Színház

Kerekes Éva: "Bátornak kell lenni"

2011.07.18. 09:00
Ajánlom
Akad olyan bolond, aki ne vágyna az ölelésre? Persze, hogy nem. Neil Simon kamaradarabja mégis így indul. Van egy ötvenes író - Gálffi László - aki gyászolja a feleségét, és van egy (színész)nő - Takács Kati - akit elhagyott a férje. Érthetően egyikük sem akar új kapcsolatot. A két alkalmi kerítő, a férfi öccse (Görög László) és a nő barátnője (Kerekes Éva) mégis mindent elkövet, hogy a szerelemkerülők párra találjanak. S hogy sikerrel járnak-e?! - Kerekes Éva is erre keresi a választ.

- Olyan ez a Neil Simon darab, mint egy vasárnapi ebéd, ahol a felszínen látszólag nem történik semmi, de a mélyben igazán fontos dolgok zajlanak...

- Lehet (nevet). Első olvasásra nekem sablonosnak tűnt a történet, de miután tovább ízlelgettem a mondanivalóját, rá kellett jönnöm, hogy a szerző nagyon is valódi dolgokat boncolgat. Az Ölelj át! a maga keresetlen egyszerűségében mélyen emberi és megérintő. Nem történnek nagy dolgok, nincsenek óriási fordulatok, amik váratlanul érnék az embert, inkább azt mondom, olyan élethelyzeteket látunk, amelyek bármelyikünkkel megeshetnének. Neil Simon azáltal teszi egyedivé ennek a négy embernek a történetét, hogy a nézőre bízza, mit kezd ezekkel az érzésekkel.

- Leegyszerűsítve, mit teszünk olyankor, ha váratlanul, expressz sebességgel jön a szerelem? A darabban, amit az egyik szereplő meg mer tenni, arra a másik nem mer igent mondani, és ez is nagyon-nagyon ismerős...

- Valóban így van, hogy ami Takács Katival (Jennie) történik, az velem (Faye) nem esik meg, vagyis az általam megformált karaktert az új szerelem izgalma elkerüli. Viszont az ő hatására az én figurámban történik egy fordulat: Faye megpróbál kijjebb lépni a hiányérzetekkel teli kapcsolatából. Ez azonban csak így elmesélve ennyire egyszerű. Eredetileg fiatalabb szereplőkre íródott a történet. Attól viszont, hogy Takács Kati és Gálffi László játssza a fő vonulatot, máshova kerülnek a súlypontok. Az ember a kora miatt másként érzékeli a problémákat, és bonyolultabban éli meg a szerelmet, a másik megismerését. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy pillanat alatt minden leegyszerűsödhet, ha két ember lényegi közös pontot talál egymásban. Persze az idő múlásával egyre nehezebb belekezdeni egy kapcsolatba, mert az emberben egyre több az olyan reflex, amin már nem tud, vagy nem is akar változtatni. Ennek ellenére erősen hiszek abban, hogy akárhány évesek is vagyunk, bátornak kell lenni, hogy minél több minden megtörténhessen velünk...

- A karaktered helyenkénti fanyar (ön)iróniája segítség a szerepformálásban?!

- A humorba mindig lehet kapaszkodni. Szerintem nagyon fontos, hogy tudjunk nevetni saját magunkon, mert ha ezt a képességünket veszni hagyjuk, akkor talán már csak az önsajnálat marad. Egy vígjátéknál is be is kell járni bizonyos lelki utakat és mélységeket, ahogy a darab és a helyzetek engedik, máskülönben marad egy nagy, hiányérzetekkel teli lyuk, ha komédia, ha nem... Ami engem illet, egyelőre még nem tudom letenni a pontot, és azt mondani, hogy ez az előadás lesz a világ teteje, mert még úton vagyunk, de ígéretesen haladunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.