Színház

Keresztes Tamás: "Szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni"

2012.08.30. 11:07
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt Keresztes Tamás számára fontos azon értékek továbbéltetése, amelyet fiatalon elhunyt pályatársa, a díj névadója képviselt. A Katona József Színház tagja úgy érzi, a jelölés társulata bizalmát mutatja.

"A Kaszás Attila-díjra való jelölés számomra elsősorban a társulatom bizalmát jelenti, hiszen titkos szavazással választottak engem, ami nagyon jólesett" - fogalmazott az MTI-nek Keresztes Tamás, aki 2004-ben, diplomája megszerzése után szerződött a Katona József Színházhoz. Mint mondta, a szavazás második körében maguk közül választották őt a társulatok jelöltjei, így került - Kubik Anna, Kálid Artúr és Bányai Kelemen Barna társaságába - a Kaszás Attila-díj négy esélyese közé. "Azt feltételeztem, nagyrészt nem is ismernek, így meglepetésként ért, hogy a négy közé beszavaztak" - árulta el.

Szólt arról, hogy a díj Kaszás Attila emlékének megőrzésére is hivatott. "Léte küzdelem annak érdekében, hogy az az érték, amit ő képviselt, ne tűnjön el olyan tragikus hirtelenséggel, mint ahogy Kaszás Attila meghalt. Az általa képviselt értékek továbbéltetése fontos számomra, megtiszteltetés ebben részt vállalni" - hangsúlyozta. "Amikor a Nemzeti Színházban színművészetisként gyakorlaton voltam, ugyanabban az öltözőben öltöztünk, ő egy másik darabban játszott, de előadás után néha váltottunk pár szót. Nyitott, kedves embernek ismertem meg" - idézte fel a pályatárshoz fűződő emlékeit. "Nem sokkal a halála előtt egy rádiójáték felvételén találkoztunk, amelyben Odüsszeuszt alakította, csodálatosan. Egy nyugodni nem bíró, szinte halhatatlan alakot jelenített meg, szívhez szólóan. Úgy tűnt, hogy azonos ezzel az életvitellel, mindig kereső, nyughatatlan ember. A rádiójáték elkészülte után pár nappal meghalt" - emlékezett Keresztes Tamás.

A zenészként is tevékenykedő művész elmondta: mivel színészként sokat dolgozik, a zenével sajnos kevés ideje van foglalkozni, elég ritkán, váratlanul talál rá egy-egy ilyen jellegű munka. "Gyakran vázlatok maradnak szerzeményeim. Ha felkérésre dolgozom, a határidő a legjobb múzsa számomra is" - mondta. A színész zenei érzéke mozgásában is megmutatkozik, a kritika gyakran dicséri e téren is tehetségét, mint mondta, ezt a színművészetis tanulmányok mellett a gyerekkori sportok, a kung-fu és a foci alapozhatták meg. Számos zenés-táncos produkcióban vett részt - köztük a Centrál Színház Cabaret-jában - nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szerencsés flótás című "kortárs operettben" játszott, amely a tervek szerint a Thália Színházban él tovább ősztől.

A Katona József Színházban már elkezdődtek a Pinokkió című előadás próbái, a Parti Nagy Lajos átiratában játszott mű címszerepét formálja meg Keresztes Tamás. A színész megjegyezte, hogy a Katonában eddig nem játszottak gyerekdarabot, az idén 30 éves színház azoknak a hűséges nézőinek szánja az előadást, akik már gyermekeikkel együtt jönnének el kedvenc színházukba. Szólt arról is, hogy játszani fog a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak című filmben is, amely a 80-as években játszódik, három mentős mindennapjairól szól, és amelyben a mentőautó-sofőrt alakítja majd. Bár szereti a filmezést, még zöldfülűnek érzi magát ezen a területen. "Sohasem jó élmény visszanézni saját magamat, ilyenkor azt érzem, fogalmam sincs a szakmáról" - mondta. Mint megjegyezte, manapság Magyarországon nem könnyű tapasztalt filmessé válni, hiszen ritkán jut az ember kameraközelbe.

A tavalyi évadról szólva elmondta: a legnagyobb kihívást jelentő munkája a Woyzeck volt. "De azt sejtem, hogy nem egy évad, nem egy szerep miatt kaptam meg a kollégáim bizalmát, hanem több évad alapján dönthettek így" - tette hozzá a színész, aki játszott például az Éhség, A vadkacsa, Az élet álom, a Lány, kertben és a Mi ez a hang? című előadásban. Jelenleg a Woyzeck mellett a Cigányok, az Anamnesis és a Ledarálnakeltűntem című darabban és a TÁP Színház produkcióiban is látható.

953B12EB-67CB-4201-A6B1-BA98BEA08794

Cabaret - Keresztes Tamás (Centrál Színház - fotó: SzoFi)

"Nagyon óvom magam attól, hogy azt gondoljam: ez most valamiféle révbe érés éppen, és attól is, hogy ezt az egészet komolyan vegyem" - fogalmazott az elért sikerek, az idén kapott számos elismerés, köztük a Jászai Mari-díj kapcsán a színész, akinek munkáját már a színikritikusok és az országos színházi találkozó díjával, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték. "Sokat dolgoztam már, mindig megpróbáltam azt odaadóan tenni, és azt érzem, hogy ennek van gyümölcse: egyelőre mindig kapok újabb feladatokat, aminek nagyon örülök" - mondta, hozzátéve, hogy szeret így élni, mert mindig van kihívás előtte. "Ez fontos nekem és erre igyekszem vigyázni, szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni" - fogalmazott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.