Színház

Jurij Ljubimov otthagyja a Taganka Színházat

2011.06.26. 10:47
Ajánlom
A rendező végleg elhagyja az általa alapított Taganka Színházat - ezt maga a 94. évében járó művész jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Ljubimov - aki a felesége (Koncz Katalin - Katalina Ljubimova) révén magyar állampolgár is, s Budapest díszpolgára - azt követően nyilatkozott így, hogy színháza csehországi turnéról tért vissza az orosz fővárosba. Csehországban - Prágában és Hradec Královéban - Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek című darabját mutatta be a társulat, s a vendégszereplés során kirobbant botrány késztette Ljubimovot távozása bejelentésére. A színészek megtagadták a próbákat, pénzt követeltek - mondta el az orosz hírügynökségnek Koncz Katalin. 

Ljubimov felesége arról számolt be, hogy az előadás előtt kiírt próbán - amelyen a cseh színházi főiskolák diákjai és professzorai, valamint a sajtó képviselői is megjelentek - a színészek közölték, hogy nem lesz próba, sem előadás, amíg nem kapják meg a pénzüket. Hogy ne legyen még nagyobb botrány a csehek előtt, ne maradjanak szégyenben egy idegen országban, a rendező odaadta nekik a pénzt. Majd megtartotta ezt a "véres" főpróbát, de annak végeztével Jurij Ljubimov azt mondta, hogy ez volt az utolsó próbája, s többet nem hajlandó velük dolgozni - mondta a RIA Novosztyinak a neves rendező felesége. Koncz Katalin beszámolója szerint a darabot végigjátszották, és az sikert aratott.

Jurij Ljubimov is úgy nyilatkozott a RIA Novosztyinak, hogy többet nem akar ezzel a társulattal együtt dolgozni: "Ez volt az utolsó csepp a pohárban", és hozzátette: "Még egyszer megerősítem végleges döntésemet  - otthagyom a színházat. Nem szándékozom többet e kollektívával együtt dolgozni. Vezesse őket a szakszervezet, nekem elég volt ebből a csúfságból, megalázásokból, a munkakedv hiányából, csak a pénz besöpréséből. Ilyen szégyennel végződött a Tagankának ez a vendégszereplése, s történt ez külföldön, a felháborodott csehek előtt, akik azt mondták, hogy ha nem a saját szemükkel látják, akkor sohasem hiszik el, hogy a Taganka színészei így viselkedhetnek." Ljubimov hozzáfűzte: mindez kétségtelenül az ország, az orosz színház tekintélyvesztése, de "a jelek szerint a társulat köp erre".

A színházat 1964-ben alapította Jurij Ljubimov, aki a Vahtangov Színházban tanultakat vitte tovább - 1947-től rendezett ott -, ugyanakkor a brechti epikus színház gyakorlatát is vizsgálta. Első előadása a Scsukin színiakadémán végzett osztállyal létrehozott A szecsuáni jólélek volt, és ezek a fiatalok lettek társulatának első tagjai, köztük Vlagyimir Viszockij, a repertoár összeállításában pedig Nyikolaj Erdman is komoly szerepet játszott. A szovjet hatóságok nem nézték jó szemmel a kísérletezéseket, Ljubimovot művészileg ellehetetlenítették, állampolgárságától megfosztották. A rendező 1984-ben hagyta el az országot, ekkor Anatolij Efroszra bízták a Tagankát, akivel a színészek nem voltak hajlandók dolgozni. Három évvel később a szintén rendszerhű Nyikolaj Gubenko lett az igazgató. A rendszerváltás után Ljubimov, aki orosz, magyar és izraeli állampolgár, valamint Budapest díszpolgára, visszatért a Tagankába.

Néhány hónappal ezelőtt felmerült már, hogy a rendező otthagyja a színházat. Az akkor feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától. Ljubimov akkor úgy nyilatkozott, az a baj, hogy nem akarnak vele a színészek és bürokrata városvezetők együttműködni, és ő sem akar együttműködni. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik, és elmegy a színházzal az Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.