Színház

Kerényi megint durvát mondott

2014.05.23. 10:00
Ajánlom
Nagyjából egy éve történt, hogy a miniszterelnöki megbízott egy nyilvános beszélgetésen olyan kijelentéseket tett, amelyek akkor komoly felháborodást váltottak ki. Most itt az újabb eset: Kerényi Imre lehúzta a színházi szakmát, buzizott és ismét "alkirályi" viziókat sző a színészképzésről. MAGAZIN

Május 16. és 22. között tartotta meg az Újszínház az első Keresztény Színházi Fesztivált (Böjte Csaba és Tarlós István védnökségével), amelynek nyitóelőadását a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt tanára, Orbán Viktor a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottja, Kerényi Imre rendezte.

Az eseményhez kapcsolódó nyilvános beszélgetésen a miniszterelnöki megbízott több olyan kijelentést is tett, amely ismét lavinát látszik elindítani, akárcsak egy évvel ezelőtt. Akkor, 2013 áprilisában a Belvárosi Polgári Szalonban tartott beszélgetésen Kerényi a Nemzeti Színház kapcsán fogalmazott úgy, hogy Vidnyánszky Attila "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". A miniszterelnöki megbízott emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely "kis rabszolgákat képez". "Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz" - mondta akkor.

Az Újszínházban most ismét buzizás és a színészképzés "megreformálása" volt terítéken. Újra elhangzott, mit tenne, ha "alkirály" lenne, ám most már nem egy színházba telepítené át a színészképzést, hanem a Bárka szomszédságában épülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. "...nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Budapesten történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. Én radikális vagyok ezekben a dolgokban és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Egy évvel ezelőtt közszereplők mellett a Független Előadóművészeti Szövetség, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Színházi Társaság is tiltakozott Kerényi Imre kijelentései miatt. Most M. Tóth Géza, a budapesti színművészeti egyetem újonnan kinevezett rektora fordult levélben Orbán Viktorhoz és Balog Zoltánhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. A teljes dokumentum itt olvasható.

Kerényi Imre az Újszínházban az úgynevezett "buzilobbi" ellen is harcot hirdetett. A keresztény kultúrkör értékeit kiemelve elmondta: "...az európai művészet és a magyar drámairodalom 80 százaléka szerintem a keresztény kultúrkör terméke. Európa a keresztény gondolkodás diadala. Magyarország is az, a magyar államiság is az."

A színházi szakmát bírálva Kerényi Imre úgy fogalmazott, meg kell szabadítani a színházakat a dramaturgok és kritikusok hipnózisától és egy új úton kell elindulni. Világszinten jelenlévő problémaként említi, hogy "a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan izmus vette át az oktatási főhatalmat, amelyik erre nemet mond, és meghonosítanak (...) egy olyanfajta megközelítést, amiben a dekadencia érvényesül (...) a lényege a dolognak a köpködés, a lekicsinylés, a leszólás, a kritikai attitűd, a mindennek a kétségbevonása" - mondta a miniszterelnöki megbízott, majd kiegészítette: "Ezáltal a Mr. Senkik, a dramaturgok, a rendezők - a saját kollégáimat szidom most -, el kezdenek tudni csillogni, és aztán azzal szuperálják egymást, hogy ki tud még több rosszat mondani arra a szépre, jóra, nemesre, ami egy csomó embernek fáj."

Kerényi szerint egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.