Színház

Kálid Artúr címszereplésével készül a Hyppolit, a lakáj a Kőszegi Várszínházban

2024.05.08. 11:10
Ajánlom
Megtartották a Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház közös bemutatójának olvasópróbáját. A Zágon István vígjátékából és Nóti Károly filmforgatókönyvéből készülő produkció július 11. és 13. között három alkalommal látható. Őze Áron rendezésének főbb szerepeiben színpadra lép Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska és Schneider Zoltán.

A május elején megtartott olvasópróbával megkezdődött a Kőszegi Várszínház idei bemutatójának próbafolyamata. A Bartók Színházzal közös produkciót a dunaújvárosi teátrum igazgatója, Őze Áron állítja színpadra, akinek ez már a harmadik rendezése Kőszegen a Vízkereszti Gritti és a Rózsavölgyi Szalonban jelenleg is futó Miért pont kivi? című előadások után.

A kőszegi előadás szövegkönyve Zágon István vígjátékának és Nóti Károly filmforgatókönyvének átdolgozása, amelyet a Játékszín 1984-es, Verebes István rendezésében bemutatott produkciójához készített Vajda Anikó és testvére, Vajda Katalin, aki a készülő produkció olvasópróbáján is jelen volt.

441149812_122142661988214108_3416849403232012552_n-102658.jpg

Ágoston Péter, Schneider Zoltán és Kálid Artúr a Hyppolit, a lakáj olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

„Végignevettük a Hyppolit, a lakáj olvasópróbáját – olvasható a Kőszegi Várszínház bejegyzésében. – Majdnem végig. Bizonyos pontokon elcsendesültünk.

Megemlékeztünk a Csortos Gyula utáni következő legendás Hyppolitról, Benedek Miklósról.

Velünk volt Vajda Katalin is – testvérével, Anikóval írták a Játékszín-beli kultelőadás szövegkönyvét –, s Kati elmondta: pontosan negyven éve volt Verebes István rendezésében az a bizonyos Játékszín-premier, amelyben Molnár Piroska játszotta Schneidernét, Szacsvay László Schneidert, Hyppolitot pedig Benedek Miklós, akiről a napokban jelent meg Vajda Kati könyve.” (A szerző hamarosan hallható lesz a Fidelio könyves podcastjában is, a Lírástudókban!)

438161899_122142661592214108_4331121528636709237_n-102659.jpg

Balázs Andrea és Molnár Piroska a Hyppolit, a lakáj olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Molnár Piroska hosszú kihagyás után tér vissza a Kőszegi Várszínházba.

Az előadás dramaturgja, Karácsony Ágnes bevonásával – Vajda Katalin jóváhagyásával – külön szerepet is írtak a mostani előadásba a Nemzet Színésze számára: az eredeti mű Makáts Aladár főtanácsosából formált Makáts Aladárné főtanácsosasszonyt alakítja majd. A címszerepben Kálid Artúr lesz látható, Schneider Mátyást Göttinger Pál, Schneider Mátyásnét Balázs Andrea játssza. A további szerepekben színpadra lép a Kőszegi Várszínházban tavalyi Hollósi Frigyes-díjasa, Schneider Zoltán, továbbá Auksz Éva, Jerger Balázs, Holecskó Orsolya, Kecskés Karina és Ágoston Péter. A látványt Kovács Yvette Alida tervezte.

A Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház Hyppolit, a lakáj című előadásáról további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: A Hyppolit, a lakáj csapata (fotó/forrás: Ónodi Zoltán / Kőszegi Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.