Színház

Kamondi örök kísérletező volt - pályatársak emlékeznek

2016.03.18. 10:05
Ajánlom
Kamondi Zoltán mindig a saját útján járt, kísérletezett nagy erővel és szenvedéllyel, felforrósította maga körül a levegőt - emlékeztek az elhunyt filmrendezőre pályatársai: tanára és alkotótársa, Koltai Lajos operatőr, rendező és egykori osztálytársa, Zilahy Tamás film- és tv-rendező.

"Fontos ember volt a magyar filmkészítésben. Mindenről volt véleménye, markánsan fogalmazott, erőteljes figura volt" - mondta Zilahy Tamás, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán volt osztálytársa az 55 évesen váratlanul elhunyt Balázs Béla-díjas rendezőnek.

Dolina (Az érsek látogatása)

Dolina (Az érsek látogatása)

Kamondi Zoltán a bölcsészkar elvégzése után került a főiskolára, Szinetár Miklós és Dömölky János osztályába. Tanárai voltak még Makk Károly, Fábri Zoltán, Illés György, Koltai Lajos, Szabó István, Fehér György, Horváth Ádám - a filmezés és televíziózás nagyjai.

"Már akkor nagyon impulzív, erős tehetségű fiatalember volt" - mondta Kamondi Zoltánról. Mindig volt körülötte valami, ami felforrósította a levegőt, hol nagy egyetértést, hol nagy vitát keltett.

Kamondi Zoltán nem készített ugyan sok filmet, de jelentős alkotások fűződnek a nevéhez. "Még benne volt egy csomó film. Nem futhatta ki magát" - tette hozzá Zilahy Tamás.

Intenzíven részt vett a közéletben is; a Balázs Béla Stúdióban vezetőségi tag volt, sok kisfilmet készített, a filmszakmában folyamatosan jelen volt. A rendszerváltáskor részt vett a filmes kerekasztal munkáiban, a filmtörvény létrehozásában. Számos színházi előadást is rendezett.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező egykori diákjára emlékezve elmondta, hogy Kamondi Zoltáné nagyon jó osztály volt, az első, amelyet operatőr tanárként végigvitt. Kamondi Zoltán "szeretnivaló, különleges, kísérletező figura volt, akit minden érdekelt. Nagyon művelt, olvasott, különösen látta világot, ugyanakkor nagy szeretettel" - fogalmazott Koltai Lajos, megjegyezve, hogy Kamondi Zoltánnak már a vizsgafilmjei is komolyak voltak. Ebbe az osztályba járt Medvigy Gábor operatőr is, későbbi filmjeiben alkotótársa.

Koltai Lajos és Kamondi barátsága megmaradt, mindig újra találkoztak: ha új anyagon dolgozott, mindig kikérte a véleményét róla. Legutóbbi, 2015-ben forgatott játékfilmjénél arra kérte, hogy legyen mögötte, így lett kreatív producer a filmben. Feladata az volt, hogy mindenre figyeljen a szereplőválasztástól a ruhákon át a világításig.

Koltai Lajos elmondta, hogy az új film kiindulópontjának a Gothár Péterrel operatőrként készített Ajándék ez a nap című filmjét tekintették, azt a világítási szisztémát és karaktert próbálták átültetni. Kamondi Zoltán használva ezt a nyelvet meg is újította - hangsúlyozta Koltai Lajos.

A filmet csaknem befejezték, a vágó és ők ketten már az utolsó verzióját vágták. "Eszembe nem jutott, hogy nem tudjuk együtt befejezni" – mondta.

Utolsó találkozásukkor Kamondi Zoltán tele volt pozitív energiával, a jövőről beszéltek, arról, hogy ezzel a filmmel ki akar lépni a nemzetközi porondra, és már a következő filmről is szó volt.

Természetesen be kell fejezni a filmet, és el kell küldeni mindenhova, ahova lehet - fogalmazott Koltai Lajos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.