Színház

Katalin hercegnő és Károly herceg együtt járnak színházba

2011.11.10. 10:59
Ajánlom
Apósával, Károly walesi herceggel látogatja a londoni Királyi Operaház előadásait Katalin cambridge-i hercegnő.

A walesi herceg egész életében rajongott a művészetekért, így nem meglepő, hogy újdonsült menyét is előszeretettel ismerteti meg a balett és az opera világával. A 29 esztendős Katalin hercegnő pedig boldogan él a lehetőséggel, annál is inkább, mivel nemsokára meg kell neveznie azokat az intézményeket és szervezeteket, amelyeknek hivatalosan is a pártfogója kíván lenni a jövőben. A Királyi Balettnak II. Erzsébet a pártfogója, Károly herceg az elnöke, és Lady Sarah Chatto az alelnöke. A walesi herceg emellett a Királyi Opera pártfogója is. "A cambridge-i hercegnő és a walesi herceg már az áprilisi esküvő előtt, illetve után is számtalan alkalommal látogatott el közösen a Királyi Operaházba, hogy megnézzék a balett és az opera előadásokat" - idézte a Covent Gardenben lévő intézmény illetékesét a The Daily Telegraph című brit lap. 

Katalin hercegnő és Károly herceg egyebek mellett Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének márciusban debütált új színpadi változatát nézte meg a Királyi Balett előadásában. A hercegnő különösen érdeklődik Carroll iránt, mivel egyetemi disszertációjának az angol író fotográfusi munkássága volt a témája. 
A következő hónapokban a hercegnő brit múzeumok igazgatóival és kurátoraival fog találkozni, hogy még többet megtudjon a művészetekről. Az is lehet, hogy a "nagykövete" lesz néhány olyan intézménynek, amelyek már most királyi kapcsolatokkal bírnak, mint például a Királyi Operaház, vagy a londoni Viktória és Albert Múzeum, amelynek Alexandra hercegnő a pártfogója. 
Katalin hercegnő maga is régóta érdeklődik a művészetek iránt. Mielőtt jelentkezett volna a St. Andrew's Egyetemre - ahol megismerkedett Vilmos herceggel - 2001-ben három hónapig tanult művészettörténetet a firenzei Brit Intézetben. A Tate, a National Gallery és a National Portrait Gallery mellett a hercegnő kisebb, kevésbé ismert művészeti intézményeket, valamint jótékonysági szervezeteket is szeretne felkeresni a következő hónapokban. 
Az udvar várhatóan az új évben hozza nyilvánosságra, hogy Katalin hercegnő mely intézményeket kíván hivatalosan is támogatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.