Színház

Keserédes Vidor

2011.09.11. 01:26
Ajánlom
Öt napot töltöttünk Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon, az előadások összefoglalóját nézzék meg VIDEÓnkon!

Tizedik alkalommal rendezték meg a Vidor Fesztivált Nyíregyházán. A költségvetés sokkal szűkösebb volt, mint az előző években, a nyíregyházi direktor, Tasnádi Csaba a Fideliónak elmondta, márciusban még úgy nézett ki, egyáltalán nem lesz fesztivál. Így is a tíz külföldi zenekar közül csak hármat tudott vendégül látni a szabolcsi megyeszékhely, így a Kossuth téren a szokásos duplakoncertek helyett idén a legtöbb estén csak egyetlen zenekar lépett föl.

Az egész városban kevesebb volt a program, kisebb volt a nyüzsgés, mint akár tavaly vagy tavalyelőtt. A szervezők azonban csak a mennyiségen változtattak, a minőségen nem. Érdekes tapasztalat volt azonban, hogy a színházi előadások egyikét sem lehetett a "felhőtlenül mulattató vígjáték- kategóriába sorolni, minden előadás végén ott bújkált a szájunk szegletében egy keserű félmosoly. De ez nem feltétlenül rossz. Sőt. Köztudott, hogy minden művészeti ágak közül a színház tud a leggyorsabban, leglátványosabban és a legélesebben reagálni a társadalom és a közélet változásaira: az elmúlt egy év nem sok kedvet adott az alkotóknak arra, hogy a hasukat fogják a röhögéstől.

Az idei versenyprogram kiegyenlített színvonalat hozott, egyik előadás sem volt kirívóan nem a mezőnybe való - ahogy az elmúlt két évben volt már erre példa. A legnagyobb közönségsikert a Thália Színház Romantikus komédiája és a Radnóti Színház Főfőnöke aratta.

A zsűri kiválasztásában történt a legnagyobb változás az elmúlt évekhez képest. Idén csak civilek, nyíregyházi nézők alkották a csapatot, Makk Károly filmrendező elnökletével. Tasnádi Csaba azzal magyarázta döntését, hogy az eddig többnyire kritikusokból álló szakmai zsűri munkáját "sok negatív megjegyzés érte az itt fellépők részéről".

Az igazgató reménykedik, hogy jövőre is lesz fesztivál, hogy kapnak elegendő pénzt, hogy még több környező kistelepülést be tudnak vonni a programsorozatba, hogy tudják tartani a megszokott, és már elvárt színvonalat. És a legfontosabb dolgon sem akarnának változtatni: a színházi előadásokon kívül továbbra is minden programot ingyenesen szeretnének megtartani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.