Színház

Karácsony – színházi módra

Mint minden nagy cég, a színházak is tartanak karácsonyi partyt, de ahogy az sejthető: rendhagyó módon. A József Attila Színház kulisszái mögé pillanthattunk be ezen a zártkörű ünnepen.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az ünnepi készülődés: ahogy az iskolában, úgy a színházban is van ajándékhúzás. Ennek köszönhetően már délután nagy volt a zsibongás az épületben. Mindenki izgatottan igazgatta a kis csomagját, hogy aztán átadhassa az általa húzott munkatársnak. Van olyan, aki évek óta nem hajlandó maga húzni a nevek közül, mert a következő év karácsonyán már sosem dolgozott itt, akit ő ajándékozott. Ezért helyette és a hiányzóknak, minden évben az Igazgató úr nyúl a kalapba.

9F3A6867-104419.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Azt is kevesen tudják, hogy a József Attila Színház dolgozói súlyosan csokifüggők.

Minden héten találnak okot egy kis sütizésre. Van olyan iroda, ahol egy egész fiók van dugig tömve édességgel. Nem meglepő, hogy az ilyen eseményeket mindig valami közös édesség evéssel kezdik. Idén a Margó-féle répatorta volt a sláger, amit ugyan a pénzügyes kollégáknak sütött, de hamar híre ment az emeleten és pillanatokon belül egy morzsa sem maradt belőle. A nagy ajándék-csere után kezdődött a társulati ülés, amire nemcsak a színészek és a dolgozók, hanem a színház barátai is hivatalosak voltak.

9F3A6963-104423.jpg

A társulat tagjai a József Attila Színház kellékesével, Györgyikével (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Nemcsák Károly igazgató ilyen alkalmakkor sosem fukarkodik a dicsérettel és köszönettel. Nem volt ez másként idén sem. A József Attila Színház mindennapjait támogató barátok mindegyikét egyesével köszöntötte és méltatta. Újabb kulisszatitokról rántjuk le a leplet: Györgyike fogalom a falakon belül. 35 éve csatlakozott az intézményhez, mint kellékes. Nyugdíjasként sem búcsúzott el a JASZ családtól, mint kézbesítő maradt velünk idén év végéig. Újévtől már csak látogatóba jön hozzánk, mindenki bánatára ténylegesen is „nyugdíjba vonul”. A társulati ülést követő vacsorán mindenki az ő egészségére emelte a poharát. Jó házigazdaként, Nemcsák Károly is készült ajándékkal: Ady Karácsonyát szavalta a kollégáinak, ahogy a közönségnek is fogja:

Karácsony minden napján, hangosüzenettel lepi meg a színház közösségi oldalát követőket.

9F3A7019-104426.jpg

Karácsonyi ajándék (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.