Színház

Két év után újra színpadra lép Bodnár Erika

2022.01.11. 11:35
Ajánlom
Tarnóczi Jakab rendezésében, a Melancholy Rooms című előadásban látható újra színpadon Bodnár Erika 2022 márciusában, a Katona József Színházban.

Január 10-én megtartották a Melancholy Rooms olvasópróbáját a Katonában. A próbafolyamat során a társulat közösen hoz létre egy olyan zenei és vizuális kompozíciót, amelynek szereplői egymástól és a világtól elszigetelt alakok – olvasható a színlapon. Az inspirációt az európai kultúra archetipikus alakjai és történetei nyújtják, valamint az elmúlt időszak közös traumája.

„Hányan ülnek most a szobájukban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?”

271758770_10165834351525384_7761707267504840254_n-113043.jpg

Tarnóczi Jakab a Melancholy Rooms olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

A produkciót Tarnóczi Jakab rendezi, a színészek között találjuk Bodnár Erika nevét is, akivel néhány hónapja terjedelmes interjút közölt a Fidelio, amely sokakhoz eljutott. A színésznő ebben elmondta, immár két éve nem lépett színpadra a megromlott egészsége miatt. „Az előadásban valószínűleg egy székben fogok ülni, így nem kell szaladgálni. De az az igazság – és ezt sajnos kénytelen vagyok megérteni, akár tetszik, akár nem –, hogy

a kollégák félnek velem dolgozni.”

271749112_10165834351615384_1353891237696314513_n-113043.jpg

Bodnár Erika a Melancholy Rooms olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Bodnár Erika úgy fogalmazott, az elmúlt éveket úgy élte meg, mint egy „görög sorstragédiát”, amely egy próba során elszenvedett balesettel kezdődött, majd később az egyik előadáson lett rosszul, amely után mentők vitték el. Azóta is fokozott odafigyelést igényel az egészsége.

Emiatt is örömteli, hogy a színésznő ismét próbál a Katonában, amelyet így jellemez: „Ritkán esik meg egy színésszel, hogy olyan helyen van, ahol röpülhet. Ebben a színházban

megtörténhetnek veled a csodák, mert garanciák rá azok az emberek, akik körbevesznek.”

A március 5-re tervezett előadásban Bodnár Erika partnerei: Dankó István, Lengyel Benjámin, Pálmai Anna, Rezes Judit, Szirtes Ági, Takátsy Péter és Tasnádi Bence.

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Kapcsolódó

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.