Színház

Keresztes Tamás: "Szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni"

2012.08.30. 11:07
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt Keresztes Tamás számára fontos azon értékek továbbéltetése, amelyet fiatalon elhunyt pályatársa, a díj névadója képviselt. A Katona József Színház tagja úgy érzi, a jelölés társulata bizalmát mutatja.

"A Kaszás Attila-díjra való jelölés számomra elsősorban a társulatom bizalmát jelenti, hiszen titkos szavazással választottak engem, ami nagyon jólesett" - fogalmazott az MTI-nek Keresztes Tamás, aki 2004-ben, diplomája megszerzése után szerződött a Katona József Színházhoz. Mint mondta, a szavazás második körében maguk közül választották őt a társulatok jelöltjei, így került - Kubik Anna, Kálid Artúr és Bányai Kelemen Barna társaságába - a Kaszás Attila-díj négy esélyese közé. "Azt feltételeztem, nagyrészt nem is ismernek, így meglepetésként ért, hogy a négy közé beszavaztak" - árulta el.

Szólt arról, hogy a díj Kaszás Attila emlékének megőrzésére is hivatott. "Léte küzdelem annak érdekében, hogy az az érték, amit ő képviselt, ne tűnjön el olyan tragikus hirtelenséggel, mint ahogy Kaszás Attila meghalt. Az általa képviselt értékek továbbéltetése fontos számomra, megtiszteltetés ebben részt vállalni" - hangsúlyozta. "Amikor a Nemzeti Színházban színművészetisként gyakorlaton voltam, ugyanabban az öltözőben öltöztünk, ő egy másik darabban játszott, de előadás után néha váltottunk pár szót. Nyitott, kedves embernek ismertem meg" - idézte fel a pályatárshoz fűződő emlékeit. "Nem sokkal a halála előtt egy rádiójáték felvételén találkoztunk, amelyben Odüsszeuszt alakította, csodálatosan. Egy nyugodni nem bíró, szinte halhatatlan alakot jelenített meg, szívhez szólóan. Úgy tűnt, hogy azonos ezzel az életvitellel, mindig kereső, nyughatatlan ember. A rádiójáték elkészülte után pár nappal meghalt" - emlékezett Keresztes Tamás.

A zenészként is tevékenykedő művész elmondta: mivel színészként sokat dolgozik, a zenével sajnos kevés ideje van foglalkozni, elég ritkán, váratlanul talál rá egy-egy ilyen jellegű munka. "Gyakran vázlatok maradnak szerzeményeim. Ha felkérésre dolgozom, a határidő a legjobb múzsa számomra is" - mondta. A színész zenei érzéke mozgásában is megmutatkozik, a kritika gyakran dicséri e téren is tehetségét, mint mondta, ezt a színművészetis tanulmányok mellett a gyerekkori sportok, a kung-fu és a foci alapozhatták meg. Számos zenés-táncos produkcióban vett részt - köztük a Centrál Színház Cabaret-jában - nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szerencsés flótás című "kortárs operettben" játszott, amely a tervek szerint a Thália Színházban él tovább ősztől.

A Katona József Színházban már elkezdődtek a Pinokkió című előadás próbái, a Parti Nagy Lajos átiratában játszott mű címszerepét formálja meg Keresztes Tamás. A színész megjegyezte, hogy a Katonában eddig nem játszottak gyerekdarabot, az idén 30 éves színház azoknak a hűséges nézőinek szánja az előadást, akik már gyermekeikkel együtt jönnének el kedvenc színházukba. Szólt arról is, hogy játszani fog a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak című filmben is, amely a 80-as években játszódik, három mentős mindennapjairól szól, és amelyben a mentőautó-sofőrt alakítja majd. Bár szereti a filmezést, még zöldfülűnek érzi magát ezen a területen. "Sohasem jó élmény visszanézni saját magamat, ilyenkor azt érzem, fogalmam sincs a szakmáról" - mondta. Mint megjegyezte, manapság Magyarországon nem könnyű tapasztalt filmessé válni, hiszen ritkán jut az ember kameraközelbe.

A tavalyi évadról szólva elmondta: a legnagyobb kihívást jelentő munkája a Woyzeck volt. "De azt sejtem, hogy nem egy évad, nem egy szerep miatt kaptam meg a kollégáim bizalmát, hanem több évad alapján dönthettek így" - tette hozzá a színész, aki játszott például az Éhség, A vadkacsa, Az élet álom, a Lány, kertben és a Mi ez a hang? című előadásban. Jelenleg a Woyzeck mellett a Cigányok, az Anamnesis és a Ledarálnakeltűntem című darabban és a TÁP Színház produkcióiban is látható.

953B12EB-67CB-4201-A6B1-BA98BEA08794

Cabaret - Keresztes Tamás (Centrál Színház - fotó: SzoFi)

"Nagyon óvom magam attól, hogy azt gondoljam: ez most valamiféle révbe érés éppen, és attól is, hogy ezt az egészet komolyan vegyem" - fogalmazott az elért sikerek, az idén kapott számos elismerés, köztük a Jászai Mari-díj kapcsán a színész, akinek munkáját már a színikritikusok és az országos színházi találkozó díjával, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték. "Sokat dolgoztam már, mindig megpróbáltam azt odaadóan tenni, és azt érzem, hogy ennek van gyümölcse: egyelőre mindig kapok újabb feladatokat, aminek nagyon örülök" - mondta, hozzátéve, hogy szeret így élni, mert mindig van kihívás előtte. "Ez fontos nekem és erre igyekszem vigyázni, szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni" - fogalmazott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.