Színház

Karinthy Vera: „Örvendetesnek tartom a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését”

2020.05.13. 17:50
Ajánlom
A Karinthy Színház eladásának ügyében a Fidelio.hu megkereste az alapító lányát és a Magyar Teátrumi Társaságot, válaszuk a cikkben olvasható.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról szóló döntési listát, amelyben az szerepel, hogy a Magyar Teátrumi Társaság ingatlanvásárlás támogatás címszó alatt 300 millió forintot nyert a Karinthy Színházzal összefüggésben.

A Fidelio.hu megkeresésére a Vidnyánszky Attila elnökletével működő színházi érdekképviseleti szervezet az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Az elmúlt hetekben felmerült annak a lehetősége, hogy a Magyar Teátrumi Társaság megvásárolja a Karinthy Színházat üzemeltető nonprofit kft.-t. Minderre részletes egyeztetések és a cég átvilágítása után kerülhet sor. Szerződés még nincsen a két fél között, ha létrejön, örömmel fogunk róla tájékoztatni mindenkit.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a Karinthy Színház és néhai Karinthy Márton szellemi-kulturális örökségét tisztelettel vigyük tovább.”

64615019_2422790974438142_282095410506366976_o-174725.jpg

A színház alapítója, Karinthy Márton (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

A Karinthy Színházat jelenleg a Karinthy és Karinthy Nonprofit Kft. üzemelteti, amelynek három bejegyzett ügyvezetője van: Karinthy Vera, Major Attila és Kerekes-Katz Petra. A három ügyvezető közül ketten együttesen jogosultak a cégjegyzésre.

Az eladás híre kapcsán lapunk megkereste a Karinthy Színházat, ahonnan azt az információt kaptuk, hogy a Magyar Teátrumi Társaság valóban érdeklődik a színházat üzemeltető kft. üzletrészei iránt. Az ügylet részleteiről azonban érdemi tárgyalások még nem folynak, ezek eredménye fogja meghatározni, hogy a színház további működésében ki milyen módon és mértékben vesz részt.”

Arra a kérdésre, hogyan kapcsolódna be a jövőbeni az alapító lánya a színház munkájába, azt a választ kaptuk, hogy Karinthy Vera feltett szándéka, hogy a színház művészeti tevékenységében továbbra is részt vesz „annak érdekében, hogy a Karinthy Színház kialakított szellemisége minél inkább érvényre jusson a jövőben is.” Ahogy írják, e törekvés megvalósulása a tárgyalások eredményétől függ.

Karinthy Vera egy közleményt is kiadott, amelyet alább közlünk:

64930910_2288645231188716_7601153543306739712_n-112358.jpg

Karinthy Márton és lánya, Vera (Fotó/Forrás: Juhász Anna Irodalmi Szalon)

"Kétségtelen, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy a Karinthy Színházat üzemeltető gazdasági társaság tulajdonát megszerezné a Magyar Teátrumi Társaság, mert mindenki által elfogadottan ez jelentené az egyetlen módját annak, hogy a Színház tovább működjön, az ott dolgozók a munkahelyüket megőrizhessék, és fennmaradhasson a színház édesapám által megteremtett szellemisége is.

A gazdasági társaság azonban nem kizárólag az enyém, ugyanakkor még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások a gazdasági társaság üzletrészeinek megvásárlásáról. Ennek ugyanis feltétele, hogy a vevő megismerje a gazdasági társaság pénzügyi és jogi helyzetét, vagyis átvilágítsa azt. Erre pedig eddig még nem került sor.

Sajnálom, hogy egyesek hamis információkkal kötik le a sajtó figyelmét.

Ugyanakkor magam is örvendetesnek tartom a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését, amely azt tükrözi, hogy az Állam is fontosnak tartja azt a nemzeti kulturális értéket, amelyet édesapám hozott létre a színház létrehozásával, igazgatásával."

Fejléckép: Karinthy Márton és lánya, Vera (forrás: Juhász Anna Irodalmi Szalon)

„Eldőlt a Karinthy Színház sorsa” – A Magyar Teátrumi Társaság veheti meg a budai teátrumot

Kapcsolódó

„Eldőlt a Karinthy Színház sorsa” – A Magyar Teátrumi Társaság veheti meg a budai teátrumot

Az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról megjelent döntési lista szerint a Vidnyánszky Attila vezette szervezet 300 millió forint ingatlanvásárlási támogatást kap a Karinthy Színházzal összefüggésben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.