Színház

Keserédes Vidor

2011.09.11. 01:26
Ajánlom
Öt napot töltöttünk Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon, az előadások összefoglalóját nézzék meg VIDEÓnkon!

Tizedik alkalommal rendezték meg a Vidor Fesztivált Nyíregyházán. A költségvetés sokkal szűkösebb volt, mint az előző években, a nyíregyházi direktor, Tasnádi Csaba a Fideliónak elmondta, márciusban még úgy nézett ki, egyáltalán nem lesz fesztivál. Így is a tíz külföldi zenekar közül csak hármat tudott vendégül látni a szabolcsi megyeszékhely, így a Kossuth téren a szokásos duplakoncertek helyett idén a legtöbb estén csak egyetlen zenekar lépett föl.

Az egész városban kevesebb volt a program, kisebb volt a nyüzsgés, mint akár tavaly vagy tavalyelőtt. A szervezők azonban csak a mennyiségen változtattak, a minőségen nem. Érdekes tapasztalat volt azonban, hogy a színházi előadások egyikét sem lehetett a "felhőtlenül mulattató vígjáték- kategóriába sorolni, minden előadás végén ott bújkált a szájunk szegletében egy keserű félmosoly. De ez nem feltétlenül rossz. Sőt. Köztudott, hogy minden művészeti ágak közül a színház tud a leggyorsabban, leglátványosabban és a legélesebben reagálni a társadalom és a közélet változásaira: az elmúlt egy év nem sok kedvet adott az alkotóknak arra, hogy a hasukat fogják a röhögéstől.

Az idei versenyprogram kiegyenlített színvonalat hozott, egyik előadás sem volt kirívóan nem a mezőnybe való - ahogy az elmúlt két évben volt már erre példa. A legnagyobb közönségsikert a Thália Színház Romantikus komédiája és a Radnóti Színház Főfőnöke aratta.

A zsűri kiválasztásában történt a legnagyobb változás az elmúlt évekhez képest. Idén csak civilek, nyíregyházi nézők alkották a csapatot, Makk Károly filmrendező elnökletével. Tasnádi Csaba azzal magyarázta döntését, hogy az eddig többnyire kritikusokból álló szakmai zsűri munkáját "sok negatív megjegyzés érte az itt fellépők részéről".

Az igazgató reménykedik, hogy jövőre is lesz fesztivál, hogy kapnak elegendő pénzt, hogy még több környező kistelepülést be tudnak vonni a programsorozatba, hogy tudják tartani a megszokott, és már elvárt színvonalat. És a legfontosabb dolgon sem akarnának változtatni: a színházi előadásokon kívül továbbra is minden programot ingyenesen szeretnének megtartani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.