Színház

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

2020.09.22. 12:40
Ajánlom
Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.

Kult50 kategória: Prózai színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: Az utolsó aleppói bohóc című előadásban nyújtott alakítás

Az óvodai fellépést szinte hagyományosnak mondható állomások követték: iskolai versmondó versenyek, néptánc és színjátszó szakkör. Katalin párszor felvételizett a színművészetire, ám sajnos nem jár sikerrel. De – mint mondják – akinek színészsors rendeltetett, az bármilyen kacskaringóval, de a végén úgyis megérkezik oda. Kaposváron a Csokonai Színkör tagja lett, majd 1994-től csatlakozott a Stúdió K csapatához, amelynek a mai napig, vagyis 26 esztendeje tagja.

93292109_2948268798597745_8597839002566918144_o-102401.jpg

Homonnai Katalin és Zsuzsi boszi a Csipkerózsikából (Fotó/Forrás: Stúdió K)

Homonnai Katalin sokoldalú színész, aki bábokat is nagy örömmel kelt életre a színpadon. A bábozás misztériuma, hogy miközben ott van a színész és a báb is, s míg ők ketten egyek – mégis ketten vannak. Sokszor egyetlen bábot két vagy három színész mozgat egyszerre. Ami igen nagy koncentrációt igényel, mert nehéz összehangolni a figura különböző testrészeinek életre keltését. Van olyan színházi rendező, aki szerint a bábszínészi tapasztalatokkal rendelkező színészeknek megvan az a plusz képességük a többiekkel szemben, hogy ahogy egy bábot is tudnak együtt mozgatni, ugyanúgy könnyedén megcsinálják ugyanezt egy színpadi jelenettel. Mert ha a jelenetet úgy képzeljük el, hogy az egy báb fiktív teste, akkor annak nem anyaga van, hanem ideje. S a bábszínészek ez esetben egy jelenetet mozgatnak – az időben.

Homonnai Katalin a Stúdió K-ban – számtalan más szerepe mellett – Az utolsó aleppói bohóc című, nagysikerű és egyben igen megrázó előadásában is emlékezeteset alakított egy buta utcakölyök és egy óvodás kislány szerepében.

A színdarab szövegét valós történet ihlette.

2016 nyarán elesett a kurd Női Védelmi Egység egyik gerillaharcosa, Asia Ramazan Antar. Az eset nagy sajtóvisszhangot kapott. Ez év decemberében pedig, Aleppó városában bombatalálat áldozata lett Anas al-Basha, aki professzionális bohócként derítette jobb kedvre a helyi gyerekeket. E két személy a valóságban sohasem találkozott. Ám a színházi produkció kettejüknek állított emléket.

52837048_2155470641210902_8073065600395509760_o-102233.jpg

Homonnai Katalin (Fotó/Forrás: Doma Petra / Stúdió K)

Homonnai Katalin nagyon szereti, hogy a teátrum kicsiny méretei miatt ennyire közel játszhat a nézőkhöz, s ezért színészi játékában különösen fontos, hogy hitelesen és igazul legyen jelen, szólaljon meg.

S talán nem véletlen, hogy a kritikák is a folyton erős, igaz, hiteles színpadi jelenlétét méltatják.

Homonnai Katalin 2019 decemberében Aase-díjat kapott, amit Gobbi Hilda végakaratának nyomán azoknak az epizódszereplőknek adják, akik emlékezetes perceket, pillanatokat szereztek a közönségnek.  S lám, a kicsi is lehet nagy. És nincs kis szerep, csak rossz színész. És vajon milyen utat indíthat be két tüsszentés? Ez esetben valóban aranyat ért.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.
Színház szfe

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Színház magazin

„Tisztelettel kérem a Tekintetes Színpártoló Egyesületet…” – Polgár Károly pozsonyi direktor csatái

Polgár Károly színész, rendező, színházigazgató a felvidéki magyar színháztörténet meghatározó személyisége. Ha nincs az államhatalomváltás, nagy valószínűséggel korának egyik legsikeresebb igazgatója lehetett volna, hiszen 1911-től ’19-ig megszakítás nélkül, a leghosszabb ideig vezette a pozsonyi magyar társulatot. A történelmi fordulat miatt azonban az egyik legnagyobb vesztese a (cseh)szlovákiai magyar színháztörténetnek.
Színház szfe

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.