Színház

Katona Péter Dániel: Manapság az emberek jelentős része csak szélsőségekben tud gondolkodni

2023.06.13. 10:35
Ajánlom
Július elsején mutatja be az Átrium Robert Icke Az orvos című thrillerjét Hevér Ádám fordításában és Alföldi Róbert rendezésében. A darab egyik szereplője Katona Péter Dániel, akit többek között Totth Benedek Holtverseny című előadásából már ismerhet a színház közönsége.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A fiatal színész először dolgozik Alföldi Róbert által rendezett darabban. Katona Péter Dániel a próbákról, a szerepről és az Átriumról mesélt.

Már javában zajlanak a próbák, mennyire feszített a tempó?

Valóban először szerepelek Alföldi Róbert által rendezett előadásban. Egy feszített, komoly és elmélyült próbára számítottam, ami tulajdonképpen beigazolódni látszik.

A szerepemből adódóan nem én vagyok a legtöbbet a színen, ezért a próbák mennyisége nem sok, ellenben nagyon intenzívek és érdekesek.

Minden rendező más és más, Robival egyszerre ismerkedünk és próbálunk. Igyekszem az ő módszerét megszokni.

Sami szerepét játszod az előadásban, milyen lesz az általad megformált szerep?

Sami egy olyan ember, aki a – vélhetően – felületes szülői kapcsolatai miatt egy másik felnőttbe próbál kapaszkodni, Ruthba. Minden tininek szüksége van egy felnőttre, akiben megbízhat, jobb esetben ezt a szerepet a szülők töltik be, rosszabb esetben keres magának valaki mást. Sami talált mást: Ruthot.

AtriumAzorvos1-103424.jpg

Az orvos olvasópróbája (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mitől aktuális most ez a darab?

Robert Icke darabja egy aktuális témát dolgoz fel, úgy vélem, hogy egy jó előadás ismérve is ez: a folytonos aktualitás. Nem választ oldalt magának, a szélsőségekbe harap bele. Manapság az emberek jelentős része csak szélsőségekben tud gondolkozni, és szélsőségesen is viselkedik, és ez nem egészséges.

Mekkora alkotói szabadság vesz körül titeket az Átriumban?

Akkora, hogy mindenkinek azt kívánom, egyszer az életében tapasztalja ezt meg, hiszen valahol ez a normalitás.

Nemcsak ebben a szakmában, hanem mindenhol.

A darab Arthur Schnitzler A Bernhardi-ügy című, 1913-as drámájának aktualizált változata, amit a premier után a bécsi cenzúra betiltott, a német színházak pedig azóta is rendszeresen játszanak.  Robert Icke darabjában elsősorban nem a cselekmény, hanem a mögötte meghúzódó morális és etikai kérdések játszanak főszerepet.

Az orvos az identitás, a faji és egyéb előítéletek, a kiváltságok, a vallás, az orvosi etika, a mentális egészség, a szexualitás és a közösségi média hatásmechanizmusának témáját járja körül.

Dr. Ruth Wolff nem enged be egy katolikus papot az általa vezetett klinika egyik kórteremébe, ahol egy fiatal lány haldoklik egy elhibázott abortusz miatt. A lány meghal, és miután a pappal való összetűzésről készült felvétel kikerül az internetre, az eset nyilvánosságot kap, és vírusként terjed a közösségi médiában. Petíciókat, majd tévévitákat provokál, és nemcsak az orvos saját karrierjét, hanem az általa vezetett intézet jövőjét és a kormány által finanszírozott új épületet is veszélybe sodorja.

Bemutató: 2023. július 1. 19:00

További részletek itt érhetők el. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az orvos olvasópróbája (fotó/forrás: Lakatos Péter / Átrium)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.