Színház

Kép, regény

2010.09.01. 14:45
Ajánlom
Hogy kerül a hal a zacskóba? Művész vagy és nincs mit enned? Szerezz két havert és megoldjátok! A Vidor Fesztiválon járt a Szegedi Nemzeti és az Örkény.

A Mobil Front Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház Hal a zacskóban című koprodukciója friss anyag: Barnák László és Deme László tavaly májusra készítette el a szöveget, előbbi rendezőként is jegyzi az előadást.

Kint az előtérben kezdünk, egy francia kutató és egy őrült tudós a ruhatári pulton állva kapacitál minket, hogy tartsunk velük, és vessük magunkat vizsgálat alá a Nagy Humán Ütköztető Projektben. Aztán közénk vegyülnek sugárzás elleni fehér overálos emberek, terelnek be minket a laboratóriumba. Bent már föl-alá sétálva fenyegetően néz velünk szembe néhány ugyanilyen küllemű ember. Emberi kísérleteket fogunk látni; párkapcsolatokat, szülő-gyerek-testvér viszonyt, terhességet, agressziót, munkanélküliséget vizsgálnak, illetve az ezekre reflektáló emberi reakciókat, "kialakuló fekete lyukakat".

A biztonsági őr, a jósnő, a pszichiáter, a süketnéma lány, a tehetséges, de link fotós srác, a kuszán nemzeti érzelmű fiú és a hallucinogén gyökeret rágó gyógyszergyári munkás sorsa lassan összefonódik. A körüljárandó probléma tulajdonképpen a mai harmincasok lehetőségei. Képesek vagyunk-e értékelhető párkapcsolatot kialakítani, ha a saját szüleink nem túl fényes példája áll a szemünk előtt? Tudunk-e munkát találni, van-e erre egyáltalán bármiféle motiváció a pénzen kívül? Miért ilyen agresszív ez a korosztály? (Az egyik jelenetben egy fiú büszkén meséli a haverjának, hogy fönt volt Pesten, a tüntetésen, ütötték a "hülye sünöket" rendesen.)

Két generációt ütköztet az előadás, az élő, mai szöveget - melyről azt gondolom, hogy bizonyos részei folyamatosan változnak az aktuálpolitikai helyzethez, a mindennapi történésekhez képest - jól támasztja meg a zenék használata, mi még emlékszünk a Delta és A hét legendás főcímeire (töltjük is le a youtube-ról rendesen), a szüleink viszont azokban az időkben voltak annyi idősek, mint most mi. A Ponyvaregény Ezékiel-része viszont már a mi kultúránk kitörölhetetlen része lett.

Kitágult a világ, ugyanakkor szűkültek is a lehetőségek. Mert mit tehet egy terhes lány, ha kidobja a fiúját, és hazaköltözik az anyjához, aki épp most akart összeköltözni egy férfival? Mert nincs lakása, honnan is lenne. "A tóból zacskó lett, mi maradtunk halak" - hangzik a konklúzió.

Előadás után kirohanok a Kossuth térre, de a Mitsoura épp az utolsó számát fejezi be, be kell érnem tehát a ráadással. Legalább egy kis Erdelezi.

Másnap az Örkény Színház Bohémélet című előadása érkezik. Na nem a Puccini opera, hanem az Henri Murger regénye alapján készült Aki Kaurismäki finn filmrendező munkájának színpadi adaptációja, Ascher Tamás rendezésében. A téma nem épp a Vidor Fesztiválra való, de az előadás igen. Ugyanis rendkívül mulatságos helyzetek adódnak abból, amikor a színészek saját helyzetüket, cselekvéseiket, karakterüket narrálják. Mintha egy képregény, akár a szövegbuborékot is oda lehetne rajzolni a mozdulatlan alakok fölé. Szépen vonul végig az előadáson ez a kettősség, a boldog-szomorúság. Tengődő művészek keresik a mindennapi betevőt és az örök(nek gondolt) szerelmet. Van tavasz és boldogság, tél és megaláztatás.

Ez is igazi társulati produkció, nemigen lehet színészi alakításokat kiemelni. Hámori Gabriella Mimije üde és kacér, még abban is életigenlés van, ahogy a halála előtt néhány órával kiszáll a kórházba tartó kocsiból, és széles mosollyal üdvözli a tavaszt. Széles László (Rodolfo), Debreczeny Csaba (Marcel) és Csuja Imre (Schaunard) triója működik, egymásra utaltságuk és önzetlen barátságuk legszebb pillanata, amikor ellopnak (vagyis inkább kölcsönvesznek) egy szép, fekete zakót, a hozzá illő, viszonylag egyforma pár cipőt pedig összedobják a saját, összesen hat darab lábbelijükből.

Szandtner Anna a gyorssminkelés bajnoka ebben az előadásban (nem csak küllemileg), Musette-ként tündököl, vécésnéniként nincs is arcszíne. A két állatszereplőnek (Takács Nóra Diána mint Baudelaire kutya és Polgár Csaba mint papagáj) pedig tízből tizenegy pontot adok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.