Színház

Kacagtató és elgondolkodtató – idén is Színházi Szemlével zárja nyári évadát a Városmajori Szabadtéri Színpad

2021.08.24. 13:45
Ajánlom
Augusztus 25. és szeptember 9. között ismét megrendezik a Városmajori Színházi Szemléjét, amelyre ezúttal is a legjobb vidéki előadások közül válogattak a szervezők. A versenyprogramba végül hat előadás került be, így a nézők a budaörsiek, a miskolciak, a szombathelyiek, a szabadkaiak, az újvidékiek, valamint a szigligetiek előadását láthatják a nyár utolsó napjaiban.

A programsorozatot Matei Vișniec Napnyugat Expressz című előadása nyitja augusztus 25-én, amely amellett, hogy megidézi a kelet egzotikumát, erősen épít a commedia dell’arte hagyományaira és az improvizációra. A darab címe utalás a híres Orient Expresszre, ám a hangsúly nem a fényűzésen van, az előadás sokkal inkább az életről szól, és összemossa a nyugat sztereotípiáit a kelet valóságával.

Augusztus 30-án egy klasszikus komédia feldolgozását láthatja a közönség: Alföldi Róbert rendezésében érkezik Beaumarchais Figaro házassága című darabja.

Figaro és Susana története, bár nem különálló történet, hiszen A sevillai borbély folytatása, mégis működik önálló alkotásként, ráadásul több mint 200 év elteltével sem vesztett aktualitásából.

A szeptemberi produkciók sora Thomas Vinterberg és Hamvai Kornél Ünnep című előadásával indul szeptember 2-án. A történet szerint a családfő, Helge hatvanadik születésnapja nem teljesen a tervek szerint alakul, hiszen egy levél előkerülésével szörnyű titkok látnak napvilágot. A mű a családon belüli erőszak kérdését feszegeti megdöbbentő őszinteséggel, Szabó Máté rendezésében.

unnep_szinlap_kep_1600_720_px-112015.jpg

Thomas Vinterberg és Hamvai Kornél darabja, az Ünnep is látható lesz (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Könnyedebb darabbal érkezik Mezei Zoltán és a Szabadkai Népszínház társulata, akik Pierre Lenoir történetét álmodták színpadra. A világ legpechesebb embere, a Fekete Péter szerelmes lesz a munkaadója húgába, Claire-be, az idilli románcba azonban vegyül egy cseppnyi fájdalom és sok-sok örömteli kacaj. Az előadás hat színész bravúros játéka, akik izgalmas megoldásokkal keltik életre az egyébként húszszereplős darab néhol elrajzolt karaktereit, Eisemann Mihály zenéjével. A Fekete Péter szeptember 5-én látható.

Visszatér a komolyabb téma a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójában, a Parasztoperában, amelyet szeptember 7-én tűznek műsorra. Az archaikus történeten alapuló darabban előkerül a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlás kérdése, mindez megfűszerezve a magyar népballadák sajátos motívumaival.

Az előadás sötét világot tár fel, amelyre rájátszik az erdélyi népdalok komor hangulata, valamint a barokk muzsika és a rock elegye.

A Szemlét a Mohácsi testvérek darabja, a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! zárja szeptember 9-én. A szereplők esendő, hétköznapi figurák, az alaphelyzet pedig egy dupla szerelmi háromszög. Az Antal D. Csaba alakította Razachescu két nőbe szerelmes, és amikor ez kiderül, a nők férjei bosszút esküsznek. A helyzetet bonyolítja, hogy a farsangi forgatagban, ahol a jelmezek nem ritkán gazdát cserélnek, egy idő után már nem tudni, hogy ki kicsoda valójában.

A Szemle előadásairól bővebb információ, valamint jegyvásárlás a Városmajori Szabadtéri Színpad oldalán érhető el.

Fejléckép: Fekete Péter (forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.
Színház magazin

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.