Színház

Karácsony – színházi módra

Mint minden nagy cég, a színházak is tartanak karácsonyi partyt, de ahogy az sejthető: rendhagyó módon. A József Attila Színház kulisszái mögé pillanthattunk be ezen a zártkörű ünnepen.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az ünnepi készülődés: ahogy az iskolában, úgy a színházban is van ajándékhúzás. Ennek köszönhetően már délután nagy volt a zsibongás az épületben. Mindenki izgatottan igazgatta a kis csomagját, hogy aztán átadhassa az általa húzott munkatársnak. Van olyan, aki évek óta nem hajlandó maga húzni a nevek közül, mert a következő év karácsonyán már sosem dolgozott itt, akit ő ajándékozott. Ezért helyette és a hiányzóknak, minden évben az Igazgató úr nyúl a kalapba.

9F3A6867-104419.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Azt is kevesen tudják, hogy a József Attila Színház dolgozói súlyosan csokifüggők.

Minden héten találnak okot egy kis sütizésre. Van olyan iroda, ahol egy egész fiók van dugig tömve édességgel. Nem meglepő, hogy az ilyen eseményeket mindig valami közös édesség evéssel kezdik. Idén a Margó-féle répatorta volt a sláger, amit ugyan a pénzügyes kollégáknak sütött, de hamar híre ment az emeleten és pillanatokon belül egy morzsa sem maradt belőle. A nagy ajándék-csere után kezdődött a társulati ülés, amire nemcsak a színészek és a dolgozók, hanem a színház barátai is hivatalosak voltak.

9F3A6963-104423.jpg

A társulat tagjai a József Attila Színház kellékesével, Györgyikével (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Nemcsák Károly igazgató ilyen alkalmakkor sosem fukarkodik a dicsérettel és köszönettel. Nem volt ez másként idén sem. A József Attila Színház mindennapjait támogató barátok mindegyikét egyesével köszöntötte és méltatta. Újabb kulisszatitokról rántjuk le a leplet: Györgyike fogalom a falakon belül. 35 éve csatlakozott az intézményhez, mint kellékes. Nyugdíjasként sem búcsúzott el a JASZ családtól, mint kézbesítő maradt velünk idén év végéig. Újévtől már csak látogatóba jön hozzánk, mindenki bánatára ténylegesen is „nyugdíjba vonul”. A társulati ülést követő vacsorán mindenki az ő egészségére emelte a poharát. Jó házigazdaként, Nemcsák Károly is készült ajándékkal: Ady Karácsonyát szavalta a kollégáinak, ahogy a közönségnek is fogja:

Karácsony minden napján, hangosüzenettel lepi meg a színház közösségi oldalát követőket.

9F3A7019-104426.jpg

Karácsonyi ajándék (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.