Színház

Karácsony – színházi módra

Mint minden nagy cég, a színházak is tartanak karácsonyi partyt, de ahogy az sejthető: rendhagyó módon. A József Attila Színház kulisszái mögé pillanthattunk be ezen a zártkörű ünnepen.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az ünnepi készülődés: ahogy az iskolában, úgy a színházban is van ajándékhúzás. Ennek köszönhetően már délután nagy volt a zsibongás az épületben. Mindenki izgatottan igazgatta a kis csomagját, hogy aztán átadhassa az általa húzott munkatársnak. Van olyan, aki évek óta nem hajlandó maga húzni a nevek közül, mert a következő év karácsonyán már sosem dolgozott itt, akit ő ajándékozott. Ezért helyette és a hiányzóknak, minden évben az Igazgató úr nyúl a kalapba.

9F3A6867-104419.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Azt is kevesen tudják, hogy a József Attila Színház dolgozói súlyosan csokifüggők.

Minden héten találnak okot egy kis sütizésre. Van olyan iroda, ahol egy egész fiók van dugig tömve édességgel. Nem meglepő, hogy az ilyen eseményeket mindig valami közös édesség evéssel kezdik. Idén a Margó-féle répatorta volt a sláger, amit ugyan a pénzügyes kollégáknak sütött, de hamar híre ment az emeleten és pillanatokon belül egy morzsa sem maradt belőle. A nagy ajándék-csere után kezdődött a társulati ülés, amire nemcsak a színészek és a dolgozók, hanem a színház barátai is hivatalosak voltak.

9F3A6963-104423.jpg

A társulat tagjai a József Attila Színház kellékesével, Györgyikével (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Nemcsák Károly igazgató ilyen alkalmakkor sosem fukarkodik a dicsérettel és köszönettel. Nem volt ez másként idén sem. A József Attila Színház mindennapjait támogató barátok mindegyikét egyesével köszöntötte és méltatta. Újabb kulisszatitokról rántjuk le a leplet: Györgyike fogalom a falakon belül. 35 éve csatlakozott az intézményhez, mint kellékes. Nyugdíjasként sem búcsúzott el a JASZ családtól, mint kézbesítő maradt velünk idén év végéig. Újévtől már csak látogatóba jön hozzánk, mindenki bánatára ténylegesen is „nyugdíjba vonul”. A társulati ülést követő vacsorán mindenki az ő egészségére emelte a poharát. Jó házigazdaként, Nemcsák Károly is készült ajándékkal: Ady Karácsonyát szavalta a kollégáinak, ahogy a közönségnek is fogja:

Karácsony minden napján, hangosüzenettel lepi meg a színház közösségi oldalát követőket.

9F3A7019-104426.jpg

Karácsonyi ajándék (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.
Színház ajánló

4 mondat a FÉMről

Kis színház vagyunk, kis költségvetéssel, ám annál nagyobb kiadásokkal. Próbáljuk a magunk erejéből fenntartani ezt a belvárosi kulturális teret, de magunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hírünk.