Színház

Kell egy ház

2010.06.24. 13:07
Ajánlom
Hétfőn még jégesős mobilvideókat töltöttek fel helyiek az országos televíziók oldalaira, szerdán már mosolygósan sütött a nap. Azok viszont, akik az idei kisvárdai színházi fesztivál kezdete óta itt vannak, a produkciókat látva nem nagyon kacagtak. És aki a napfényben érkezett?

Focivébé van - ráadásul ki-ki meccsekkel -, zajlik Wimbledon - Isner és Mahut maratoni ötödik szettjével -; mi sem stílszerűbb, mint egy kvázi-sportdarabbal nyitni a délutánt. A Szabadkai Népszínház Safe House-ának főszereplői az Ipswich Townért, az angol második liga középmezőnyében játszó csapatért élnek, egyikük gyógyszer- és alkoholfüggő anyjának pedig Roger Federer az idolja. Négy huszonéves fiú, akiknek csöndes semmilyenségben zajló mindennapjaiba ez visz valamit. A foci, Anglia és egy krimiszál azonban csak ürügyként szolgál a szabadkaiaknak ahhoz, hogy pszichologizálástól mentes, közérzeti társadalmi-realista darabot írjanak az unalomról, a frusztrációról, arról, hogy elviselhetetlen lúzernek lenni, és a "győztesek" - más szempontból "elnyomók", tehát főnökök, fővárosiak vagy bárki más - ellen valamit muszáj tenni; és persze arról, hogy a gyerekes dühből kulminálódó tetteket még meg lehet úszni, ám ha a lavina elindul, csak rossz döntéseket lehet hozni, amire barátságok mehetnek rá.

A díszlet aprólékosan berendezett - a falon még egy Wayne Rooney aláírta (...) poszter is díszeleg -, az előadásban szereplő tévéműsorok pontosak - bár a szinkron rettenetesen színtelen és rossz kiejtésű -, másodszori megnézés után (az elsőről részletesen itt - a szerk.) úgy érzem, túl sok ez a minuciózus pontosság, és kifinomulttá tesz. A kisrealizmus helyett vagy valami - legalább nyelvileg - elemeltebbet, groteszkebbet, vagy - előadásmódban - sokkal őrültebbet, zsigeribbet szeretnék. Talán azt, hogy lássam a férfienergiákat, miközben a Firestartert üvöltik. Bár lehet, hogy ehhez elég lett volna megnézni őket az ún. életben, a szerb-ausztrál meccs alatt.

Martin Huba, szó se róla, elemel. A komáromi Három nővér terében mindössze egymás mellé rakott asztalok és székek, egy zongora és egy szekrény vannak. A játszók hol egy, a Csehov-darab előadására készülő társulatot alakítanak, hol pedig a darab szereplőinek bőrébe bújnak bele. "Nagyon örülnék, ha a mi előadásunkat úgy fogná fel a közönség, mint egy színházi próbát, mely eljutott már egy stádiumba a csehovi szöveg megismerésével kapcsolatosan. Kínálunk egy folyamatot, amelynek már van bizonyos formája, értéke, mondanivalója, de remélem, a másik oldalon érezhető lesz, hogy ez a forma nem végleges" - vallott a rendező a színház műsorfüzetében. Amit el akart érni, azt a célt tökéletesen elérte, ám nem könnyű a színpadi eseményeket követni, logikát felfedezni benne még nehezebb, és az olvasópróba, illetve a csehovi darab viszonyrendszereinek egymásra hatása sem egészen tiszta. Fabó Tibor megöregedett, mégis örök gyermek módján totyogó Andreje, Holocsy Katalin elbűvölően ostoba Natasája, Holocsy Krisztina praktikus Olgája, Tar Renáta üdén kislányos Irinája és Ollé Erik csupa irónia és elfojtás Szoljonija azonban lenyűgöznek.

Este a Várban a kassai színháztól a Valahol Európában. Egyetlen hang van az előadásban, a Hosszút játszó Tóbisz Tituszé, gondolat és szépség viszont semmi. A zenébe belefeledkezik az ember, de ez a szerzők érdeme. Roppant fontos, hogy a városban legyen magyar színjátszás, és igen, mentsük meg a színházat a bezárástól. De az utóbbi évek előadásai nem arról győznek meg, hogy ilyen formában érdemes lenne folytatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Vizuál

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.