Színház

Jurij Ljubimov otthagyja a Taganka Színházat

2011.06.26. 10:47
Ajánlom
A rendező végleg elhagyja az általa alapított Taganka Színházat - ezt maga a 94. évében járó művész jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Ljubimov - aki a felesége (Koncz Katalin - Katalina Ljubimova) révén magyar állampolgár is, s Budapest díszpolgára - azt követően nyilatkozott így, hogy színháza csehországi turnéról tért vissza az orosz fővárosba. Csehországban - Prágában és Hradec Královéban - Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek című darabját mutatta be a társulat, s a vendégszereplés során kirobbant botrány késztette Ljubimovot távozása bejelentésére. A színészek megtagadták a próbákat, pénzt követeltek - mondta el az orosz hírügynökségnek Koncz Katalin. 

Ljubimov felesége arról számolt be, hogy az előadás előtt kiírt próbán - amelyen a cseh színházi főiskolák diákjai és professzorai, valamint a sajtó képviselői is megjelentek - a színészek közölték, hogy nem lesz próba, sem előadás, amíg nem kapják meg a pénzüket. Hogy ne legyen még nagyobb botrány a csehek előtt, ne maradjanak szégyenben egy idegen országban, a rendező odaadta nekik a pénzt. Majd megtartotta ezt a "véres" főpróbát, de annak végeztével Jurij Ljubimov azt mondta, hogy ez volt az utolsó próbája, s többet nem hajlandó velük dolgozni - mondta a RIA Novosztyinak a neves rendező felesége. Koncz Katalin beszámolója szerint a darabot végigjátszották, és az sikert aratott.

Jurij Ljubimov is úgy nyilatkozott a RIA Novosztyinak, hogy többet nem akar ezzel a társulattal együtt dolgozni: "Ez volt az utolsó csepp a pohárban", és hozzátette: "Még egyszer megerősítem végleges döntésemet  - otthagyom a színházat. Nem szándékozom többet e kollektívával együtt dolgozni. Vezesse őket a szakszervezet, nekem elég volt ebből a csúfságból, megalázásokból, a munkakedv hiányából, csak a pénz besöpréséből. Ilyen szégyennel végződött a Tagankának ez a vendégszereplése, s történt ez külföldön, a felháborodott csehek előtt, akik azt mondták, hogy ha nem a saját szemükkel látják, akkor sohasem hiszik el, hogy a Taganka színészei így viselkedhetnek." Ljubimov hozzáfűzte: mindez kétségtelenül az ország, az orosz színház tekintélyvesztése, de "a jelek szerint a társulat köp erre".

A színházat 1964-ben alapította Jurij Ljubimov, aki a Vahtangov Színházban tanultakat vitte tovább - 1947-től rendezett ott -, ugyanakkor a brechti epikus színház gyakorlatát is vizsgálta. Első előadása a Scsukin színiakadémán végzett osztállyal létrehozott A szecsuáni jólélek volt, és ezek a fiatalok lettek társulatának első tagjai, köztük Vlagyimir Viszockij, a repertoár összeállításában pedig Nyikolaj Erdman is komoly szerepet játszott. A szovjet hatóságok nem nézték jó szemmel a kísérletezéseket, Ljubimovot művészileg ellehetetlenítették, állampolgárságától megfosztották. A rendező 1984-ben hagyta el az országot, ekkor Anatolij Efroszra bízták a Tagankát, akivel a színészek nem voltak hajlandók dolgozni. Három évvel később a szintén rendszerhű Nyikolaj Gubenko lett az igazgató. A rendszerváltás után Ljubimov, aki orosz, magyar és izraeli állampolgár, valamint Budapest díszpolgára, visszatért a Tagankába.

Néhány hónappal ezelőtt felmerült már, hogy a rendező otthagyja a színházat. Az akkor feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától. Ljubimov akkor úgy nyilatkozott, az a baj, hogy nem akarnak vele a színészek és bürokrata városvezetők együttműködni, és ő sem akar együttműködni. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik, és elmegy a színházzal az Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.