Színház

Kell egy ház

2010.06.24. 13:07
Ajánlom
Hétfőn még jégesős mobilvideókat töltöttek fel helyiek az országos televíziók oldalaira, szerdán már mosolygósan sütött a nap. Azok viszont, akik az idei kisvárdai színházi fesztivál kezdete óta itt vannak, a produkciókat látva nem nagyon kacagtak. És aki a napfényben érkezett?

Focivébé van - ráadásul ki-ki meccsekkel -, zajlik Wimbledon - Isner és Mahut maratoni ötödik szettjével -; mi sem stílszerűbb, mint egy kvázi-sportdarabbal nyitni a délutánt. A Szabadkai Népszínház Safe House-ának főszereplői az Ipswich Townért, az angol második liga középmezőnyében játszó csapatért élnek, egyikük gyógyszer- és alkoholfüggő anyjának pedig Roger Federer az idolja. Négy huszonéves fiú, akiknek csöndes semmilyenségben zajló mindennapjaiba ez visz valamit. A foci, Anglia és egy krimiszál azonban csak ürügyként szolgál a szabadkaiaknak ahhoz, hogy pszichologizálástól mentes, közérzeti társadalmi-realista darabot írjanak az unalomról, a frusztrációról, arról, hogy elviselhetetlen lúzernek lenni, és a "győztesek" - más szempontból "elnyomók", tehát főnökök, fővárosiak vagy bárki más - ellen valamit muszáj tenni; és persze arról, hogy a gyerekes dühből kulminálódó tetteket még meg lehet úszni, ám ha a lavina elindul, csak rossz döntéseket lehet hozni, amire barátságok mehetnek rá.

A díszlet aprólékosan berendezett - a falon még egy Wayne Rooney aláírta (...) poszter is díszeleg -, az előadásban szereplő tévéműsorok pontosak - bár a szinkron rettenetesen színtelen és rossz kiejtésű -, másodszori megnézés után (az elsőről részletesen itt - a szerk.) úgy érzem, túl sok ez a minuciózus pontosság, és kifinomulttá tesz. A kisrealizmus helyett vagy valami - legalább nyelvileg - elemeltebbet, groteszkebbet, vagy - előadásmódban - sokkal őrültebbet, zsigeribbet szeretnék. Talán azt, hogy lássam a férfienergiákat, miközben a Firestartert üvöltik. Bár lehet, hogy ehhez elég lett volna megnézni őket az ún. életben, a szerb-ausztrál meccs alatt.

Martin Huba, szó se róla, elemel. A komáromi Három nővér terében mindössze egymás mellé rakott asztalok és székek, egy zongora és egy szekrény vannak. A játszók hol egy, a Csehov-darab előadására készülő társulatot alakítanak, hol pedig a darab szereplőinek bőrébe bújnak bele. "Nagyon örülnék, ha a mi előadásunkat úgy fogná fel a közönség, mint egy színházi próbát, mely eljutott már egy stádiumba a csehovi szöveg megismerésével kapcsolatosan. Kínálunk egy folyamatot, amelynek már van bizonyos formája, értéke, mondanivalója, de remélem, a másik oldalon érezhető lesz, hogy ez a forma nem végleges" - vallott a rendező a színház műsorfüzetében. Amit el akart érni, azt a célt tökéletesen elérte, ám nem könnyű a színpadi eseményeket követni, logikát felfedezni benne még nehezebb, és az olvasópróba, illetve a csehovi darab viszonyrendszereinek egymásra hatása sem egészen tiszta. Fabó Tibor megöregedett, mégis örök gyermek módján totyogó Andreje, Holocsy Katalin elbűvölően ostoba Natasája, Holocsy Krisztina praktikus Olgája, Tar Renáta üdén kislányos Irinája és Ollé Erik csupa irónia és elfojtás Szoljonija azonban lenyűgöznek.

Este a Várban a kassai színháztól a Valahol Európában. Egyetlen hang van az előadásban, a Hosszút játszó Tóbisz Tituszé, gondolat és szépség viszont semmi. A zenébe belefeledkezik az ember, de ez a szerzők érdeme. Roppant fontos, hogy a városban legyen magyar színjátszás, és igen, mentsük meg a színházat a bezárástól. De az utóbbi évek előadásai nem arról győznek meg, hogy ilyen formában érdemes lenne folytatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját.