Színház

Kész a kaposvári színház jövő évi műsorterve

2011.03.17. 07:00
Ajánlom
Március közepére elkészült a kaposvári Csiky Gergely Színház jövő évadra szóló műsorterve, melynek szlogene: Újra Tervezés.

Sajtótájékoztatót tartott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház augusztusban megválaszott igazgatója. Mielőtt ismertette volna a következő évad tervét, kiemelte, hogy minden színésznek méltó és elegendő feladatot szán, háromnál kevesebb bemutatója nem lesz senkinek. A társulat összetételén sem kíván változtatni, így elbocsátásra senkinek sem kell számítania. Sőt, a társulat új tagokkal is bővülni fog: Egerből Kaposvárra szerződik Kaszás Gergő és Vajda Milán. Vendégjátékra várják Molnár Piroskát, Koltai Róbertet, Stohl Andrást, Kerekes Évát, Czintos Józsefet, Takács Katit, Ivancsics Ilonát, Seress Zoltánt és Szikszai Rémuszt.

A szeptember 10-én elinduló évad programjában öt nagyszínpadi előadás, négy stúdió- és két gyerekdarab szerepel, és folytatják az idei évadban kísérleti jelleggel bevezetett, sikeres felolvasószínházi esteket, melyek keretében kilenc bemutatót terveznek.

Szeptemberben három bemutatót tart a színház: Sofi Oksanen finn szerző Tisztogatás című tragédiáját Valló Péter, a Régi nyár című zenés vígjátékot Szabó Máté, a Pán Péter című gyerekmusicalt Kelemen József rendezi.

Az októberi bemutató szintén egy stúdió-előadás lesz, Kocsis Pál April De Angelis Színházi bestiák című darabját állítja színpadra. A rá következő hónapban pedig Funtek Frigyes rendez Amint a mennyben címmel misztériumjátékot.

Decemberben egy ősbemutatóval várja a közönséget a kaposvári színház: a teátrum felkérésére Háy János és Lovasi András írt darabot Kéz címmel, melyet Göttinger Pál rendez majd.

Az új év egy ifjúsági előadással, A Pál utcai fiúkkal kezdődik, Vidovszky György rendezésben. Márciusbanban az angol Tim Carroll ismét Magyarországra jön, hogy színpadra vigye a IV. Henrik című Shakespeare-drámát, stúdiószínházi premierként pedig Rusznyák Gábor rendezésében az Antigonét láthatja a közönség.

Áprilisban mutatják be Tasnádi István Finitóját Dömötör Tamás színrevitelében, az évad pedig Schwajda György A szent család című komédiájával zárul, melyet a szerző fia, Schwajda Gergő állít színpadra.

Hornung Gábor szervező a korai műsorterv kapcsán elmondta: ez nem csak a művészeknek, de a nézőknek is előnyt jelenthet, hiszen így jóval korábban megvásárolhatják a bérleteket, nem kell szeptemberre hagyni, amikor úgy is sok a családok kiadása az iskolakezdés miatt. Jelezte: most először lesz három- és négyelőadásos stúdióbérlet, és ismét lehet venni gyerekbérletet.

A régóta húzódó és egy sürgetőbbé váló - jelenlegi bekerülési költségét tekintve mintegy hétmilliárd forintot kitevő - színházfelújítással kapcsolatos kérdésre válaszolva az igazgató azt mondta: a felújításról nem tettek le, de ez egyelőre még várat magára. Nincs ígérvényük a szükséges összegre, így még a jövő évadot is a jelenlegi körülmények figyelembe vételével tervezték meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.