Színház

"Kerekítési hiba"

2012.03.29. 15:30
Ajánlom
Honnan remélhetnek pénzt a független színházak, ha az állami támogatás teljesen megszűnik? A szponzorok és mecénások megoldást jelenthetnek, de ilyenek nincsenek vagy csak kevesen. A Színházi Világnapon tartott Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) konferenciájára a meghívott állami döntéshozók többsége nem kívánt eljönni.

A MU Színházban rendezett konferencia fő célkitűzése az volt, hogy a szervezet tagsága első kézből tájékozódhasson az állami források igénybevételének lehetőségéről, illetve a nem állami csatornák fellelhetőségéről akár konkrét kulturális gyakorlatok megismerésén keresztül. Lehet-e vagy egyáltalán érdemes-e a független társulatoknak a továbbiakban állami forrásokra számítani? Az eddig megszokott állami támogatás csökkenésével, vagy esetleges annak teljes megvonásával a nem-normatív alapon fenntartott előadó-művészeti szervezeteknek milyen egyéb finanszírozási formák állnak rendelkezésükre? Vagyis, a független társulatok hogyan nyerjenek meg egy EU-pályázatot, hogyan szerezzenek szponzort vagy, ideális esetben, mecénást maguknak? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a FESZ rendezvényén.

Az állami döntéshozók részéről a FESZ konferenciájára többek közt meghívást kapott Vidnyánszky Attila, a NEFMI színházbizottságának elnöke, L. Simon László, az NKA elnöke és Kovács Gerzson Péter is, a NEFMI táncművészeti bizottságának elnöke, de ők ismeretlen okokból nem jelentek meg a szakmai fórumon. A jelenlévő Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes Gulyás Mártonnak, a Krétakör ügyvezetőjének és egyben az este moderátorának kérdéseire válaszolva elmondta, a főváros tulajdonában lévő 14 színház nonprofit kft-vé alakításának a napi működés és a munkaszervezés szempontjából volt jelentősége, amit a színházigazgatók is támogattak, és ami egyben egy generációváltást is jelez. A főváros ugyan rendelkezik egy színházi alappal, de azzal csak a függetlenekkel együttműködő kőszínházi projekteken keresztül tudják a struktúrán kívülieket támogatni, illetve idén a Fügével és az Merlinnel kötött közszolgáltatási szerződés 38 millióján keresztül. A szintén fővárosi tulajdonú Trafó következő igazgatójának kinevezett Bozsik Yvette lemondásával járó bizonytalanságokkal kapcsolatban Csomós Miklós azt mondta, minél hamarabb pályázatot kívánnak kiírni a vezetésre. A következő évad elindulásának előkészítése és megszervezése, Csomós véleménye szerint, a jelenlegi igazgató felelősségi körébe tartozik.

A mecenatúra lehetőségeiről, a for profit szcéna szerepéről szóló szekcióban Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke rámutatott, hogy olyan mecénások, mint Hatvany Lajos, aki a kultúrában saját vagyonából adott támogatással nagy hatású változást volt képes előidézni, ma már nincsenek. A kultúra állami finanszírozása gyakorlatilag megszűnt, mert gazdasági szempontból a "nem produktív" területnek számít - annak ellenére, hogy az oktatás- és egészségügy hasonló helyzetben vannak, mégis "produktívnak" minősülnek. A színházaknak, ezen belül különösen a struktúrán kívüli, nem-kőszínházi intézményeknek, társulatoknak a gazdasági válság és a részben ebből is fakadó finanszírozási változásokhoz alkalmazkodva változtatniuk kell a stratégiájukon. Király Júlia véleménye szerint a pénz felett diszponáló személy(ek) egyéni ízlése is meghatározó a finanszírozások tekintetében, ilyen értelemben tehát a szerencse is szerepet játszik, hogy egy támogató miért áll egy előadás vagy színház mögé. A támogató magánszemélyeket, cégeket kereső alkotóknak azonban azt is látniuk kell, hogy a félelem az egyik legdöntőbb tényező, ami a feleket kölcsönösen megakadályozza az egymásra találásban. Míg az alkotó-művész a támogató anyagi fölénye miatt tart a közeledéstől, úgy igaz ez a másik oldalra is, ahol adott esetben egy bankár, magát a kultúrából és annak egész kódrendszeréből kiszorulva érzi, ezért kerüli a számára érthetetlen vagy kísérletezőnek számító alkotókkal a párbeszédet.

6639EF60-24CE-4E75-96EF-D9FB6602BF8F

A tizedik gén - Lass Bea, Szabó Vera, Zrinyi Gál Vince, Polgár Péter (KoMa Társulat - fotó: SzoFi)

Polgár András közgazdász, mecénás úgy látja, a kormányzat nem tartja fontosnak a kultúra támogatását, vagyis egyáltalán nem akar támogatni. Ahogy fogalmazott „a kultúrára szánt összeg egy kerekítési hiba". Polgár, aki egymaga több támogatást nyújt a független színházaknak, mint a Fővárosi Önkormányzat összesen, szerencsésnek tartja magát, és szerencséjéből a kultúra támogatásával kíván "visszafizetni". Az általa 2007-ben létrehozott Polgár Krisztina Emlékalap többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, független társulatok, színházi innovációs programok, oktatási projektek és más előadó-művészeti alkotások támogatását vállalta az elmúlt években. Legutoljára például a tavaly elsőként megrendezett Tantermi Színházi Projekt és Szemle finanszírozását, amelyre állami részről nemhogy további támogatás, de még visszajelzés sem érkezett. Bár Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgató helyettese szerint is egy olyan zenekarnak, mint a Fischer Iván nevével fémjelzett BFZ könnyebb szponzorokat találni, a húzónévtől függetlenül, ők is csak 10-15%-os szponzori támogatással dolgoznak az egész költségvetést tekintve. Gauder Milán, a Mastercard Europe területi vezetője nemcsak a területek közti kommunikációt, hanem a függetlenekkel való szerződés lehetőségeit, a szerződések teljesítési feltételeit is problematikusnak látja. Sokszor azért nem tudnak egy-egy alkotót támogatni, mert az alkotó nem tudja vagy nincs lehetősége a támogató elvárásait teljesíteni.

Cziboly Ádám kulturális menedzser, korábban a Káva stratégiai tanácsadója és Zongor Attila pályázati szakértő rámutattak, az Európai Unió pályázatai a jövőben, ahogy eddig is, lehetőséget kínálnak a túlélésre, akár a fejlődésre is. Zongor ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az itthoni pályázatokról és ezzel együtt a támogatásokról való elképzelések legtöbbször nagyon eltérnek az EU szemléletétől: míg a magyar törekvések már kitalált projektjeikhez kívánnak pénzt szerezni, addig az EU-pályázatok, de akár a szponzori támogatások jellege is inkább az együttműködésen alapulnak. Vagyis nem kizárólag az anyagi háttér megteremtését kell a pályázóknak a finanszírozásban látni, hanem olyan partnereket, akiknek szintén megvannak a saját igényeik és elképzeléseik, e kettőben pedig muszáj összhangot találni.

A konferencia utolsó felvonásaként a független társulatok pár perces prezentációkkal mutatták be munkájuk főbb vonalait, terveiket a 2012-es évben. A résztvevők voltak:  Magács László (Merlin), Várszegi Tibor (Malom Film-Színház, Jászberény), Gáspár Anna (Manna), Fodor Krisztina (KoMa), Erős Balázs (MU), Büki Dóra (Proton), Talló Gergely (Műhely Alapítvány), Simon Balázs (Utcaszak), Oláh Judit és Rózsavölgyi Barbara (Katlan Csoport), Bethlenfalvy Ádám (Kerekasztal), Takács Gábor (Káva) - színházi nevelés, Angelus Iván (Budapest Kortárstánc Főiskola), Szögi Csaba (Közép-Európa Táncszínház), Kulcsár Viktória (Füge), Schilling Árpád (Krétakör). A prezentációk után Csató Kata bábművész, a FESZ elnöke adta át a FESZ színházi világnapi díjait. Életműdíjat kapott Fodor Tamás színházrendező, a Stúdió K alapítója, a kritikusi díjat Nánay István színházi kritikus, a mecénási díjat pedig Polgár András vehette át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.