Színház

Junior Prima: Szlávik Juli

2012.12.03. 14:00
Ajánlom
A novemberben elismert alkotókat bemutató sorozatunkban ez alaklommal egy fiatal jelmeztervezőt ismerhetnek meg. Legközelebb az Ódry Színpadon lesznek láthatók munkái új bemutatóban. VIDEÓVAL

„Valószínűleg minden '85-ben, azzal a Három nővérrel kezdődött" - állítja a frissen kitüntetett Szlávik Juli, akinek legutóbbi munkái közt szerepel az idei évadban bemutatott nemzetis Angyalok Amerikában, Andrei Şerban rendezésében.

„Varrodában lenni izgalmas volt. Hulladékanyagból baba haute couture. A fodrásztárban meg a hajak szaga. Parókát fésülni jó móka. És a jelmezraktár, a kalapos, a maszkos, a bolhapiac, a turkáló, a műhely. Ezekhez képest mi egy játszótér? Nem beszélve a nézőtérről, ahol a széksorok alján lehet a legnagyobb titkokat megtalálni."

Eddigi pályája során olyan filmes produkciókban dolgozott, mint Szabó Csilla Turisztja vagy Sarlós Dávid Versmob 0411 Virrasztás című alkotása. „A forgatás meg úgy jött, hogy meghalt a Nyuszikám. Kellett sírni a Krisztának, ment. Kaptam egy szerepet a Ködben. Egy nyár egy stábbal. Együtt lenni, egyért lenni, utazni. Tessék. Ennyi."

A magyar színház- és filmművészet kategóriában november 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban az FHB Bank támogatásával megtartott gálán díjazott alkotót minden érdekel, amiből meríteni tud munkája során. „Irodalom, film, színház, fotó, festészet, színek, formák, anyagok, ruhák, emberek érdekelnek főleg. Amúgy meg minden. Mi legyen? Ez lett." Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez tartozó Ódry Színpadon készülnek bemutatni december 13-án Soós Attila rendezésében A kastély című előadást, melyhez Szlávik Juli készíti a jelmezeket.


Színházi munkái:

Yerma (rend.: Székely Kriszta), Színház- és Filmművészeti Egyetem
Mizantróp (rend.: Radnai Márk), Színház- és Filmművészeti Egyetem
Angyalok Amerikában (rend.: Andrei Şerban), Izsák Lilivel, Nemzeti Színház
Lepsénynél még megvolt (rend.: Radnai Márk), Ódry Színpad
Átváltozások (rend.: Rusznyák Gábor), Kecskeméti Katona József Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)