Színház

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

2020.09.22. 12:40
Ajánlom
Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.

Kult50 kategória: Prózai színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: Az utolsó aleppói bohóc című előadásban nyújtott alakítás

Az óvodai fellépést szinte hagyományosnak mondható állomások követték: iskolai versmondó versenyek, néptánc és színjátszó szakkör. Katalin párszor felvételizett a színművészetire, ám sajnos nem jár sikerrel. De – mint mondják – akinek színészsors rendeltetett, az bármilyen kacskaringóval, de a végén úgyis megérkezik oda. Kaposváron a Csokonai Színkör tagja lett, majd 1994-től csatlakozott a Stúdió K csapatához, amelynek a mai napig, vagyis 26 esztendeje tagja.

93292109_2948268798597745_8597839002566918144_o-102401.jpg

Homonnai Katalin és Zsuzsi boszi a Csipkerózsikából (Fotó/Forrás: Stúdió K)

Homonnai Katalin sokoldalú színész, aki bábokat is nagy örömmel kelt életre a színpadon. A bábozás misztériuma, hogy miközben ott van a színész és a báb is, s míg ők ketten egyek – mégis ketten vannak. Sokszor egyetlen bábot két vagy három színész mozgat egyszerre. Ami igen nagy koncentrációt igényel, mert nehéz összehangolni a figura különböző testrészeinek életre keltését. Van olyan színházi rendező, aki szerint a bábszínészi tapasztalatokkal rendelkező színészeknek megvan az a plusz képességük a többiekkel szemben, hogy ahogy egy bábot is tudnak együtt mozgatni, ugyanúgy könnyedén megcsinálják ugyanezt egy színpadi jelenettel. Mert ha a jelenetet úgy képzeljük el, hogy az egy báb fiktív teste, akkor annak nem anyaga van, hanem ideje. S a bábszínészek ez esetben egy jelenetet mozgatnak – az időben.

Homonnai Katalin a Stúdió K-ban – számtalan más szerepe mellett – Az utolsó aleppói bohóc című, nagysikerű és egyben igen megrázó előadásában is emlékezeteset alakított egy buta utcakölyök és egy óvodás kislány szerepében.

A színdarab szövegét valós történet ihlette.

2016 nyarán elesett a kurd Női Védelmi Egység egyik gerillaharcosa, Asia Ramazan Antar. Az eset nagy sajtóvisszhangot kapott. Ez év decemberében pedig, Aleppó városában bombatalálat áldozata lett Anas al-Basha, aki professzionális bohócként derítette jobb kedvre a helyi gyerekeket. E két személy a valóságban sohasem találkozott. Ám a színházi produkció kettejüknek állított emléket.

52837048_2155470641210902_8073065600395509760_o-102233.jpg

Homonnai Katalin (Fotó/Forrás: Doma Petra / Stúdió K)

Homonnai Katalin nagyon szereti, hogy a teátrum kicsiny méretei miatt ennyire közel játszhat a nézőkhöz, s ezért színészi játékában különösen fontos, hogy hitelesen és igazul legyen jelen, szólaljon meg.

S talán nem véletlen, hogy a kritikák is a folyton erős, igaz, hiteles színpadi jelenlétét méltatják.

Homonnai Katalin 2019 decemberében Aase-díjat kapott, amit Gobbi Hilda végakaratának nyomán azoknak az epizódszereplőknek adják, akik emlékezetes perceket, pillanatokat szereztek a közönségnek.  S lám, a kicsi is lehet nagy. És nincs kis szerep, csak rossz színész. És vajon milyen utat indíthat be két tüsszentés? Ez esetben valóban aranyat ért.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.