Színház

Kerekes Éva: „A szabadságvágyam töretlen”

2019.12.29. 09:30
Ajánlom
Elnyerte a Színikritikusok díját, magával ragadó titkárnőt alakít a Drakulics elvtársban, hamarosan láthatjuk Szabó István új filmjében, és ő alakítja Lót feleségét az Örkény Színház Lót – Szodomában kövérebb a fű című új előadásában. Kerekes Évával a premier előtt beszélgettünk. 

Hogyan közelítettél a szerepedhez?

A bibliai történet szerint Lót és családja elindulnak Szodomából, mert Isten úgy döntött, hogy elpusztítja a bűnös várost – ám az asszony a tiltás ellenére visszanéz. És sóbálvánnyá változik. A szerepem megértésében éppen az volt a fordulópont, akkor tudtam visszabontani az előzményeket, amikor eljutottunk erre a pontra. Szerintem a szerepem szempontjából ez a legérdekesebb a darabban, amikor eljön az a pillanat, amikor egyszer csak úgy dönt az ember, hogy nem akar továbbmenni.

Ez a pillanat fogott meg, mert azonosságra találtam benne. A darabban el is hangzik, hogy „az angyal mindenki életében eljön legalább egyszer, mintha egy patakba néznél, tisztán látod az életedet minden hibájával és butaságával” – vagyis amikor találkozunk az igazi énünkkel. Sok szempontból kerestem, hogy mi az a veszteségérzés, amit az elszakadáskor érzünk, hiszen egy olyan részét engedjük el ilyenkor az énünknek, amik és akik már nem vagyunk. Ebből a kulcsjelenetből indultam tehát ki, ebből próbálom összerakni a történetet, hiszen mindennek van előzménye – még ha egy kicsit krimiszerűen hangzik is.

lot_ea_horvathjudit_print-1623-152227.jpg

Kerekes Éva a Lót – Szodomában kövérebb a fű c. előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Milyen a találkozás Kovalik Balázzsal?

Egyedi, ismerős. Olyan odaadással osztja meg a tudását, hogy minél többet tudok, annál kíváncsibbá tesz. Már most tudom, hogy találkozásunk, közös munkánk egyszer visszagondolva emlékezetes lesz.

Gálffi Lászlóval már sokat játszottatok együtt, hogyan épül újra és újra a kapcsolatotok?

Komoly múltunk van, amit nem szeretnék félretenni. A meglévő bizalom jó esetben csak elmélyül és megkönnyíti a munkát. Nem kell ismerkedési körökkel tölteni az időt. Az új történetek, az új szerepek mindig új optikában mutatják meg a másikat. Ráadásul mindannyian változunk, akár egy kapcsolat – nem áll meg az élet amiatt, hogy mi már ismerjük egymást.

Szerintem folyamatosan beljebb kerülünk azon a folyosón, ahol egyre több ajtó nyílik ki nekünk.

Milyen Térey János darabjával foglalkozni, milyen a szövege, a nyelvezete? 

A szöveg maga nem idegen, nem távoli, inkább sima és egyszerű. Alakítható és lehetőséget ad arra, hogy tovább keresgéljünk rajta, mintha egy falevél erezetét követnénk, hogy merre indul és hova tart. Hiszen nem befejezett művet hagyott maga után a szerző, mi sem tekintettük teljes egészében annak, inkább egy alapnak, amin még lehet dolgozni.

A gondolatisága érdekel leginkább, a sokrétűsége.

Ahogy ez az idézet is rámutat: „Kapsz egy esélyt. Sokan kitérnek előle, úgy tesznek, mintha nem is látnák. Miért? Mert a szembesítés durva. Az angyalok kíméletlenek.”

lot_ea_horvathjudit_print-1156-152227.jpg

jelenet a Lót – Szodomában kövérebb a fű c. előadásból (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Miért fontos számodra ez az idézet?

Minden szempontból érdekesnek tartom. Hogy mikor jön el az angyal. És mit okoz. Ki az, aki kitér előle, ki az, aki nem akar visszanézni, és ki az, aki meglátja. Minél több gondolatot tudunk elindítani a nézőben – pont és ítélkezés nélkül letéve az anyagot, mint egy lehetőséget –, annál dúsabb, annál emberibb lesz az előadás.

Mostanában mintha minden összeérne a pályádon, filmes és színházi sikerek érnek be egyszerre.

Jól esik ezt hallani… Úgy érzem, hogy van lendület, vannak lehetőségeim, és az nagyon jó, hogy végre nem az összerakós, elemzős életszakaszban vagyok, hanem haladok. Azt nem tudom, hogy ezt érkezésnek nevezhetem-e, de mindenképpen az utazás jó értelemben vett szakaszában vagyok. Ismerem az úti célom és közben jó helyeken megy keresztül a vonatom.

Anélkül, hogy tevőlegesen irányítanék, most magától vált a lámpa zöldre.

jozsefestestverei2_horvathjudit_print-6591-151941.jpg

Kerekes Éva a József és testvérei c. előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Azért sok év munkája érik be, úgy tudom, hogy legalább százhúsz bemutatód volt eddig.

evados1920_ke_horvathjudit_net-1209-151559.jpg

Kerekes Éva (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Már százhuszonhat! A radnótis korszakomban még fiatal voltam, az volt a kezdet, aztán a következő korszakomat a gyerekekkel töltöttem, nem kívántam reflektorfényt a gyerekszobába. Utána is voltak tartalmas, jó időszakok, de valóban, most pár évig erős belső változás zajlott bennem. Nyilván az életkorral is jött, nem olyan zökkenőmentes elfogadni azt, hogy ami magától nem okoz örömet, abban már nem is kell keresni. Bizonyos dolgokra már semmilyen szempontból nincs szükségem, de ezt nem veszteségként fogom fel, inkább megszabadulásnak. Erről szólt pár évem, és úgy alakult, hogy a szerepeimet is néha túlöltöztettem, néha meg fáztak egy kicsit. Közben most úgy érzem, hogy az életöröm egyre jobban dübörög bennem.

Ezt jól mutatja az a rólad készült fotó, amelyen egy hajón állsz, mint beteljesült gyerekkori álmod.

A szabadságvágyam töretlen! Azt hiszem, az pumpál és tart a levegőben.

 

 

Fejléckép: Kerekes Éva (Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház)

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Kapcsolódó

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.