Színház

Karácsony – színházi módra

Mint minden nagy cég, a színházak is tartanak karácsonyi partyt, de ahogy az sejthető: rendhagyó módon. A József Attila Színház kulisszái mögé pillanthattunk be ezen a zártkörű ünnepen.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az ünnepi készülődés: ahogy az iskolában, úgy a színházban is van ajándékhúzás. Ennek köszönhetően már délután nagy volt a zsibongás az épületben. Mindenki izgatottan igazgatta a kis csomagját, hogy aztán átadhassa az általa húzott munkatársnak. Van olyan, aki évek óta nem hajlandó maga húzni a nevek közül, mert a következő év karácsonyán már sosem dolgozott itt, akit ő ajándékozott. Ezért helyette és a hiányzóknak, minden évben az Igazgató úr nyúl a kalapba.

9F3A6867-104419.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Azt is kevesen tudják, hogy a József Attila Színház dolgozói súlyosan csokifüggők.

Minden héten találnak okot egy kis sütizésre. Van olyan iroda, ahol egy egész fiók van dugig tömve édességgel. Nem meglepő, hogy az ilyen eseményeket mindig valami közös édesség evéssel kezdik. Idén a Margó-féle répatorta volt a sláger, amit ugyan a pénzügyes kollégáknak sütött, de hamar híre ment az emeleten és pillanatokon belül egy morzsa sem maradt belőle. A nagy ajándék-csere után kezdődött a társulati ülés, amire nemcsak a színészek és a dolgozók, hanem a színház barátai is hivatalosak voltak.

9F3A6963-104423.jpg

A társulat tagjai a József Attila Színház kellékesével, Györgyikével (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Nemcsák Károly igazgató ilyen alkalmakkor sosem fukarkodik a dicsérettel és köszönettel. Nem volt ez másként idén sem. A József Attila Színház mindennapjait támogató barátok mindegyikét egyesével köszöntötte és méltatta. Újabb kulisszatitokról rántjuk le a leplet: Györgyike fogalom a falakon belül. 35 éve csatlakozott az intézményhez, mint kellékes. Nyugdíjasként sem búcsúzott el a JASZ családtól, mint kézbesítő maradt velünk idén év végéig. Újévtől már csak látogatóba jön hozzánk, mindenki bánatára ténylegesen is „nyugdíjba vonul”. A társulati ülést követő vacsorán mindenki az ő egészségére emelte a poharát. Jó házigazdaként, Nemcsák Károly is készült ajándékkal: Ady Karácsonyát szavalta a kollégáinak, ahogy a közönségnek is fogja:

Karácsony minden napján, hangosüzenettel lepi meg a színház közösségi oldalát követőket.

9F3A7019-104426.jpg

Karácsonyi ajándék (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. 
Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.