Színház

Kamondi örök kísérletező volt - pályatársak emlékeznek

2016.03.18. 10:05
Ajánlom
Kamondi Zoltán mindig a saját útján járt, kísérletezett nagy erővel és szenvedéllyel, felforrósította maga körül a levegőt - emlékeztek az elhunyt filmrendezőre pályatársai: tanára és alkotótársa, Koltai Lajos operatőr, rendező és egykori osztálytársa, Zilahy Tamás film- és tv-rendező.

"Fontos ember volt a magyar filmkészítésben. Mindenről volt véleménye, markánsan fogalmazott, erőteljes figura volt" - mondta Zilahy Tamás, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán volt osztálytársa az 55 évesen váratlanul elhunyt Balázs Béla-díjas rendezőnek.

Dolina (Az érsek látogatása)

Dolina (Az érsek látogatása)

Kamondi Zoltán a bölcsészkar elvégzése után került a főiskolára, Szinetár Miklós és Dömölky János osztályába. Tanárai voltak még Makk Károly, Fábri Zoltán, Illés György, Koltai Lajos, Szabó István, Fehér György, Horváth Ádám - a filmezés és televíziózás nagyjai.

"Már akkor nagyon impulzív, erős tehetségű fiatalember volt" - mondta Kamondi Zoltánról. Mindig volt körülötte valami, ami felforrósította a levegőt, hol nagy egyetértést, hol nagy vitát keltett.

Kamondi Zoltán nem készített ugyan sok filmet, de jelentős alkotások fűződnek a nevéhez. "Még benne volt egy csomó film. Nem futhatta ki magát" - tette hozzá Zilahy Tamás.

Intenzíven részt vett a közéletben is; a Balázs Béla Stúdióban vezetőségi tag volt, sok kisfilmet készített, a filmszakmában folyamatosan jelen volt. A rendszerváltáskor részt vett a filmes kerekasztal munkáiban, a filmtörvény létrehozásában. Számos színházi előadást is rendezett.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező egykori diákjára emlékezve elmondta, hogy Kamondi Zoltáné nagyon jó osztály volt, az első, amelyet operatőr tanárként végigvitt. Kamondi Zoltán "szeretnivaló, különleges, kísérletező figura volt, akit minden érdekelt. Nagyon művelt, olvasott, különösen látta világot, ugyanakkor nagy szeretettel" - fogalmazott Koltai Lajos, megjegyezve, hogy Kamondi Zoltánnak már a vizsgafilmjei is komolyak voltak. Ebbe az osztályba járt Medvigy Gábor operatőr is, későbbi filmjeiben alkotótársa.

Koltai Lajos és Kamondi barátsága megmaradt, mindig újra találkoztak: ha új anyagon dolgozott, mindig kikérte a véleményét róla. Legutóbbi, 2015-ben forgatott játékfilmjénél arra kérte, hogy legyen mögötte, így lett kreatív producer a filmben. Feladata az volt, hogy mindenre figyeljen a szereplőválasztástól a ruhákon át a világításig.

Koltai Lajos elmondta, hogy az új film kiindulópontjának a Gothár Péterrel operatőrként készített Ajándék ez a nap című filmjét tekintették, azt a világítási szisztémát és karaktert próbálták átültetni. Kamondi Zoltán használva ezt a nyelvet meg is újította - hangsúlyozta Koltai Lajos.

A filmet csaknem befejezték, a vágó és ők ketten már az utolsó verzióját vágták. "Eszembe nem jutott, hogy nem tudjuk együtt befejezni" – mondta.

Utolsó találkozásukkor Kamondi Zoltán tele volt pozitív energiával, a jövőről beszéltek, arról, hogy ezzel a filmmel ki akar lépni a nemzetközi porondra, és már a következő filmről is szó volt.

Természetesen be kell fejezni a filmet, és el kell küldeni mindenhova, ahova lehet - fogalmazott Koltai Lajos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.