Színház

Katalin hercegnő és Károly herceg együtt járnak színházba

2011.11.10. 10:59
Ajánlom
Apósával, Károly walesi herceggel látogatja a londoni Királyi Operaház előadásait Katalin cambridge-i hercegnő.

A walesi herceg egész életében rajongott a művészetekért, így nem meglepő, hogy újdonsült menyét is előszeretettel ismerteti meg a balett és az opera világával. A 29 esztendős Katalin hercegnő pedig boldogan él a lehetőséggel, annál is inkább, mivel nemsokára meg kell neveznie azokat az intézményeket és szervezeteket, amelyeknek hivatalosan is a pártfogója kíván lenni a jövőben. A Királyi Balettnak II. Erzsébet a pártfogója, Károly herceg az elnöke, és Lady Sarah Chatto az alelnöke. A walesi herceg emellett a Királyi Opera pártfogója is. "A cambridge-i hercegnő és a walesi herceg már az áprilisi esküvő előtt, illetve után is számtalan alkalommal látogatott el közösen a Királyi Operaházba, hogy megnézzék a balett és az opera előadásokat" - idézte a Covent Gardenben lévő intézmény illetékesét a The Daily Telegraph című brit lap. 

Katalin hercegnő és Károly herceg egyebek mellett Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének márciusban debütált új színpadi változatát nézte meg a Királyi Balett előadásában. A hercegnő különösen érdeklődik Carroll iránt, mivel egyetemi disszertációjának az angol író fotográfusi munkássága volt a témája. 
A következő hónapokban a hercegnő brit múzeumok igazgatóival és kurátoraival fog találkozni, hogy még többet megtudjon a művészetekről. Az is lehet, hogy a "nagykövete" lesz néhány olyan intézménynek, amelyek már most királyi kapcsolatokkal bírnak, mint például a Királyi Operaház, vagy a londoni Viktória és Albert Múzeum, amelynek Alexandra hercegnő a pártfogója. 
Katalin hercegnő maga is régóta érdeklődik a művészetek iránt. Mielőtt jelentkezett volna a St. Andrew's Egyetemre - ahol megismerkedett Vilmos herceggel - 2001-ben három hónapig tanult művészettörténetet a firenzei Brit Intézetben. A Tate, a National Gallery és a National Portrait Gallery mellett a hercegnő kisebb, kevésbé ismert művészeti intézményeket, valamint jótékonysági szervezeteket is szeretne felkeresni a következő hónapokban. 
Az udvar várhatóan az új évben hozza nyilvánosságra, hogy Katalin hercegnő mely intézményeket kíván hivatalosan is támogatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.
Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.
Színház magazin

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.