Színház

Karácsony – színházi módra

Mint minden nagy cég, a színházak is tartanak karácsonyi partyt, de ahogy az sejthető: rendhagyó módon. A József Attila Színház kulisszái mögé pillanthattunk be ezen a zártkörű ünnepen.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az ünnepi készülődés: ahogy az iskolában, úgy a színházban is van ajándékhúzás. Ennek köszönhetően már délután nagy volt a zsibongás az épületben. Mindenki izgatottan igazgatta a kis csomagját, hogy aztán átadhassa az általa húzott munkatársnak. Van olyan, aki évek óta nem hajlandó maga húzni a nevek közül, mert a következő év karácsonyán már sosem dolgozott itt, akit ő ajándékozott. Ezért helyette és a hiányzóknak, minden évben az Igazgató úr nyúl a kalapba.

9F3A6867-104419.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Azt is kevesen tudják, hogy a József Attila Színház dolgozói súlyosan csokifüggők.

Minden héten találnak okot egy kis sütizésre. Van olyan iroda, ahol egy egész fiók van dugig tömve édességgel. Nem meglepő, hogy az ilyen eseményeket mindig valami közös édesség evéssel kezdik. Idén a Margó-féle répatorta volt a sláger, amit ugyan a pénzügyes kollégáknak sütött, de hamar híre ment az emeleten és pillanatokon belül egy morzsa sem maradt belőle. A nagy ajándék-csere után kezdődött a társulati ülés, amire nemcsak a színészek és a dolgozók, hanem a színház barátai is hivatalosak voltak.

9F3A6963-104423.jpg

A társulat tagjai a József Attila Színház kellékesével, Györgyikével (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Nemcsák Károly igazgató ilyen alkalmakkor sosem fukarkodik a dicsérettel és köszönettel. Nem volt ez másként idén sem. A József Attila Színház mindennapjait támogató barátok mindegyikét egyesével köszöntötte és méltatta. Újabb kulisszatitokról rántjuk le a leplet: Györgyike fogalom a falakon belül. 35 éve csatlakozott az intézményhez, mint kellékes. Nyugdíjasként sem búcsúzott el a JASZ családtól, mint kézbesítő maradt velünk idén év végéig. Újévtől már csak látogatóba jön hozzánk, mindenki bánatára ténylegesen is „nyugdíjba vonul”. A társulati ülést követő vacsorán mindenki az ő egészségére emelte a poharát. Jó házigazdaként, Nemcsák Károly is készült ajándékkal: Ady Karácsonyát szavalta a kollégáinak, ahogy a közönségnek is fogja:

Karácsony minden napján, hangosüzenettel lepi meg a színház közösségi oldalát követőket.

9F3A7019-104426.jpg

Karácsonyi ajándék (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.
Színház interjú

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.