Színház

Kafka regényéből készített előadást Bodó Viktor

2022.10.07. 09:05
Ajánlom
A Vígszínház legújabb bemutatója, A kastély egy abszurd világba kalauzolja a nézőt, ahol az is megkérődjeleződik, hogy a történetben szereplő személyek léteznek-e egyáltalán.

A darab főszereplője egy bizonyos K (Ifj. Vidnyánszky Attila), aki azt a megbízást kapja, hogy végezzen földmérési munkákat a falu fölé tornyosuló kastélynál. A férfi egy sötét, havas téli éjszakán meg is érkezik, azonban az épülethez sehogy sem tud feljutni.

Mivel megbízóját nem éri el, a helyiek körében kezd el kérdezősködni, ők azonban gyanakodva fogadják.

K egyre inkább úgy véli, hogy a kastély nem is létezik, sőt kérdésessé válik az is, hogy a titokzatos idegen egyáltalán földmérő-e.

Az egyetlen támpontot két segéd jelenti, akik a semmiből bukkannak fel az érkezés utáni reggelen.

„Egy színész végzi a munkáját. Idősebb kollégák azt mondják, egyre ritkábban jön olyan feladat, ami több erőt ad, mint elvesz. Ez most olyan. Viktor világa közel áll hozzám, lehet tanulni, és ez nagyon inspiráló, másrészt képes csapatot teremteni, ami ritka, ezért a kollégákat tudnám kiemelni, pontosabban azt a felszabadult csapatmunkát, amiben dolgozunk” – mondta a próbafolyamatról Ifj. Vidnyánszky Attila, hozzátéve, hogy újra bebizonyosodott számára, hogy „színpadon játszani jobb, mint az életben élni”, majd folytatta:

„Vicces, hogy pont Kafka és Viktor adott értelmet a munkámnak.”

A színész partnerei a játékban többek között Hegedűs D. Géza, Méhes László, Orosz Ákos, Bölkény Balázs, Radnay Csilla, Kovács Patrícia és Bach Kata, az előadást Bodó Viktor rendezi.

Az előadás kapcsán nyílt próbát is tartott a Vígszínház, melyről egy összeállítást is közölt a teátrum:

 

A kastély október 8-tól látható a Vígszínházban, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Bach Kata és Ifj. Vidnyánszky Attila A kastély próbáján (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Előszilveszter a Portugállal a József Attila Színházban

December 30-án Egressy Zoltán Portugál című művével várja az előszilveszterezni vágyókat a József Attila Színház. A darabot Lengyel Ferenc rendezésében Kónya Merlin Renáta, Lábodi Ádám és Lukács Dániel főszereplésével láthatja a közönség.
Színház hír

Papp János vehette át először a Verebély Iván-díjat

A színművész december 8-án, a Network című előadás után vehette át az elismerést a Centrál Színházban.
Színház hír

„Amikor felajánlották nekem a gyűrűt, először azt hittem, viccelnek” – Szombathy Gyula kapta a Karinthy-gyűrűt

Szombathy Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek, érdemes és kiváló művésznek ítélték oda idén a Karinthy-gyűrűt.
Színház pille tamás

Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A 2020-ban megjelent könyv színpadi feldolgozását 2023 márciusában mutatja be Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház, számolt be róla a Színház Online.
Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.