Színház

Junior Prima Díj – 2013

2014.11.10. 13:39
Ajánlom
Tavaly ismét nyolc fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2013-ban Balázs Juli látványtervező, Keresztes Gábor zeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság), Medvecz József címzetes magántáncos (Magyar Állami Operaház), valamint Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház), Réti Adrienn (Vígszínház), Molnár Áron (Vígszínház), Krisztik Csaba (Forte Társulat) és Schruff Milán színművész vehette át.

Balázs Juli 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Már az egyetem alatt dolgozott együtt a Szputnyik Hajózási Társasággal, akikkel az elmúlt években olyan produkciókban működött közre, mint a Mainzban bemutatott Halál az Orient expresszen, a katonás Anamnesis, a Kafka Amerikája, a Social Errors, a Reflex, valamint a Vígszínházban idén bemutatott A revizor, amiért 2014-ben Színikritikusok Díját is átvehette. Ugyanitt Boross Lőrinccel közösen tervezte az Átutazók díszletét Eszenyi Enikő rendezéséhez.

Keresztes Gábor a 2008-as megalakulás óta tagja a Szputnyik Hajózási Társaságnak, ahol az előadások zenéiért és hangvilágáért felel. Bodó Viktor 2010-ben bemutatott nagy sikerű Kockavetője mellett más független produkciókban is részt vett már, mint a Lenz vagy a Cleansed, de dolgozott a Szputnyik Revizor-előadásában is, amelyet a vígszínház mutatott be. A színház mellett filmekben is dolgozott, ő szerezte az Isteni műszak zenéjét, a Nekem lőttek című kisjátékfilmben pedig rendezőként is kipróbálhatta magát. Jelenleg a Kovács D. Dániel rendezésében készülő Baal zenéjén és hangeffektjein dolgozik, amelyet decemberben mutat be a Szputnyik.

Medvecz József 2005-ben került a Magyar Állami Operaházhoz, ahol hamarosan A hattyúk tava című balett pas de trois-jában és Markó Iván: A Nap szerettei című darabjában hívta fel magára a figyelmet. A nagy áttörést mégis a Karamazov testvérek jelentette, amelyben Alekszej szerepét táncolta. Azóta sok kiváló főszerepben láthattuk az Operaház színpadán: Lenszkijként az Anyeginből, a Giselle-ből Albert hercegként, a Rómeó és Júlia Mercutiojaként vagy Levinként az Anna Kareninából. A jelenleg futó előadások közül Csajkovszkij-Vajnonen A diótörő című mesebalettjében a herceget alakítja.

0F1E1BB1-7BAA-4739-B557-DF822661328E

Molnár Nikolett, Schruff Milán, Réti Adrienn és Medvecz József

Molnár Nikolett már gyerekként vonzódott a művészetek iránt. Több mint tíz évig táncolt szülővárosában, Oroszlányban, ahol néhány év klasszikus balett után a modern balettre váltott. Az Új Színház stúdiója után 2008-ban került a szolnoki Szigligeti Színházhoz, ahol olyan fontos szerepek találtak rá, mint a Rómeó és Júlia Júliája, a Bánk bán Melindája, az Üvegcipő Irmája, a Hajnalban, délben, este Annája, vagy A tanítónő Flórája. Jelenleg a Madách Színházban Szente Vajk rendezésében bemutatott Tanulmány a nőkről című musical comedy-ben találkozhat vele a közönség.

Réti Adrienn 2009-ben végezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész osztályában, ahol Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter voltak az osztályfőnökei. Az egyetem után két évig volt a Bárka Színház tagja, itt kapta meg élete első közönségdíját, az Ararat-díjat. 2011-ben szerződött a Vígszínházhoz, ahol olyan emlékezetes alakítások köztődnek nevéhez, mint a Danton halála Marionja, a Makrancos Kata Biancája, a Mikvében Miki szerepe, A lovakat lelövik, ugye? Széchényi Trixije, A zöld kilencesben Szendrői Marianne vagy A hetvenkedő katonában Milf Ramóna. Legutóbb Michal Dočekallal dolgozott együtt A Mester és Margaritában, amelyben Halle szerepét alakítja. A színház mellett játszik filmsorozatokban is (Társas játék, Casino, Chili vagy Mangó), de szerepelt játékfilmekben is, mint a Poligamy vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát.

5F392AE1-5780-4CBA-8BB7-CD14F0CB7BC2

Molnár Áron és Réti Adrienn

Molnár Áron 2010-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen Gálffi László és Ács János osztályában. A 2009/2010-es évadban a Vígszínházban töltötte gyakorlatát, első szerepét még harmadévesen kapta Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában. 2010 óta társulati tag, azóta a Víg számos előadásában játszott. Fontosabb szerepei A dzsungel könyve Sír Kánja, a Játék a kastélyban Ádámja, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Jóembert keresünk Harmadik Istene és Az álomkommandó Robija, amely alakításáért 2014-ben a POSZT a legjobb 30 év alatti színészének járó Fidelio különdíjat vehette át. Legutóbbi munkája a Michal Dočekal rendezésében októberben bemutatott A Mester és Margarita volt, amelyben Hontalan Iván és Lévi Máté szerepében lép színpadra.

Krisztik Csaba a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Lukács Andor és Jordán Tamás osztályában végezett 2006-ban. Két debreceni, majd másik két, a József Attila Színházban eltöltött évad után a független Forte Társulat tagja lett. Horváth Csabával, a társulat vezetőjével 2007 óta dolgozik együtt, első közös munkájuk A tavasz ébredése volt, ezt követte a Godot-ra várva, A nagy füzet és az idén bemutatott Irtás, amelyet a kritikusok 2014-ben a független előadásának választottak, és amelyben nyújtott alakításáért Krisztik Csabát a legjobb mellékszereplőnek jelölték. 2013-tól - a Forte több tagjával együtt - a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is dolgozik, ahol a Lear királyban és a 3:1 a szerelem javára című produkcióban, valamint az októberben bemutatott A félkegyelműben találkozhatunk vele.

Schruff Milán 2007-ben végezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályában. 2007-től 2011-ig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának volt tagja. Az itt bemutatott A párnaember című előadásnak Michal szerepéért 2008-ban POSZT legjobb harminc év alatti színésznek járó díjával jutalmazták. Játszott még többek között A nagyratörőben, A konyhában és az Elkéstél, Terry! című krimiben. Azóta több színházban is találkozhattunk vele, játszott a Budaörsi Latinovits Színházban, a Karinthy Színházban és független társulatok produkcióiban is. Idén októberben a tatabányai a Jászai Mari Színház Guelmino Sándor rendezte A tribádok éjszakája című előadásában tűnt fel Viggo Schiwe szerepében.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.