Színház

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

2022.09.29. 13:15
Ajánlom
Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.

Keleti István nélkül a Pinceszínház nem lehetne az, ami. A legendás színházi rendező és dramaturg 1969-től, egészen 1985-ig vezette és vitte sikerre a színházat.

Keleti annak a gondolkodásnak és nyitottságnak az alapjait fektette le, amelyet még ma is igyekszik a Pinceszínház életben tartani és tovább vinni.

Jordán Tamás Molnár Ferenc Kispolgári Samu című írásával köszöntötte a névadó ünnepség résztvevőit, akik között megjelentek, többek között, Keleti István rokonai, barátai és volt tanítványai is.

Mácsai Pál, egykori tanítványként így idézte meg egykori mesterét: „Ha Pista bácsiról kell beszélni, akkor visszaszánkázom a 17. életévembe, amikor gimnazistaként megjelentem itt a Pincében, felvételizni. A viszony Keleti István és szerénységem között máig ugyanolyan maradt. Egy alkalommal azt álmodtam, szorongásos színészálmaim egyikeként, hogy a Pista bácsi visszajött egy főpróbámra.

Ott álldogáltunk, színészek, mind, és nagyon emberszámba vett, nem a kamasz voltam, hanem rendező immár, kezet fogtunk.

Csakhogy ő négy méter magas volt, én pedig akkora, amekkora. Ez az álom szépen rajzolja le viszonyunkat. Ő a Mester, én pedig tanítvány”.

Keleti2-123846.jpg

Az eseményen Keleti István barátai és egykori tanítványai is megjelentek (Fotó/Forrás: Bedics Tünde / Pinceszínház)

Keleti István több évnyi ottani munka után 1969. január 1-től vált hivatalosan vezetőjévé a Pinceszínháznak, amelyet az épületben működő Kosztolányi Művelődési Otthon részeként hoztak létre. A tisztet egészen 1985 tavaszáig töltötte be. 1979-ben a művelődési központban jött létre a Budapesti Diákszínjátszó Bázis.

Keleti szakmai vezetőként támogatta a művelődési házban népművelőként alkalmazott Illés Klára tevékenységét, számos sikeres színházrendezői tanfolyamot, tábort, budapesti diákszínjátszó seregszemlét bonyolítottak le együtt.

Keletit 1985-től a Pinceszínház vezetésében több évtizedes színházpedagógiai és alkotótársa, Mezei Éva követte, aki 1986 októberében, egy diákrendezők számára tartott tanfolyamon rosszul lett és még aznap este, 57 éves korában elhunyt.

Kőváry Katalin, a Keleti István Művészeti Iskola képviseletében arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy Keleti István képes volt „célt, eszmét és morált” tanítani a fiataloknak a 70-es években, a „pangás” idején, annak ellenére is, hogy ez karriert kockáztató lépés volt és bátorság kellett hozzá.

Keleti István nevéhez nemcsak a Pinceszínház kapcsolódik, hanem a Szkéné Színház megalapítása is.

Számára ugyanakkor kiemelten fontos volt, hogy megtanítsa a fiataloknak az együtt gondolkodást és alkotást. Ezt a szellemiséget viszi tovább a Keleti István Művészeti Iskola, amelynek diákjai Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek című művéből készült rövid műsorát adták elő, Kőváry Katalin rendezésében.

Keleti7-123846.jpg

Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek című előadása. (Fotó/Forrás: Bedics Tünde / Pinceszínház)

A Pinceszínház legendás amatőr, diákszínjátszó korszakból Magyarország színházi életének megszámlálhatatlanul sok személyisége indult el, került a pályára, alkot és játszik ma is.

Többek között Novák Eszter, Kerekes József, Gálvölgyi János és Mácsai Pál, akik mind a mai napig fontos állomásként gondolnak vissza a Pincében töltött éveikre.

A Keleti István Stúdióban már szeptemberben elkezdődik a munka: a júniusi előbemutatót követően szeptember 30-án tartják Ad De Bont holland író, a délszláv háború traumáját feldolgozó Mirad, egy fiú Boszniából című darabjának magyarországi bemutatóját. A művet Siflis Anna rendezi, Nagyabonyi Emese, Ricz Ármin és Tóth András szereplésével. 

Október 11-én Csalog Zsolt író szellemisége előtt tisztelegve tartanak emlékestet, a program során többek között Fullajtár Andrea színésznő ad elő részleteket a szerző Csendet akarok című darabjából.

Október 24-én 17.00 órától a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat című beszélgetés-sorozatának következő alkalmán vehetnek részt az érdeklődők.

Fejléckép: A Keleti István Stúdió a Pinceszínházban (Fotó/Forrás: Bedics Tünde)

Olvasópróbával és minifesztivállal kezdte új évadát a Pinceszínház

Kapcsolódó

Olvasópróbával és minifesztivállal kezdte új évadát a Pinceszínház

A szeptember 2. és 4. között megrendezett Bakáts Feszt után megkezdődtek a Pinceszínház két bemutatójának olvasópróbái, valamint egy munkarendi ülés keretében hivatalosan is elindította a 2022/23-as évadát a társulat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.