Színház

Karinthy Márton: "Néha meg kell állni'"

2011.09.01. 11:32
Ajánlom
Szinte csoda, hogy egy magánszínház a ’80-as évek óta töretlenül működik. Karinthy Márton gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy létrehozta saját színházát, mely az idei évadban ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját.

- A szlogen szerint a Karinthy „Buda népszerű színháza". Amikor harminc éve színházat alapított, miért ragaszkodott a budai oldalhoz?

- Idestova kétszáz éve tartja magát az a megállapítás, hogy Budán nem él meg színház. A háború után körülbelül egy hétig működött egy színház a József Attila Gimnázium színháztermében, de ahogy felszabadult Pest, rögtön menekültek vissza. Mégis arra gondoltam, hogy Budának is szüksége van színházra. Egyrészt igény volt rá, másrészt a Karinthy család hagyománya ide köt a XI. kerületbe.

- Maga az épület a Bartók Béla úton 1988-ban nyílt meg. Akkoriban az a világvége

volt.

- Azt mondták, a vasúti felüljárón túl már csak préri van. Azóta átalakult a környék, és ha most tényleg elkészül az Etele téri metróvégállomás, akkor az Budapest legszebb tere lesz. Amúgy a Bartók Mozit szerettem volna a körtéren, de azt nem kaptuk meg, így a Haladás Moziból lett a Karinthy Színház. Amikor először beléptem, a csupasz falakon kívül egyetlen patkány állt középen. Farkasszemet néztünk, hogy egyikünknek mennie kell. Jól döntött, hogy elment. És évtizedek alatt hitelekből, kemény munkával létrehoztunk egy szépen berendezett színházat. Az előcsarnokot tavaly másfélszeresére növeltük, lett forgószínpad, most lesz próbatermünk. A kerület túl sokat nem áldozott rá, de legalább a bérleti díjat minimalizálták, és hagytak dolgozni. Ez Buda egyetlen, folyamatosan játszó kőszínháza. Minden este fogadja a polgárokat, és polgári előadásokat nyújt. Ezzel a gyerekkori álmom teljesült.

- Nem volt rizikós magánszínházat indítani a 80-as években?

- Dehogynem. Nem is létezett ilyesmi. Utólag tudjuk, hogy az a korszak már a szétesés felé vezetett. De akkor csak azt tudtuk, hogy támadt egy keskeny rés a marxizmus betonfalán. Hököm Színpad Kisszövetkezet volt az első nevünk: mintha egy cipőfelsőrész-készítő kisszövetkezetet alapítottunk volna, aminek a terméke színházi előadás. Féltünk, hogy ha úgy tűnik, nyerészkedni akarunk, akkor az egészet lefújják, és visszaterelik a közösbe.

- Bárkinek is megfordult a fejében, hogy valaki nyerészkedni akar egy színházon?

- Ami úgy kezdődött, hogy „magán", az mind gyanús volt. Azt csak a színházcsinálók tudják, hogy ha fönntartja magát egy színház, már az nyereség.

- Önálló társulatban soha nem gondolkodott?

- Mindig gondolkodtam, és mindig kinevettem magam. Egy társulat fönntartása megduplázta volna a terheimet. Ezért mindig produkcióra szerződtetek. Sír-nevet alapon játszunk: ha sikerünk van, együtt nevetünk, ha bukunk, akkor sírva elválunk egymástól.

- Szóval hiába tart valamit szakmailag értékesnek, le kell venni a műsorról, ha nem jön a néző.

- Így van, ez a lényeg, és ezt még nem értékelik eléggé. 100%-ig a piac és a saját tőkeerőm határoz meg. A legmagasabb szintű Csehov előadás is áru, hiszen a közönség jegyet vesz rá. Én úgy próbálok művészetet csinálni - a szó eredeti és átvitt értelmében is -, hogy a saját vagyonommal felelek érte. Ha bukom, akkor öt előadás után le kell venni, de ugyanúgy másfél havi munkánk van benne.

- A jubileumi évadot a műsorterv jellemzi majd, vagy lesz erre egy szervezett esemény?

- Az ünnepeket ilyen értelemben nem nagyon szeretem, inkább a dolgos hétköznapokat kedvelem. De az embernek néha meg kell állnia, és a harmincadik évforduló ilyen. A munkatársaim megpróbálnak valamit összehozni az elmúlt harminc évről, még nem tudom, film lesz-e belőle, vagy előadás, vagy csak összeülünk és beszélgetünk. Szeretném, ha a műsorterv és az évad színvonala tenné jelessé az évfordulót. Csurka Istvánt harminc éve nem játszottak, mi Az eredeti helyszín című darabjával nyitunk. Találtam egy nagyon jó, '30-as évekbeli darabot, A templom egere a címe, ez most Kovács Patríciának való szerep. Szeretnék ismét egy kötelező olvasmányt élvezhető formába önteni, a Szent Péter esernyőjét. És a beavató színházi sorozatunk is folytatódik, ezúttal az Abigélt rendezi Vidovszky György. Nem szégyellem, én a kellemes előadásokat szeretem. Persze nem jelenti azt, hogy ne kacsintgatnék olykor akár az avantgárd felé is, számos példa van erre az elmúlt harminc évből. Mindent összevéve elég határozott karaktere van a színháznak. Nem érzem sem túlhaladottnak, sem degradálónak, sem kommersznek, sem bulvárnak. Az, hogy jó darabokat, jó színészek jó rendezésben eljátszanak, az egy vállalható program. Szeretem, hogy jól érzik magukat nálam az emberek. Színháziak és nézők egyaránt. Szükség van ilyenfajta színházra. Korunkban talán még sokkal jobban, mint korábban. Ez is a harminc év summája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.