Színház

Katonás tervek

2011.05.18. 20:37
Ajánlom
Új kezdeményezéseket, "fiatalos" programokat és egy egész nap nyitott közösségi hely kialakítását tervezi a Katona József Színház.

Máté Gábor, színész-rendező - aki 1987 óta tagja, február óta pedig igazgatója a társulatnak - a Katona értékeit megtartva akarja újszerűvé tenni az évadot. Példaként említette, hogy az ősszel induló új szezon utolsó bemutatóját, amelyet Bodó Viktor rendez, a Szputnyik társulatával koprodukcióban, a nézők aktív közreműködésével hozzák majd létre.

Másfajta együttműködéseket is terveznek, többek között egy - a Dzsessztetés című előadáshoz hasonló - zenés produkciót, amelyet reményeik szerint a színházban és külső helyszínen is játszanának.

A Sufniban is új sorozat indul, amelyet Kovács Dániel és Dömötör András közösen hoz majd létre. Egy színházi szappanoperához hasolítható - havonta egy alkalommal felváltva megrendezett - előadássorozat keretén belül szeretnék a két fiatal rendezőt jobban bevonni munkájuk hétköznapjaiba.

A jövő évadban a nagyszínpadon négy, a Kamrában három bemutatót tartanak: Gothár Péter, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor és Bodó Viktor a nagyszínpadon, Dömötör András, Kovács Dániel és Máté Gábor a Kamrában állít színpadra egy-egy előadást. A társulatot egy színész, Hajduk Károly hagyja el, de lesz egy új tag is Ötvös András (a képen) személyében.

A tervek szerint az évad kezdetére már a megújult megjelenéssel, sőt a tervek szerint nézőcsalogató kávézóval találkozhatnak az érdeklődők.

Az új ifjúsági programok célja is egy potenciális új közönségréteg megszólítása, melyet osztálylátogatással, a kedvelt tantermi színházi program megvalósításával, valamint iskolai együttműködésekkel terveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.