű Kockavetője mellett más független produkciókban is részt vett már, mint a Lenz vagy a Cleansed, de dolgozott a Szputnyik Revizor-előadásában is, amelyet a vígszínház mutatott be. A színház mellett filmekben is dolgozott, ő szerezte az Isteni műszak zenéjét, a Nekem lőttek című kisjátékfilmben pedig rendezőként is kipróbálhatta magát. Jelenleg a Kovács D. Dániel rendezésében készülő Baal zenéjén és hangeffektjein dolgozik, amelyet decemberben mutat be a Szputnyik.

Medvecz József 2005-ben került a Magyar Állami Operaházhoz, ahol hamarosan A hattyúk tava című balett pas de trois-jában és Markó Iván: A Nap szerettei című darabjában hívta fel magára a figyelmet. A nagy áttörést mégis a Karamazov testvérek jelentette, amelyben Alekszej szerepét táncolta. Azóta sok kiváló főszerepben láthattuk az Operaház színpadán: Lenszkijként az Anyeginből, a Giselle-ből Albert hercegként, a Rómeó és Júlia Mercutiojaként vagy Levinként az Anna Kareninából. A jelenleg futó előadások közül Csajkovszkij-Vajnonen A diótörő című mesebalettjében a herceget alakítja.

0F1E1BB1-7BAA-4739-B557-DF822661328E

Molnár Nikolett, Schruff Milán, Réti Adrienn és Medvecz József

Molnár Nikolett már gyerekként vonzódott a művészetek iránt. Több mint tíz évig táncolt szülővárosában, Oroszlányban, ahol néhány év klasszikus balett után a modern balettre váltott. Az Új Színház stúdiója után 2008-ban került a szolnoki Szigligeti Színházhoz, ahol olyan fontos szerepek találtak rá, mint a Rómeó és Júlia Júliája, a Bánk bán Melindája, az Üvegcipő Irmája, a Hajnalban, délben, este Annája, vagy A tanítónő Flórája. Jelenleg a Madách Színházban Szente Vajk rendezésében bemutatott Tanulmány a nőkről című musical comedy-ben találkozhat vele a közönség.

Réti Adrienn 2009-ben végezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész osztályában, ahol Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter voltak az osztályfőnökei. Az egyetem után két évig volt a Bárka Színház tagja, itt kapta meg élete első közönségdíját, az Ararat-díjat. 2011-ben szerződött a Vígszínházhoz, ahol olyan emlékezetes alakítások köztődnek nevéhez, mint a Danton halála Marionja, a Makrancos Kata Biancája, a Mikvében Miki szerepe, A lovakat lelövik, ugye? Széchényi Trixije, A zöld kilencesben Szendrői Marianne vagy A hetvenkedő katonában Milf Ramóna. Legutóbb Michal Dočekallal dolgozott együtt A Mester és Margaritában, amelyben Halle szerepét alakítja. A színház mellett játszik filmsorozatokban is (Társas játék, Casino, Chili vagy Mangó), de szerepelt játékfilmekben is, mint a Poligamy vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát.

5F392AE1-5780-4CBA-8BB7-CD14F0CB7BC2

Molnár Áron és Réti Adrienn

Molnár Áron 2010-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen Gálffi László és Ács János osztályában. A 2009/2010-es évadban a Vígszínházban töltötte gyakorlatát, első szerepét még harmadévesen kapta Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában. 2010 óta társulati tag, azóta a Víg számos előadásában játszott. Fontosabb szerepei A dzsungel könyve Sír Kánja, a Játék a kastélyban Ádámja, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Jóembert keresünk Harmadik Istene és Az álomkommandó Robija, amely alakításáért 2014-ben a POSZT a legjobb 30 év alatti színészének járó Fidelio különdíjat vehette át. Legutóbbi munkája a Michal Dočekal rendezésében októberben bemutatott A Mester és Margarita volt, amelyben Hontalan Iván és Lévi Máté szerepében lép színpadra.

Krisztik Csaba a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Lukács Andor és Jordán Tamás osztályában végezett 2006-ban. Két debreceni, majd másik két, a József Attila Színházban eltöltött évad után a független Forte Társulat tagja lett. Horváth Csabával, a társulat vezetőjével 2007 óta dolgozik együtt, első közös munkájuk A tavasz ébredése volt, ezt követte a Godot-ra várva, A nagy füzet és az idén bemutatott Irtás, amelyet a kritikusok 2014-ben a független előadásának választottak, és amelyben nyújtott alakításáért Krisztik Csabát a legjobb mellékszereplőnek jelölték. 2013-tól - a Forte több tagjával együtt - a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is dolgozik, ahol a Lear királyban és a 3:1 a szerelem javára című produkcióban, valamint az októberben bemutatott A félkegyelműben találkozhatunk vele.

Schruff Milán 2007-ben végezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályában. 2007-től 2011-ig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának volt tagja. Az itt bemutatott A párnaember című előadásnak Michal szerepéért 2008-ban POSZT legjobb harminc év alatti színésznek járó díjával jutalmazták. Játszott még többek között A nagyratörőben, A konyhában és az Elkéstél, Terry! című krimiben. Azóta több színházban is találkozhattunk vele, játszott a Budaörsi Latinovits Színházban, a Karinthy Színházban és független társulatok produkcióiban is. Idén októberben a tatabányai a Jászai Mari Színház Guelmino Sándor rendezte A tribádok éjszakája című előadásában tűnt fel Viggo Schiwe szerepében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.