Színház

Két bemutató a Katonában

2010.10.09. 15:52
Ajánlom
Október közepén Máté Gábor, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen most végző Kovács Dániel rendezéseit mutatja be a Katona.

Máté Gábor bevállalta, hogy belenyúl a darázsfészekbe. "Azt akarjuk, hogy üssön; hogy önök hazáig ne találják a lakáskulcsot" - árulta el a rendező a szeptemberi nyílt próba során. Ezt erősíti a mű szerzőjének egy gondolata: "Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt." A fenti idézet Grecsó Krisztiántól származik, aki Máté Gábor kérésére tovább írta, újra-gondolta Tersánszky Józsi Jenő drámáját.

A darabot először Szidike címmel 1923-ban mutatták be, majd átdolgozva, 1930-ban a Nemzeti Színház is műsorára tűzte. A mostani verziót Cigányok címmel tűzi műsorára a Katona. A főszerepét Keresztes Tamás játsza, partnere Pálmai Anna lesz. Mint prímás jelenik meg a színpadon Szacsvay László, oldalán Szirtes Ágival, de feltűnik még a fontosabb szerepekben Kovács Lehel, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Fekete Ernő, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, vagyis a Katona színe-java. A zenei betéteket Sáry László komponálta, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

A nagyszínházi bemutatót egy nappal előzi meg a Kamra új előadása, a Két lengyelül beszélő szegény román, melyet Kovács Dániel rendez. A darab írója az 1983-as születésű Masłowska tizenhét évesen, vidéki gimnazista lányként robbant be a lengyel irodalmi életbe a Lengyel-ruszki háború című regényével, amely 2003-ban az Európa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. A dráma hétköznapi szlengje könnyű irodalmiságot sugall, mégis mély, súlyos kérdéseket jár körbe. "Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Esküszöm, annak az ártatlan gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord." A két fő szerepet Dankó István és Borbély Alexandra játssza, a road movie hangulatú előadásban színpadra lép még Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Kun Vilmos, és Tóth Anita. A Két lengyelül beszélő szegény román, a játékon túl, izgalmas látványvilágot is ígér; a rendező, aki az előadás díszlettervezője is egyben, az elképzelt "színpadi" teret green box technika segítségével valósítja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.