Színház

Keserédes Vidor

2011.09.11. 01:26
Ajánlom
Öt napot töltöttünk Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon, az előadások összefoglalóját nézzék meg VIDEÓnkon!

Tizedik alkalommal rendezték meg a Vidor Fesztivált Nyíregyházán. A költségvetés sokkal szűkösebb volt, mint az előző években, a nyíregyházi direktor, Tasnádi Csaba a Fideliónak elmondta, márciusban még úgy nézett ki, egyáltalán nem lesz fesztivál. Így is a tíz külföldi zenekar közül csak hármat tudott vendégül látni a szabolcsi megyeszékhely, így a Kossuth téren a szokásos duplakoncertek helyett idén a legtöbb estén csak egyetlen zenekar lépett föl.

Az egész városban kevesebb volt a program, kisebb volt a nyüzsgés, mint akár tavaly vagy tavalyelőtt. A szervezők azonban csak a mennyiségen változtattak, a minőségen nem. Érdekes tapasztalat volt azonban, hogy a színházi előadások egyikét sem lehetett a "felhőtlenül mulattató vígjáték- kategóriába sorolni, minden előadás végén ott bújkált a szájunk szegletében egy keserű félmosoly. De ez nem feltétlenül rossz. Sőt. Köztudott, hogy minden művészeti ágak közül a színház tud a leggyorsabban, leglátványosabban és a legélesebben reagálni a társadalom és a közélet változásaira: az elmúlt egy év nem sok kedvet adott az alkotóknak arra, hogy a hasukat fogják a röhögéstől.

Az idei versenyprogram kiegyenlített színvonalat hozott, egyik előadás sem volt kirívóan nem a mezőnybe való - ahogy az elmúlt két évben volt már erre példa. A legnagyobb közönségsikert a Thália Színház Romantikus komédiája és a Radnóti Színház Főfőnöke aratta.

A zsűri kiválasztásában történt a legnagyobb változás az elmúlt évekhez képest. Idén csak civilek, nyíregyházi nézők alkották a csapatot, Makk Károly filmrendező elnökletével. Tasnádi Csaba azzal magyarázta döntését, hogy az eddig többnyire kritikusokból álló szakmai zsűri munkáját "sok negatív megjegyzés érte az itt fellépők részéről".

Az igazgató reménykedik, hogy jövőre is lesz fesztivál, hogy kapnak elegendő pénzt, hogy még több környező kistelepülést be tudnak vonni a programsorozatba, hogy tudják tartani a megszokott, és már elvárt színvonalat. És a legfontosabb dolgon sem akarnának változtatni: a színházi előadásokon kívül továbbra is minden programot ingyenesen szeretnének megtartani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.
Színház magazin

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.