Színház

Kamondi örök kísérletező volt - pályatársak emlékeznek

2016.03.18. 10:05
Ajánlom
Kamondi Zoltán mindig a saját útján járt, kísérletezett nagy erővel és szenvedéllyel, felforrósította maga körül a levegőt - emlékeztek az elhunyt filmrendezőre pályatársai: tanára és alkotótársa, Koltai Lajos operatőr, rendező és egykori osztálytársa, Zilahy Tamás film- és tv-rendező.

"Fontos ember volt a magyar filmkészítésben. Mindenről volt véleménye, markánsan fogalmazott, erőteljes figura volt" - mondta Zilahy Tamás, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán volt osztálytársa az 55 évesen váratlanul elhunyt Balázs Béla-díjas rendezőnek.

Dolina (Az érsek látogatása)

Dolina (Az érsek látogatása)

Kamondi Zoltán a bölcsészkar elvégzése után került a főiskolára, Szinetár Miklós és Dömölky János osztályába. Tanárai voltak még Makk Károly, Fábri Zoltán, Illés György, Koltai Lajos, Szabó István, Fehér György, Horváth Ádám - a filmezés és televíziózás nagyjai.

"Már akkor nagyon impulzív, erős tehetségű fiatalember volt" - mondta Kamondi Zoltánról. Mindig volt körülötte valami, ami felforrósította a levegőt, hol nagy egyetértést, hol nagy vitát keltett.

Kamondi Zoltán nem készített ugyan sok filmet, de jelentős alkotások fűződnek a nevéhez. "Még benne volt egy csomó film. Nem futhatta ki magát" - tette hozzá Zilahy Tamás.

Intenzíven részt vett a közéletben is; a Balázs Béla Stúdióban vezetőségi tag volt, sok kisfilmet készített, a filmszakmában folyamatosan jelen volt. A rendszerváltáskor részt vett a filmes kerekasztal munkáiban, a filmtörvény létrehozásában. Számos színházi előadást is rendezett.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező egykori diákjára emlékezve elmondta, hogy Kamondi Zoltáné nagyon jó osztály volt, az első, amelyet operatőr tanárként végigvitt. Kamondi Zoltán "szeretnivaló, különleges, kísérletező figura volt, akit minden érdekelt. Nagyon művelt, olvasott, különösen látta világot, ugyanakkor nagy szeretettel" - fogalmazott Koltai Lajos, megjegyezve, hogy Kamondi Zoltánnak már a vizsgafilmjei is komolyak voltak. Ebbe az osztályba járt Medvigy Gábor operatőr is, későbbi filmjeiben alkotótársa.

Koltai Lajos és Kamondi barátsága megmaradt, mindig újra találkoztak: ha új anyagon dolgozott, mindig kikérte a véleményét róla. Legutóbbi, 2015-ben forgatott játékfilmjénél arra kérte, hogy legyen mögötte, így lett kreatív producer a filmben. Feladata az volt, hogy mindenre figyeljen a szereplőválasztástól a ruhákon át a világításig.

Koltai Lajos elmondta, hogy az új film kiindulópontjának a Gothár Péterrel operatőrként készített Ajándék ez a nap című filmjét tekintették, azt a világítási szisztémát és karaktert próbálták átültetni. Kamondi Zoltán használva ezt a nyelvet meg is újította - hangsúlyozta Koltai Lajos.

A filmet csaknem befejezték, a vágó és ők ketten már az utolsó verzióját vágták. "Eszembe nem jutott, hogy nem tudjuk együtt befejezni" – mondta.

Utolsó találkozásukkor Kamondi Zoltán tele volt pozitív energiával, a jövőről beszéltek, arról, hogy ezzel a filmmel ki akar lépni a nemzetközi porondra, és már a következő filmről is szó volt.

Természetesen be kell fejezni a filmet, és el kell küldeni mindenhova, ahova lehet - fogalmazott Koltai Lajos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.