Színház

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

2020.09.22. 12:40
Ajánlom
Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.

Kult50 kategória: Prózai színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: Az utolsó aleppói bohóc című előadásban nyújtott alakítás

Az óvodai fellépést szinte hagyományosnak mondható állomások követték: iskolai versmondó versenyek, néptánc és színjátszó szakkör. Katalin párszor felvételizett a színművészetire, ám sajnos nem jár sikerrel. De – mint mondják – akinek színészsors rendeltetett, az bármilyen kacskaringóval, de a végén úgyis megérkezik oda. Kaposváron a Csokonai Színkör tagja lett, majd 1994-től csatlakozott a Stúdió K csapatához, amelynek a mai napig, vagyis 26 esztendeje tagja.

93292109_2948268798597745_8597839002566918144_o-102401.jpg

Homonnai Katalin és Zsuzsi boszi a Csipkerózsikából (Fotó/Forrás: Stúdió K)

Homonnai Katalin sokoldalú színész, aki bábokat is nagy örömmel kelt életre a színpadon. A bábozás misztériuma, hogy miközben ott van a színész és a báb is, s míg ők ketten egyek – mégis ketten vannak. Sokszor egyetlen bábot két vagy három színész mozgat egyszerre. Ami igen nagy koncentrációt igényel, mert nehéz összehangolni a figura különböző testrészeinek életre keltését. Van olyan színházi rendező, aki szerint a bábszínészi tapasztalatokkal rendelkező színészeknek megvan az a plusz képességük a többiekkel szemben, hogy ahogy egy bábot is tudnak együtt mozgatni, ugyanúgy könnyedén megcsinálják ugyanezt egy színpadi jelenettel. Mert ha a jelenetet úgy képzeljük el, hogy az egy báb fiktív teste, akkor annak nem anyaga van, hanem ideje. S a bábszínészek ez esetben egy jelenetet mozgatnak – az időben.

Homonnai Katalin a Stúdió K-ban – számtalan más szerepe mellett – Az utolsó aleppói bohóc című, nagysikerű és egyben igen megrázó előadásában is emlékezeteset alakított egy buta utcakölyök és egy óvodás kislány szerepében.

A színdarab szövegét valós történet ihlette.

2016 nyarán elesett a kurd Női Védelmi Egység egyik gerillaharcosa, Asia Ramazan Antar. Az eset nagy sajtóvisszhangot kapott. Ez év decemberében pedig, Aleppó városában bombatalálat áldozata lett Anas al-Basha, aki professzionális bohócként derítette jobb kedvre a helyi gyerekeket. E két személy a valóságban sohasem találkozott. Ám a színházi produkció kettejüknek állított emléket.

52837048_2155470641210902_8073065600395509760_o-102233.jpg

Homonnai Katalin (Fotó/Forrás: Doma Petra / Stúdió K)

Homonnai Katalin nagyon szereti, hogy a teátrum kicsiny méretei miatt ennyire közel játszhat a nézőkhöz, s ezért színészi játékában különösen fontos, hogy hitelesen és igazul legyen jelen, szólaljon meg.

S talán nem véletlen, hogy a kritikák is a folyton erős, igaz, hiteles színpadi jelenlétét méltatják.

Homonnai Katalin 2019 decemberében Aase-díjat kapott, amit Gobbi Hilda végakaratának nyomán azoknak az epizódszereplőknek adják, akik emlékezetes perceket, pillanatokat szereztek a közönségnek.  S lám, a kicsi is lehet nagy. És nincs kis szerep, csak rossz színész. És vajon milyen utat indíthat be két tüsszentés? Ez esetben valóban aranyat ért.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.