Színház

Keresztes Tamás: "Szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni"

2012.08.30. 11:07
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt Keresztes Tamás számára fontos azon értékek továbbéltetése, amelyet fiatalon elhunyt pályatársa, a díj névadója képviselt. A Katona József Színház tagja úgy érzi, a jelölés társulata bizalmát mutatja.

"A Kaszás Attila-díjra való jelölés számomra elsősorban a társulatom bizalmát jelenti, hiszen titkos szavazással választottak engem, ami nagyon jólesett" - fogalmazott az MTI-nek Keresztes Tamás, aki 2004-ben, diplomája megszerzése után szerződött a Katona József Színházhoz. Mint mondta, a szavazás második körében maguk közül választották őt a társulatok jelöltjei, így került - Kubik Anna, Kálid Artúr és Bányai Kelemen Barna társaságába - a Kaszás Attila-díj négy esélyese közé. "Azt feltételeztem, nagyrészt nem is ismernek, így meglepetésként ért, hogy a négy közé beszavaztak" - árulta el.

Szólt arról, hogy a díj Kaszás Attila emlékének megőrzésére is hivatott. "Léte küzdelem annak érdekében, hogy az az érték, amit ő képviselt, ne tűnjön el olyan tragikus hirtelenséggel, mint ahogy Kaszás Attila meghalt. Az általa képviselt értékek továbbéltetése fontos számomra, megtiszteltetés ebben részt vállalni" - hangsúlyozta. "Amikor a Nemzeti Színházban színművészetisként gyakorlaton voltam, ugyanabban az öltözőben öltöztünk, ő egy másik darabban játszott, de előadás után néha váltottunk pár szót. Nyitott, kedves embernek ismertem meg" - idézte fel a pályatárshoz fűződő emlékeit. "Nem sokkal a halála előtt egy rádiójáték felvételén találkoztunk, amelyben Odüsszeuszt alakította, csodálatosan. Egy nyugodni nem bíró, szinte halhatatlan alakot jelenített meg, szívhez szólóan. Úgy tűnt, hogy azonos ezzel az életvitellel, mindig kereső, nyughatatlan ember. A rádiójáték elkészülte után pár nappal meghalt" - emlékezett Keresztes Tamás.

A zenészként is tevékenykedő művész elmondta: mivel színészként sokat dolgozik, a zenével sajnos kevés ideje van foglalkozni, elég ritkán, váratlanul talál rá egy-egy ilyen jellegű munka. "Gyakran vázlatok maradnak szerzeményeim. Ha felkérésre dolgozom, a határidő a legjobb múzsa számomra is" - mondta. A színész zenei érzéke mozgásában is megmutatkozik, a kritika gyakran dicséri e téren is tehetségét, mint mondta, ezt a színművészetis tanulmányok mellett a gyerekkori sportok, a kung-fu és a foci alapozhatták meg. Számos zenés-táncos produkcióban vett részt - köztük a Centrál Színház Cabaret-jában - nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szerencsés flótás című "kortárs operettben" játszott, amely a tervek szerint a Thália Színházban él tovább ősztől.

A Katona József Színházban már elkezdődtek a Pinokkió című előadás próbái, a Parti Nagy Lajos átiratában játszott mű címszerepét formálja meg Keresztes Tamás. A színész megjegyezte, hogy a Katonában eddig nem játszottak gyerekdarabot, az idén 30 éves színház azoknak a hűséges nézőinek szánja az előadást, akik már gyermekeikkel együtt jönnének el kedvenc színházukba. Szólt arról is, hogy játszani fog a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak című filmben is, amely a 80-as években játszódik, három mentős mindennapjairól szól, és amelyben a mentőautó-sofőrt alakítja majd. Bár szereti a filmezést, még zöldfülűnek érzi magát ezen a területen. "Sohasem jó élmény visszanézni saját magamat, ilyenkor azt érzem, fogalmam sincs a szakmáról" - mondta. Mint megjegyezte, manapság Magyarországon nem könnyű tapasztalt filmessé válni, hiszen ritkán jut az ember kameraközelbe.

A tavalyi évadról szólva elmondta: a legnagyobb kihívást jelentő munkája a Woyzeck volt. "De azt sejtem, hogy nem egy évad, nem egy szerep miatt kaptam meg a kollégáim bizalmát, hanem több évad alapján dönthettek így" - tette hozzá a színész, aki játszott például az Éhség, A vadkacsa, Az élet álom, a Lány, kertben és a Mi ez a hang? című előadásban. Jelenleg a Woyzeck mellett a Cigányok, az Anamnesis és a Ledarálnakeltűntem című darabban és a TÁP Színház produkcióiban is látható.

953B12EB-67CB-4201-A6B1-BA98BEA08794

Cabaret - Keresztes Tamás (Centrál Színház - fotó: SzoFi)

"Nagyon óvom magam attól, hogy azt gondoljam: ez most valamiféle révbe érés éppen, és attól is, hogy ezt az egészet komolyan vegyem" - fogalmazott az elért sikerek, az idén kapott számos elismerés, köztük a Jászai Mari-díj kapcsán a színész, akinek munkáját már a színikritikusok és az országos színházi találkozó díjával, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték. "Sokat dolgoztam már, mindig megpróbáltam azt odaadóan tenni, és azt érzem, hogy ennek van gyümölcse: egyelőre mindig kapok újabb feladatokat, aminek nagyon örülök" - mondta, hozzátéve, hogy szeret így élni, mert mindig van kihívás előtte. "Ez fontos nekem és erre igyekszem vigyázni, szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni" - fogalmazott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ne próbáljuk eldönteni, hogy a saját határaink a gyerek határai is

Így foglalta össze a beszélgetést vezető Veiszer Alinda a gyerek- és ifjúsági színházról szóló Jó kérdés legfontosabb tanulságát. A konklúziót Hoffer Károly bábszínész, bábrendező, látványtervező, Pogány Judit színművész és Vidovszky György rendező segítették levonni a moderátornak, a hallgatóknak, és most a Fidelio olvasóinak is.
Színház interjú

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Színház hír

Pogány Judit a Kritikus Céh életműdíjasa

Az életműdíjat Pogány Judit szeptember 22-én, a Színikritikusok díjának átadó gáláján veszi majd át a Katona József Színházban.
Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.