Színház

Kacagtató és elgondolkodtató – idén is Színházi Szemlével zárja nyári évadát a Városmajori Szabadtéri Színpad

2021.08.24. 13:45
Ajánlom
Augusztus 25. és szeptember 9. között ismét megrendezik a Városmajori Színházi Szemléjét, amelyre ezúttal is a legjobb vidéki előadások közül válogattak a szervezők. A versenyprogramba végül hat előadás került be, így a nézők a budaörsiek, a miskolciak, a szombathelyiek, a szabadkaiak, az újvidékiek, valamint a szigligetiek előadását láthatják a nyár utolsó napjaiban.

A programsorozatot Matei Vișniec Napnyugat Expressz című előadása nyitja augusztus 25-én, amely amellett, hogy megidézi a kelet egzotikumát, erősen épít a commedia dell’arte hagyományaira és az improvizációra. A darab címe utalás a híres Orient Expresszre, ám a hangsúly nem a fényűzésen van, az előadás sokkal inkább az életről szól, és összemossa a nyugat sztereotípiáit a kelet valóságával.

Augusztus 30-án egy klasszikus komédia feldolgozását láthatja a közönség: Alföldi Róbert rendezésében érkezik Beaumarchais Figaro házassága című darabja.

Figaro és Susana története, bár nem különálló történet, hiszen A sevillai borbély folytatása, mégis működik önálló alkotásként, ráadásul több mint 200 év elteltével sem vesztett aktualitásából.

A szeptemberi produkciók sora Thomas Vinterberg és Hamvai Kornél Ünnep című előadásával indul szeptember 2-án. A történet szerint a családfő, Helge hatvanadik születésnapja nem teljesen a tervek szerint alakul, hiszen egy levél előkerülésével szörnyű titkok látnak napvilágot. A mű a családon belüli erőszak kérdését feszegeti megdöbbentő őszinteséggel, Szabó Máté rendezésében.

unnep_szinlap_kep_1600_720_px-112015.jpg

Thomas Vinterberg és Hamvai Kornél darabja, az Ünnep is látható lesz (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Könnyedebb darabbal érkezik Mezei Zoltán és a Szabadkai Népszínház társulata, akik Pierre Lenoir történetét álmodták színpadra. A világ legpechesebb embere, a Fekete Péter szerelmes lesz a munkaadója húgába, Claire-be, az idilli románcba azonban vegyül egy cseppnyi fájdalom és sok-sok örömteli kacaj. Az előadás hat színész bravúros játéka, akik izgalmas megoldásokkal keltik életre az egyébként húszszereplős darab néhol elrajzolt karaktereit, Eisemann Mihály zenéjével. A Fekete Péter szeptember 5-én látható.

Visszatér a komolyabb téma a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójában, a Parasztoperában, amelyet szeptember 7-én tűznek műsorra. Az archaikus történeten alapuló darabban előkerül a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlás kérdése, mindez megfűszerezve a magyar népballadák sajátos motívumaival.

Az előadás sötét világot tár fel, amelyre rájátszik az erdélyi népdalok komor hangulata, valamint a barokk muzsika és a rock elegye.

A Szemlét a Mohácsi testvérek darabja, a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! zárja szeptember 9-én. A szereplők esendő, hétköznapi figurák, az alaphelyzet pedig egy dupla szerelmi háromszög. Az Antal D. Csaba alakította Razachescu két nőbe szerelmes, és amikor ez kiderül, a nők férjei bosszút esküsznek. A helyzetet bonyolítja, hogy a farsangi forgatagban, ahol a jelmezek nem ritkán gazdát cserélnek, egy idő után már nem tudni, hogy ki kicsoda valójában.

A Szemle előadásairól bővebb információ, valamint jegyvásárlás a Városmajori Szabadtéri Színpad oldalán érhető el.

Fejléckép: Fekete Péter (forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.